Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε η ΟΒΥΕ στα πλαίσια της Aquatherm 2017

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε η ΟΒΥΕ στα πλαίσια της Aquatherm 2017

• Το θέμα της ήταν «Εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης: Ποιότητα, ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας».
• Την παρακολούθησαν πάνω από 110 συνάδελφοι

Στα πλαίσια της Έκθεσης ΑQUATHERM στην Αθήνα, η ΟΒΥΕ οργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης: Ποιότητα, ασφάλεια, εξοικονόμησ ενέργειας». Παραβρέθηκαν πάνω από 110 συνάδελφοι εκπροσωπώντας τους συνδέσμους της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Λάρισας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, των Σερρών, της Κατερίνης, των Μεγάρων, του Πειραιά, της Καρδίτσας, της Πρέβεζας, της Πάρου, του Άργους, της Νάουσας, του Βόλου, των Τρικάλων, του Αιγίου, της Σύρου ενώ η Σάμος, που δεν έχει ακόμη ιδρύσει σύνδεσμο, εκπροσωπήθηκε από ένα συνάδελφο που ήρθε μόνος του στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την Ημερίδα.
Προσκαλεσμένος στην Ημερίδα ήταν και ο πρώην πρόεδρος της ΟΒΥΕ Γιώργος Κωνσταντέλλος. Επίσης εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ο γεν. γραμματέας Γεράσιμος Μιχαλάκης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Δημήτρης Βαργιάμης αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για το μαζικό παρόν πού έδωσαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας, καλωσόρισε τους ομιλητές. “Μαζί μας βρίσκεται εδώ ο κ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος, προϊστάμενος του τμήματος εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ, ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι το αντικείμενό του και το λέω αυτό χωρίς καμιά υπερβολή. Μαζί μας είναι επίσης ο μηχανολόγος εκπαιδευτικός σχολών ΕΠΑΛ, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κ. Νίκος Σεκεριάδης. Επίσης ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Καβάλας, ο συνάδελφος Δημήτρης Καϊλάρης, ο οποίος θα μας μιλήσει για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας.
Πιστεύω συνάδελφοι ότι ο Κλάδος μας καλείται σήμερα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα μας βρίσκεται στην κατάσταση που είναι. Πρέπει να την ξαναχτίσουμε από την αρχή. Στο κομμάτι που μας αναλογεί θα πρέπει να προχωρήσουμε πρώτα με βάση την εθνική πορεία της χώρας και στη συνέχεια την εθνική πορεία της κοινωνίας. Δεν είμαστε ξεκομμένοι. Μην περιμένουμε να ορθοποδήσουμε εμείς αν προηγουμένως δεν ορθοποδήσει η χώρα. Είμαστε όλοι συνεπιβάτες στο ίδιο καράβι που λέγεται “Ελλάδα”.
Ξεκινώντας αυτή μας την προσπάθεια θα πρέπει να καταγράψουμε πως είναι στημένο το επάγγελμά μας σε χώρες που βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς και που λειτουργεί πιο σωστά και πιο αποδοτικά. Να καταγράψουμε ακόμα πώς είναι η εκπαίδευσή τους, πως είναι το κομμάτι της πρόσβασή τους στο επάγγελμα και στη συνέχεια στην εργασία. Επίσης πρέπει να καταγράψουμε τις ιδιαιτερότητες του χώρου μας όπως και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ενδεχομένως έχουμε. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή πορείας του κλάδου μας, πιστεύω ότι θα παίξουν δύο κυρίαρχα στοιχεία. Το πρώτο αφορά την διάθεσή μας να έχουμε μια διαρκή εκπαίδευση, ώστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο επάγγελμά μας. Το δεύτερο αφορά το πώς θα μπούμε και στο κομμάτι της ενέργειας. Η φιλοσοφία που ίσχυε παλαιότερα ότι χτίζουμε ένα σύστημα θέρμανσης για να ζεσταθούμε και τελείωσε, δεν ισχύει πιά. Έχει αλλάξει και θα πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Μια εγκατάσταση θέρμανσης σήμερα εμπεριέχει και την έννοια της επένδυσης, κυρίως βέβαια για τους καταναλωτές αλλά και για μας αποτελεί πρόκληση στο να δημιουργήσουμε, να κάνουμε ερωτήσεις, να αναπτύξουμε προβληματισμούς εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας».

