Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Aσφαλιστικό και προεδρικό διάταγμα στην αιχμή του δόρατος για την ΟΒΥΕ

Aσφαλιστικό και προεδρικό διάταγμα στην αιχμή του δόρατος για την ΟΒΥΕ

obye 1.jpg

Επανερχόμαστε στα της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΒΥΕ που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, με επισημάνσεις από τις ομιλίες των μελών της διοίκησης.
Το πρώτο σκέλος του ρεπορτάζ της συνεδρίασης δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος του «Υ».

 

Μαρίνος Παραβολιάσης: Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει μεγάλη ανεργία. Πριν 10 χρόνια, στα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου, ο υδραυλικός περιελαμβανόταν ως εμπόρευμα, μαζί με τους λέβητες, τα σώματα και τους σωλήνες, με μία συγκεκριμένη τιμή. Το φαινόμενο αυτό επεκτάθηκε τώρα σε όλη την Ελλάδα. Κατά τεκμήριο, οι υδραυλικοί που «προσφέρονται» από τα εμπορικά καταστήματα, μόνο υδραυλικοί δεν είναι.
Προτείνω να απευθυνθούμε στο σύνδεσμο των εμπόρων, ζητώντας τους να σταματήσουν αυτή την πρακτική. Ειδάλλως θα κάνουμε καταγγελίες στην εφορία.
…Όσοι μηχανικοί καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις χωρίς τα ονόματα αυτών που εργάστηκαν στα έργα, παρατυπούν. Ευθύνη όμως έχουν και οι υπάλληλοι των πολεοδομικών υπηρεσιών που τις παραλαμβάνουν. Να το κάνουμε αυτό γνωστό στις πολεοδομικές υπηρεσίες και τους μηχανικούς.
…Να ξεκινήσουμε την ομαδική ασφάλεια ζωής που μας προτείνει η Interamerican, με τα 5,5 ευρώ το χρόνο.
Διονύσης Σβορώνος: Το ζήτημα του ασφαλιστικού, δεν μπορεί να κλείσει σε μία συνεδρίαση.
Η εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο, αποτελεί συνέχιση της διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος. Και ούτε μπορούμε να μπούμε στη λογική διαλόγου με την κυβέρνηση για το πόση σύνταξη θα χάσουμε και πόσο θ’ αυξηθεί ο χρόνος εργασίας.
…Διαφωνώ με την ομαδική ασφάλιση ζωής από την Interamerican. Δεν μπορούμε, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να οδηγήσουμε τους συναδέλφους στην ιδιωτική ασφάλιση, ούτε να γίνουμε …θυγατρική της εταιρίας. Η πρότασή μου, έτσι όπως την κατέθεσα στο προεδρείο, αφορούσε την ασφάλιση των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, κατ’ αντιστοιχία με την ΠΟΣΕΥΔ, λόγω των πολλών μετακινήσεών μας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
…Πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένες θέσεις για το φορολογικό, ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση.
Οφείλουμε να συγκρουστούμε με τις πολιτικές και τα συμφέροντα που θεωρούν και θέλουν την εργασία εμπόρευμα.
Πέτρος Πούλης: Η εισήγηση του προέδρου για το ασφαλιστικό πρέπει να συμπληρωθεί με διάφορες θέσεις.
…Αιθεροβατούμε αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να συγκρουστούμε με τα μονοπώλια. Να κινηθούμε και να συστρατευθούμε όλοι μαζί, σε πράγματα που μπορούν να γίνουν.
…Να δούμε, από νομικής πλευράς το θέμα των παράνομων υπογραφών.
Πρέπει να διασφαλίσουμε το επάγγελμά μας, όπως και να ξανασυζητήσουμε με τους μηχανολόγους τα προβλήματα που προκύπτουν.
Να αντιστρέψουμε την εικόνα του υδραυλικού – φοροφυγά, που μας έχει αποδώσει το υπουργείο Οικονομικών και μεγιστοποιούν τα ΜΜΕ.
…Είμαι της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε αγώνες για πολλά θέματα, ενωμένοι και όχι διασπασμένοι.
Παναγιώτης Ασλανίδης: Δεν διαφωνώ με το εγχείρημα του μητρώου υλικών με προδιαγραφές, απλά -και λόγω εξόδων- προβληματίζομαι για τις συνεχείς του εκδόσεις.
Δεν είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των συνδέσμων στην ασφάλιση των έργων. Φαίνεται ότι ακόμα οι σύνδεσμοι δεν έχουν ενημερώσει σωστά τους συναδέλφους.
Με λυπεί το γεγονός ότι ενώ συζητάμε συνεχώς για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη εφαρμογή του Π.Δ. (πολλές φορές και με μεγάλη ευθύνη των συνδέσμων), δεν έχουμε καθήσει να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για όσα πρέπει να γίνουν.
…Να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα φορολογικά στοιχεία – παραστατικά που πρέπει να εκδίδουν οι σύνδεσμοι για διάφορες ενέργειες – δραστηριότητές τους.
