Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Ομοσπονδίας του κλάδου

Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Ομοσπονδίας του κλάδου

om2.jpg

om2.jpgΣυνάντηση στις 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων εκπροσώπων των έξι σωματείων που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο την ιδρυτική πράξη
Συνάντηση στις 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των έξι σωματείων του κλάδου που έχουν υπογράψει τον περασμένο Ιούλιο την ιδρυτική πράξη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων»  (ΠΟΕΣΚ).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του περιπτέρου του Προμηθέα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο στόχος της ήταν η ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο νομικός σύμβουλος Μιχάλης Ζολάς, στις αρχές Σεπτεμβρίου κατατέθηκε η αίτηση για να βγει δικαστική απόφαση αναγνώρισης της Ομοσπονδίας και να διαταχθεί η εγγραφή της στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Η δικάσιμος αυτή έχει ορισθεί για τις 24 Οκτωβρίου.
Μόλις εκδοθεί η παραπάνω απόφαση γίνεται η εγγραφή της Ομοσπονδίας στα βιβλία του Πρωτοδικείου και αποκτά νομική υπόσταση.
Όπως εκτίμησε ο Μ. Ζολάς, τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, οπότε ανοίγει ο δρόμος για το ξεκίνημα της λειτουργίας της Ομοσπονδίας έτσι όπως προβλέπεται στο καταστατικό της.
Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει το έργο της η «προσωρινή ελεγκτική επιτροπή μητρώου» για τον έλεγχο της εκκαθάρισης των μητρώων των σωματείων – μελών της Ομοσπονδίας. Παράλληλα αναλαμβάνει δράση και το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο με πρωταρχικό μέλημα τη σύγκληση γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας για τη διαξαγωγή των πρώτων αρχαιρεσιών.
Επισημαίνεται ότι το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από δύο (2) μέλη από κάθε σωματείο με δύναμη μέχρι 100 μέλη και από τρία (3) από κάθε σωματείο που έχει πάνω από 101 μέλη.
Τα παραπάνω ορίζονται στις μεταβατικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο καταστατικό της Ομοσπονδίας.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι σ’ αυτές τις διατάξεις ορίζεται ότι όλα αυτά ισχύουν τόσο για τα ιδρυτικά σωματεία όσο και για εκείνα που θα προσχωρήσουν στην Ομοσπονδία πριν από τη σύγκληση της πρώτης γενικής συνέλευσης.
Δηλαδή, όπως διευκρινίστηκε, μετά τη νομική αναγνώριση της Ομοσπονδίας και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πρώτη συνέλευση, όποιο σωματείο (Ήφαιστος, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Κρήτης) εφόσον πληρεί τους όρους του καταστατικού της Ομοσπονδίας, μπορεί να κάνει αίτηση στο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, για εγγραφή του στην Ομοσπονδία. Έτσι όποιο σωματείο κάνει αίτηση εγγραφής θα συμμετέχει κανονικά σε όλες τις διαδικασίες, όπως και τα έξι ιδρυτικά σωματεία.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο Ήφαιστος μετά την καταστατική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 8 Ιουλίου έχει όλες τις προϋποθέσεις για συμμετοχή του στην Ομοσπονδία. Όπως ειπώθηκε, η μη παράλειψη του όρου «πανελλήνιος» από τον τίτλο του, παρά  τη δέσμευση που υπήρχε, δεν αποτελεί νομικό πρόβλημα, αλλά το θέμα αυτό είναι «ηθικής τάξης».
Μετά την ενημέρωση έγινε ανταλλαγή απόψεων που αφορούσαν την καλύτερη προετοιμασία, ώστε μετά τη λήξη των νομικών διαδικασιών, όλα να είναι έτοιμα και για ουσιαστική λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Συμφωνήθηκε και από τα έξι σωματεία να καταθέσουν τις καταστάσεις των μελών τους έτσι ώστε η σχετική επιτροπή να ξεκινήσει τον έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των οικονομικών και κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις για εξεύρεση πόρων, πέρα από τις συνδρομές των μελών, έτσι ώστε να μπορεί η Ομοσπονδία να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε το νόμο 3661 που αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Επισημάνθηκε ότι ο νόμος αυτός προβλέπει έκδοση υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων και κάποια από αυτά θα αφορούν τους ελέγχους στα λεβητοστάσια. Τονίστηκε ότι θα πρέπει να γίνει παρέμβαση, στο στάδιο που ετοιμάζονται οι σχετικές εισηγήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, έτσι ώστε να περιληφθούν και οι απόψεις του κλάδου στα θέματα αυτά.
Το συντονισμό των ενεργειών γι’ αυτό το θέμα ανέλαβε ο πρόεδρος της Εστίας Γιάννης Λαγκώνης, ο οποίος θα ενημερώνει άμεσα και τα υπόλοιπα σωματεία για την οποιαδήποτε εξέλιξη.
Για τα προβλήματα των νέων που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Προμηθέα Μανώλης Χρήστου.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από φέτος δεν περιλαμβάνεται σε πολλές δημόσιες σχολές (π.χ. ΙΕΚ Ωραιοκάστρου) η ειδικότητα του τεχνικού αερίων καυσίμων, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να οδηγούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Όπως ανέφερε ο Μ. Χρήστου ο κλάδος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα θέματα και να κάνει τις δικές του προτάσεις για την εκπαίδευση των νέων που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων με οποιοδήποτε καύσιμο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς, καθώς και άλλα μέλη διοικήσεων από τα έξι σωματεία που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας (Εστία, Προμηθέας, Θεσσαλίας, Σερρών, Εύβοιας και Ηπείρου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση συνεχίστηκε και το βράδι του Σαββάτου (13 Σεπτεμβρίου) σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, όπου πολλοί συμμετέχοντες στη συνάντηση παρευρέθηκαν μαζί με τις συζύγους τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η βραδιά ήταν πολύ ευχάριστη για όλους και βοήθησε στην καλύτερη γνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων των συναδέλφων που παραβρέθηκαν.