Χαιρετισμοί προσκεκλημένων

Γιώργος  Κωνσταντέλλος (πρώην πρόεδρος της ΟΒΥΕ):
«Ήμουν από τους πρώτους εκπαιδευόμενους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δώσαμε πολλούς αγώνες για να μπορέσουμε να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε, δηλαδή να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα που δεν υπάρχουν δουλειές και που οι ΑΠΕ έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σιγά -σιγά στον ξενοδοχειακό κυρίως τομέα, καλούμαστε και εμείς οι υδραυλικοί να κάνουμε την συνδεσμολόγηση των εγκαταστάσεων αυτών, έχοντας ένα μικρό όφελος. Κάτι είναι έστω και αυτό.
Θα ήθελα επίσης να πω δυο λόγια για το πρόβλημα των συνταξιούχων συναδέλφων. Η νέα διοίκηση της ΟΒΥΕ που θα εκλεγεί σύντομα, θα πρέπει να δει τι θα γίνει με όλους αυτούς τους συναδέλφους που αναγκάστηκαν να διακόψουν το επάγγελμα και βρίσκονται σήμερα σε άθλια κατάσταση.
Τέλος ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει την νέα Διοίκηση είναι αυτό της υψηλής φορολογίας. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν πλέον να το αντιμετωπίσουν. Έχουν καταρρεύσει»…

Γεράσιμος Μιχαλάκης (Γενικός Γραμματέας Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Πειραιά):
«Τα προβλήματα συνάδελφοι είναι πάρα πολλά. Τα νιώθουμε, τα βιώνουμε καθημερινά και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε. Το μόνο θετικό είναι ότι σήμερα δεν βρίσκουμε πια όλες τις πόρτες κλειστές όπως παλαιότερα, είτε υπουργεία ήταν αυτά, είτε επιμελητήρια. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι που μας ακούν. Πιστεύω ότι η σημερινή μας ημερίδα θα πάει καλά δίνοντάς μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Να ευχηθώ καλή επιστροφή στους συναδέλφους που ήρθαν από μακριά για να παρακολουθήσουν την σημερινή μας εκδήλωση»

Μετά τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία του στην ημερίδα τον εκπαιδευτικό έδωσε το λόγο στους τρεις εισηγητές.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε το βασικό μέρος της εισήγησης του κ. Μαλαματένιου με βάση την παρουσίασή της με διαφάνειες, τη συνόψιση της εισήγησης του κ. Σεκεριάδη (που μας απέστειλε ο ίδιος) καθώς και την ομιλία του συν. Καϊλάρη.

 

Τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις ύδρευσης – θέρμανσης

Του Χαράλαμπου Μαλαματένιου – Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, PhD (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) – Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης)