…Δεν είμαι αντίθετος με την ομαδική ασφάλεια ζωής των συναδέλφων. Απλά, το δούναι και λαβείν με τα οικονομικά αυτού του εγχειρήματος να μη χρεωθεί στην ΟΒΥΕ, αλλά κατευθείαν στους συνδέσμους.
obye 1.jpgΘανάσης Στρουμπούλης: Εάν δεν συμπληρωθεί η εισήγηση του προέδρου για το ασφαλιστικό, τότε το κείμενο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αποφασίσαμε στη γενική συνέλευση, με τις όποιες διορθώσεις.
Στη γενική συνέλευση είπαμε για κατώτερη σύνταξη 1.000 ευρώ και τώρα μιλάμε για σύνταξη 600 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε το δικαίωμα στον υπουργό και το διοικητή του ΟΑΕΕ, να λένε ότι δεν έχουμε ενιαίες θέσεις. Το πρόβλημα της ΟΒΥΕ είναι υπαρξιακό…
Η ασφάλιση των έργων, και με βάση την εμπειρία που έχουμε εμείς στην Αθήνα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ενέχει ο κίνδυνος να γίνονται δουλειές στο «πόδι», υπό την έννοια ότι ο συνάδελφος θα λέει ότι «ό,τι και να γίνει, θα με αποζημιώσει η εταιρία».
…Επειδή πρέπει να έχουμε το θάρρος να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ανομία των μηχανικών είναι ίδια με τη δική μας ανομία. Πόσοι συνάδελφοι απασχολούν τους κατάλληλους αδειούχους για το φυσικό αέριο και τις λοιπές εγκαταστάσεις;
Με τους μηχανικούς το θέμα προκύπτει από τη μη έκδοση τιμολογίων και παραστατικών στις εργασίες που λένε ότι έκαναν οι ίδιοι τις εγκαταστάσεις.
Λάθος οι διαφημίσεις – χορηγίες των εταιριών στο μητρώο της ΟΒΥΕ.
Ηλίας Χούντας: Ζητώ συμπόρευση απ’ όλους για το καλό του κλάδου.
Να συσκεφθούμε με ειδικούς επιστήμονες για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και να κάνουμε ημερίδες σε κάθε νομό με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, τους μηχανικούς, τις πολεοδομικές υπηρεσίες κ.λπ. Να αποκτήσουμε εξωστρέφεια, να ενημερώσουμε πλήρως τους πολίτες.
Η ασφάλιση των έργων θα μας βοηθήσει να περάσουμε πολλά μηνύματα στους καταναλωτές.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τους βουλευτές των νομών μας και να τους κάνουμε κοινωνούς των θέσεών μας.
…Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ομαδική ασφάλιση των συναδέλφων.
…Να αναλάβουμε ενεργό ρόλο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Θεόδωρος Κουτσαντώνης: Σε σχέση με το Π.Δ. εμφανίζονται προβλήματα που παίρνουν ανησυχητική διάσταση. Συνάδελφοι από άλλους συνδέσμους έρχονται και υπογράφουν για άλλους.
…Πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τις εγκαταστάσεις υγραερίου και την επικινδυνότητα που αυτές έχουν όταν κατασκευάζονται από μη αδειοδοτημένους τεχνίτες.
Το μητρώο υλικών είναι χρήσιμο εργαλείο για τους συναδέλφους. Στην Πάτρα, όλοι πηγαίνουν και αγοράζουν τα υλικά από τους εμπόρους με βάση το μητρώο.
Μεταφέροντας και το παράπονο του προέδρου του Αιγίου, να ζητήσουμε με ψήφισμά μας να κηρυχθεί πυρόπληκτη και η περιοχή της Αιγιαλείας, η οποία επλήγη από τις πυρκαγιές.
…Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης για το ασφαλιστικό μας εκφράζει απόλυτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνουμε «εκπτώσεις» στα αιτήματά μας.
Κώστας Κεϊβανίδης: Επαναλαμβάνομαι, αλλά αυτό που μας λείπει, και για όλα τα θέματα, είναι η διεκδίκηση. Το κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται, η ανεργία πλήττει τους περισσότερους συναδέλφους, οι φόροι -έμμεσοι και άμεσοι- κάθε χρόνο και περισσότεροι, ο ΟΑΕΕ μας παρέχει όλο και λιγότερα ενώ οι εισφορές αυξάνονται.
Για όλα αυτά, και άλλα πολλά που αποτελούν τη δύσκολη καθημερινότητα της πλειοψηφίας των συναδέλφων, πρέπει να αγωνιστούμε. Να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε.
…Οι δύο ομοσπονδίες του κλάδου, ΟΒΥΕ – ΠΟΣΕΥΔ, πρέπει να έρθουν ακόμα πιο κοντά.
Με καλή πίστη και διάθεση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα.
…Προτείνω τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την ενίσχυση των συναδέλφων και των οικογενειών τους που χρήζουν βοήθειας, σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Το ταμείο αυτό θα το ενισχύσουν όλοι οι σύνδεσμοι, ανάλογα με τη δύναμη των μελών τους.