Ο κύριος τομέας στον οποίο πρέπει να σταθούμε είναι αυτός της εξοικονόμησης ενέργειας στον οποίο λέμε ότι είναι η πρώτη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καλά είναι τα φωτοβολταϊκά ή οι αντλίες θερμότητας αλλά πάνω από όλα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας…
Οποιαδήποτε διαδικασία απαιτεί μεταφορά και/ή κατανάλωση ενέργειας περιλαμβάνει και την έννοια των απωλειών ενέργειας.
 Αυτές οφείλονται:
• Στους φυσικούς νόμους που διέπουν την κάθε διαδικασία.
• Στις ατέλειες των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
Η αποδοτικότητα ή ο βαθμός απόδοσης κάθε διαδικασίας εκφράζεται: η = παραγόμενο έργο / εισαγόμενη ενέργεια (< 100%).
Όσο μειώνονται οι ενεργειακές απώλειες, τόσο μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται χρησιμοποιείται ως «ωφέλιμη ενέργεια».
 Μείωση των απωλειών σημαίνει βελτίωση της απόδοσης του συστήματος. Ο στόχος των μέτρων εξοικονόμησης της ενέργειας είναι κυρίως η αύξηση της απόδοσης, δηλαδή η μείωση των απωλειών.
Γενικές αρχές Εξοικονόμησης Ενέργειας
Σε καμία περίπτωση η εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει περικοπές. Σημαίνει μείωση της σπατάλης ενέργειας που συνεπάγεται βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Η αλλαγή της «ενεργειακής συμπεριφοράς» των χρηστών της ενέργειας μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σπατάλη ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται με:
• Βελτίωση του βαθμού απόδοσης των συστημάτων με τεχνικές παρεμβάσεις.
• Μείωση του φορτίου ή των ωρών λειτουργίας των συσκευών με χρήση «έξυπνων» συσκευών ελέγχου.
• Ανάκτηση ενέργειας που αποβάλλεται από κάποια διεργασία (συνήθως ως θερμότητα) και χρήση αυτής σε άλλες διεργασίες.
• Αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού με νέο ή νέας τεχνολογίας, με καλύτερη απόδοση (δηλαδή με μεγαλύτερη αποδοτικότητα).
Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να γίνει σε όλους τους τομείς (στις θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσεις μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση στο ζεστό νερό χρήσης – παραγωγή, διανομή, χρήση – αλλά και του νερού γενικότερα.
Οδηγίες της ΕΕ σχετικές με την ενεργειακή αποδοτικότητα
 Η Οδηγία 2012/27/ΕΚ για την «ενεργειακή απόδοση» προβλέπει:
– 20% μείωση της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας (σε επίπεδο ΕΕ) έως το 2020.
– Το άρθρο 3 απαιτεί την υιοθέτηση νέου ενδεικτικού στόχου για την ενεργειακή αποδοτικότητα από τα κράτη μέλη.
– Στο άρθρο 4 εισάγεται ο στόχος της ετήσιας ανακαίνισης του 3% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
Η Οδηγία 2010/31/EΕ «Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων – Αναδιατύπωση»:
– Εισάγεται η έννοια του κτιρίου «μηδενικής κατανάλωσης» ή «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».
– Έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, ενώ τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ή είναι ιδιοκτησίας τους, να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
Εξοικονόμηση στις εγκαταστάσεις ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)
Στις εγκαταστάσεις ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) τόσο σε κατοικίες όσο και σε κτίρια που χρησιμοποιούνται για εμπορικές χρήσεις παρουσιάζεται ένα σύνηθες πρόβλημα: Ανοίγοντας τον διακόπτη του ζεστού νερού, χρειάζεται να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να αρχίσει η βρύση να βγάζει ζεστό νερό.
Στην πραγματικότητα, ο χρόνος αναμονής μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος σε μεγάλες κατοικίες με πολλά μπάνια και μεγάλο μήκος σωληνώσεων για το ΖΝΧ (βλ. πίνακα1).
Όταν ο χρήστης ανοίξει τη βρύση του ζεστού νερού, για να τρέξει ζεστό νερό η σωλήνωση του ζεστού θα πρέπει να αδειάσει εντελώς από το νερό που περιέχει (σε κατάσταση ηρεμίας, το νερό στη σωλήνωση θα είναι κρύο ή χλιαρό, ανάλογα με τον χρόνο που μεσολάβησε από την τελευταία φορά που οι χρήστες ζήτησαν ΖΝΧ) και να γεμίσει με ζεστό νερό από το μπόιλερ ή τον θερμαντήρα ΖΝΧ.
Το φαινόμενο αυτό είναι αισθητό ακόμα και στις εγκαταστάσεις όπου ο θερμαντήρας βρίσκεται στο πατάρι ακριβώς πάνω από το μπάνιο! Γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν ο θερμαντήρας βρίσκεται μακριά σε σχέση με το μπάνιο, αφού αυξάνεται το συνολικό μήκος των σωλήνων και άρα ο όγκος του νερού που περιέχουν. Καθυστέρηση στην άφιξη του ζεστού νερού σημαίνει μεγάλη σπατάλη νερού:
– Κάθε φορά που οι χρήστες θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζεστό νερό, απορρίπτονται άσκοπα στην αποχέτευση πολλά λίτρα καθαρού νερού.
– Η κυκλοφορία του ζεστού νερού στις σωληνώσεις δημιουργεί θερμικές απώλειες, τις οποίες καλείται να αναπληρώσει ο θερμαντήρας (μπόιλερ), με κόστος φυσικά για τον χρήστη.
Η συνολική απόδοση του συστήματος σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την αποτελεσματικότητα της αποστολής: Εάν ο χρήστης θα πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή όχι, δηλαδή ζεστό νερό στη βρύση, το ντους, κλπ.
Εάν τα υδραυλικά στο ενδιάμεσο δεν είναι αποτελεσματικά, απλώς οι χρήστες δεν μπορούν να έχουν τόσο νερό όσο νομίζουν ότι μπορούν να έχουν. Το κρύο νερό χάνεται σε αναμονή για το ζεστό (απόβλητα).
Οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της παροχής (διανομής) του νερού διαφέρουν μεταξύ των νέων και των υφιστάμενων κατοικιών (μετασκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων).
Διακρίνονται τέσσερις βασικοί τύποι του συστήματος παροχής ζεστού νερού (ΖΝΧ) που χρησιμοποιούνται σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες:
– Συστήματα κορμού και διακλαδώσεων
– Συστήματα πυρήνα
– Συστήματα διακλαδωτή για ολόκληρη την κατοικία
– Συστήματα ανακυκλοφορίας αναλόγως της ζήτησης.
Συστήματα κορμού και διακλαδώσεων: Μια μακριά και μεγάλης διαμέτρου κύρια γραμμή –ο «κορμός»– τρέχει από τον θερμαντήρα νερού προς το πιο απομακρυσμένο υδραυλικό εξάρτημα.
 «Κλάδοι» από τον κορμό παρέχουν ζεστό νερό σε διάφορες περιοχές της κατοικίας, ενώ «παρακλάδια» διακλαδίζονται προς τα επιμέρους υδραυλικά είδη.
Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τη συγκέντρωση των υδραυλικών ειδών και την ελαχιστοποίηση των μηκών των σωλήνων (κατάλληλα για κατοικίες με σχετικά λίγα υδραυλικά είδη).
Συστήματα πυρήνα: Χρησιμοποιούν έναν κεντρικό πυρήνα υδραυλικών, όπου οι υδραυλικοί υποδοχείς (κουζίνες, μπάνια, χώροι πλυντηρίων) τοποθετούνται σε άμεση γειτνίαση με τον θερμαντήρα νερού.
Είναι πιο αποδοτικό από ένα παραδοσιακό σύστημα κορμού και διακλαδώσεων.
Το ζεστό νερό διοχετεύεται απευθείας σε κάθε υδραυλικό είδος ή ομάδα υδραυλικών ειδών χρησιμοποιώντας σωλήνωση μικρότερης διαμέτρου (όταν είναι εφικτό) και όσο το δυνατόν πιο ευθεία διαδρομή.
Συστήματα διακλαδωτή για ολόκληρη την κατοικία (whole-house manifold systems): Τα συστήματα αυτά, που είναι επίσης γνωστά ως συστήματα παράλληλου σωλήνα ή οικιακής ροής, χρησιμοποιούν μικρής διαμέτρου, εύκαμπτους σωλήνες που πηγαίνουν απευθείας στο κάθε υδραυλικό είδος από έναν κεντρικό διακλαδωτή (αλλιώς γνωστός και ως “κολλεκτέρ”).
Ο κεντρικός διακλαδωτής εν γένει διατηρείται σε στενή γειτνίαση με τον θερμαντήρα του νερού.