Θεμιστοκλής Μπρατάνης: Λάθος μας που γίναμε άνω – κάτω για το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης. Μπορεί να ακούγεται άσχημα αυτό, αλλά δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας επιβάλλει νέο καθεστώς για τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας. Το θέμα είναι να κάνουμε αγώνες για να μη χάσουμε πολλά από τα κεκτημένα μας.
Μέχρι να λήξει η θητεία μας πρέπει να «ανασκουμπωθούμε» και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον κλάδο.
Ο νομικός, εχθές, μας είπε σωστά και απλά πράγματα, που απλώς εμείς καθυστερήσαμε να τα εφαρμόσουμε.
Πρέπει να δώσουμε βάρος στην ενημέρωση των συναδέλφων μας και του κοινού για θέματα που τους αφορούν.
Να έρθουμε σε επικοινωνία με τους μηχανολόγους για να βρούμε μια λύση στο θέμα με τις υπογραφές των υπευθύνων δηλώσεων.
Κώστας Αθανασόπουλος: Ευχαριστώ κατ’ αρχήν όλους τους συναδέλφους για τη συμπαράστασή τους στην περιπέτεια που ζήσαμε με τις πυρκαγιές.
Πιστεύω, ότι ο νομός μας θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.
Σε σχέση με τα χρήματα που μαζεύει η ΟΒΥΕ για τους πυρόπληκτους, θα πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για τη διανομή τους προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Αναφορικά με τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό, συμφωνώ κι εγώ ότι πρέπει να γίνει ένα διευρυμένο προεδρείο και μία ολομέλεια μόνο γι’ αυτό το θέμα.
Βασίλης Κόκκινος:
Αν γνωρίζαμε εδώ και χρόνια αυτά που μας είπε χθες ο νομικός για το Π.Δ. και δεν κάναμε τίποτε, τότε δεν ξέρω τι να πω; Φέρουμε όλοι ευθύνη. Και δεν μιλάω μόνο για μας, αλλά και για προηγούμενες διοικήσεις.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, δεν μας χωρίζει τίποτα. Όλοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και τους ίδιους προβληματισμούς. Με ηρεμία να βρούμε την κοινή συνισταμένη των θέσεών μας, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι μας κορόιδεψαν με την ενοποίηση του ΟΑΕΕ.
Σοβαρό θέμα είναι και το φορολογικό. Μειώνουν τη φορολόγηση των ΑΕ και αυξάνουν τη δική μας.
Η ανεργία έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Οι νέες οικοδομικές άδειες στη Θεσσαλονίκη είναι μόνο 900. Ποιος θα πρωτοπάρει δουλειά;
Οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου γίνονται μόνο από εταιρίες και μηχανολόγους.
Να ξαναρχίσουμε επαφές με τα υπουργεία, να κάνουμε καταγγελίες σε πολεοδομίες, μηχανικούς. Κάτι πρέπει να κάνουμε.
Συμφωνώ με την ομαδική ασφάλεια ζωής των συναδέλφων, και μάλιστα επειγόντως.
Βασίλης Ιωαννίδης: Σαν διοίκηση της ΟΒΥΕ μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα, αρκεί ν’ αφήσουμε απ’ έξω το εγώ μας. Τις περισσότερες φορές σκοινοβατούμε και δεν προφυλλάσσουμε το επάγγελμά μας. Γι’ αυτό και δεν συμμετέχουν οι συνάδελφοι στα καλέσματά μας. Πρέπει να γίνουν γνωμοδοτικά για πολλά θέματα.
Πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να πάμε στις εταιρίες παροχής αερίου, να συνομιλήσουμε με τους αρμόδιους υπουργούς, να φτάσουμε στους εισαγγελείς.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, θεωρώ ότι οι θέσεις μας πρέπει να περιοριστούν μόνο στα του ΟΑΕΕ.
Η ομαδική ασφάλιση ζωής θα ανακουφίσει τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Είμαι της άποψης να προχωρήσουμε.
Γιώργος Τοδίτσκας: Το μόνο σίγουρο στο ασφαλιστικό, είναι ότι η κυβέρνηση θα το ανοίξει και θα το κλείσει το θέμα με διαδικασίες εξπρές. Οφείλουμε να προβάλουμε τις θέσεις μας και να αγωνιστούμε γι’ αυτές.
Σας ενημερώνω δε, ότι παρά τα όσα μας είπε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, ποτέ δεν λειτούργησε το πιλοτικό πρόγραμμα επαναφοράς των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ στο φυσικό τους φορέα.
Είναι αλήθεια. Πρέπει να πάρουμε μέτρα για την απασχόληση των μη αδειούχων. Με βάση τις αναφορές του νομικού μας, πρέπει να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, αφού δεν μας καλύπτει ο αναγκαστικός νόμος.
Παράλληλα οι σύνδεσμοι πρέπει να εφιστήσουν την προσοχή στις πολεοδομίες και τους μηχανολόγους για τις περιπτώσεις καταστρατήγησης του Π.Δ.
Να καταγγείλουμε στις εφορίες τους μη αδειούχους.
Σε σχέση με την ομαδική ασφάλιση ζωής, οι τομεάρχες θα πρέπει να ενημερώσουν τους συνδέσμους».