Συστήματα ανακυκλοφορίας αναλόγως της ζήτησης: Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από έναν βρόχο ζεστού νερού συνεχούς ροής που ανακυκλοφορεί το νερό σε ολόκληρη την κατοικία. Μία αντλία αντλεί ζεστό νερό από τον βρόχο ανακυκλοφορίας και επιστρέφει στον θερμαντήρα τα υπολείμματα νερού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που διαμένουν εντός του βρόχου.
Εναλλακτικά, η αντλία μπορεί να επιστρέφει το νερό στη γραμμή του κρύου νερού και ταυτόχρονα να αντλεί ζεστό νερό από τον θερμαντήρα νερού.
Υλικά κατασκευής και διάμετρος των σωλήνων
Πέρα από τον σχεδιασμό και τη διάταξη του συστήματος παροχής ζεστού νερού, η αποδοτικότητα του συστήματος εξαρτάται και από το υλικό και τη διάμετρο των σωληνώσεων. Πανομοιότυπα σχεδιασμένα συστήματα παροχής ζεστού νερού που χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά για τις σωληνώσεις αποθηκεύουν διαφορετικούς όγκους θερμού ύδατος εντός αυτών.
Η επιλογή υλικού των σωλήνων και των υδραυλικών εξαρτημάτων είναι ζωτικής σημασίας για λόγους όπως:
Οι διαβρωτικές ιδιότητες, καθώς και η θερμοκρασία και η πίεση του ρευστού που κυκλοφορεί, το κόστος, αλλά και η ύπαρξη περιοριστικών κανονισμών για τη χρήση των διάφορων υλικών, η ενσωματωμένη ενέργεια κατά την παρασκευή τους και το αποτύπωμα άνθρακα αυτών.
Από τα υλικά μπορεί επίσης να επηρεαστεί η ποιότητα του νερού, με επιπτώσεις στην υγεία και την καλή διαβίωση των ενοίκων. Κατά τον σχεδιασμό των συστημάτων παροχής ζεστού νερού υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές σχετικά με το υλικό του σωλήνα.
– Το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) είναι πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται συχνά για την τροφοδοσία νερού στις κατοικίες, τις πισίνες κ.λπ. Το PVC περιέχει φθαλικούς εστέρες, που είναι αμφιλεγόμενοι όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία (π.χ. των βρεφών).
Μερικές φορές χρησιμοποιείται μόλυβδος ως παράγοντας σκλήρυνσης στο PVC κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής.
Πλεονέκτημα: Το χλωριωμένο PVC (CPVC) έχει μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση σε καταστάσεις με νερό υψηλής οξύτητας.
– Ο χαλκός είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά λόγω της διαθεσιμότητας και της ανθεκτικότητάς του.
Ο χαλκός μπορεί να διαβρωθεί υπό την παρουσία νερού με υψηλή περιεκτικότητα οξέων.
– Ο γαλβανισμένος χάλυβας δεν χρησιμοποιείται πια ευρέως, λόγω της τάσης να διαβρώνεται και της μειωμένης ωφέλιμης διάρκειας ζωής του.
Πέρα από την εσωτερική διάβρωση, η οποία προκαλεί περιορισμένη ροή του νερού, κάποια άλλα μέταλλα που χρησιμοποιούνται, π.χ. στις βαλβίδες και σε άλλα εξαρτήματα, μπορούν να προκαλέσουν την ακόμα ταχύτερη διάβρωση του γαλβανισμένου χάλυβα.
– Το δικτυωτό πολυαιθυλένιο (ΡΕΧ) είναι ένα εύκαμπτο πλαστικό υλικό εξαιρετικά ανθεκτικό στο πάγωμα που επιτρέπει τη χρήση λιγότερων εξαρτημάτων (δηλαδή μικρότερες απώλειες πίεσης) σε σχέση με τα άκαμπτα συστήματα σωληνώσεων.
Το PEX πρέπει να φυλάσσεται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία το διασπά με την πάροδο του χρόνου.
– Άλλα υλικά: Περιλαμβάνουν το PE-RT (πρόσφατα εγκεκριμένο για χρήση, στον Διεθνή Κώδικα Υδραυλικών του 2012), το πολυπροπυλένιο και το πολυαιθυλένιο.
Η επιλογή υλικού του σωλήνα υπαγορεύεται –σε μεγάλο βαθμό– από τον τύπο του συστήματος παροχής ζεστού νερού που θα εγκατασταθεί στην κατοικία. Για παράδειγμα: Τα συστήματα κορμού και διακλαδώσεων και πυρήνα μπορούν να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο σωλήνωσης (παραδοσιακά χαλκό).
Στα συστήματα διακλαδωτή για όλη την κατοικία χρησιμοποιούνται εύκαμπτες σωληνώσεις (π.χ. PEX-Al-PEX, PE-AL-PE, PEX CTS SDR 9).
Στα συστήματα ανακυκλοφορίας αναλόγως της ζήτησης συνήθως χρησιμοποιείται χαλκός ή σωληνώσεις CPVC, αλλά και σωλήνες PEX.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι χαλκού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σωληνώσεις: τύπου Μ, L ή Κ. Οι τύποι L και M παραδοσιακά χρησιμοποιούνται σε υδραυλικά συστήματα κατοικιών και ο τύπος K (ο πιο “παχύς”) χρησιμοποιείται για τις κύριες παροχές και τις υπόγειες γραμμές νερού.
Εξοικονόμηση στη χρήση νερού
Εξίσου σημαντικό στοιχείο προς εξέταση στα υδραυλικά συστήματα είναι η χρήση του νερού. Καθώς η αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση για πόσιμο νερό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί η υπάρχουσα προσφορά.
H προώθηση των τεχνολογιών και πρακτικών που προάγουν την αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων, καθώς και μιας νοοτροπίας για την εξοικονόμηση νερού, είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την εξοικονόμηση νερού.
Ένας τρόπος εξοικονόμησης νερού – και, κατ’ επέκταση, ενέργειας – είναι η θέσπιση και εφαρμογή κανονισμών για την κατανάλωση νερού των διαφόρων ειδών και εξαρτημάτων.
Παραδείγματα ορίων:
– Καζανάκια: 4,5-6 λίτρα/χρήση.
– Βρύσες: 6-9 λίτρα/λεπτό (στις ΗΠΑ υπάρχουν ειδικά όρια παροχής για τις διάφορες βρύσες, π.χ. κουζίνας, νιπτήρα του μπάνιου κλπ.).
– Κεφαλές ντους: 9-13 λίτρα/λεπτό.
Στον εξοπλισμό του σπιτιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά από συστήματα εξοικονόμησης νερού:
– Κεφαλές ντους: Με τον ενσωματωμένο μειωτήρα νερού μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 40% στην κατανάλωση νερού για ντους.
– Αναμεικτικές βρύσες: Αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό δίνοντας τη ροή που απαιτείται για την άνετη χρήση νερού («ξεγελώντας» τον χρήστη).
– Ακροφύσια εξοικονόμησης: Η επένδυση σε ακροφύσια εξοικονόμησης είναι οικονομικά συμφέρουσα για όλες τις κατηγορίες νοικοκυριών.
– Διακόπτες παροχής νερού με φωτοκύτταρο: Διακόπτες μεγάλου κόστους που εγκαθίστανται κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες κ.λπ.).
– Καζανάκια διπλής ροής: Μεγάλη εξοικονόμηση νερού (της τάξης του 60%).
– Συσκευές μετατόπισης νερού (για καζανάκια): Έχουν πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης με σημαντική εξοικονόμηση νερού σε κάθε περίπτωση.
Άλλες δυνατότητες εξοικονόμησης νερού και ενέργειας
• Οι επιχειρήσεις παροχής ύδρευσης ενισχύουν με αντλίες τις πιέσεις στα δίκτυα παροχής νερού. Εκεί η πίεση μπορεί να υπερβαίνει τα 200 psi.
• Οι περισσότεροι κωδικοί υδραυλικών εγκαταστάσεων απαιτούν τη χρήση βαλβίδων ρύθμισης πίεσης (PRV) όταν η πίεση του νερού τροφοδοσίας υπερβαίνει τα 80 psi . Οι υψηλότερες πιέσεις μπορούν να σπάσουν τους σωλήνες και να προκαλέσουν ζημιές στα εξαρτήματα.
• Διασφαλίζοντας ότι το νερό εισέρχεται στην υδραυλική εγκατάσταση με πίεση που δεν υπερβαίνει τα 60 psi (414 kPa), μειώνονται:
– Η ποσότητα του νερού που βγαίνει από το υδραυλικό είδος (οικονομία).
– Η πιθανότητα διαρροής νερού από τους σωλήνες ή τους θερμαντήρες, βρυσών που στάζουν ή και έκρηξης των σωλήνων ή άλλων συνιστωσών μιας εγκατάστασης.
– Ο θόρυβος του πλυντηρίου πιάτων και ρούχων, καθώς και το ποσοστό βλαβών σε μια υδραυλική εγκατάσταση.
• Η μόνωση των σωλήνων ζεστού νερού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα ενός συστήματος διανομής ζεστού νερού.
Με τη μόνωση των σωλήνων μειώνεται ο ρυθμός απώλειας θερμότητας και μπορεί να παραδοθεί νερό 2 έως 4°C θερμότερο σε σχέση με τους αμόνωτους σωλήνες.
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μόνωση είναι τα περιβλήματα σωλήνων από αφρό πολυαιθυλενίου ή νεοπρενίου με πάχη 1/2 ή 3/4 της ίντσας.
Η μόνωση πρέπει να έχει τιμή R (θερμική αντίσταση τοιχώματος) της τάξης του 3,0 ή μεγαλύτερη.
 Η εσωτερική διάμετρος του μονωτικού περιβλήματος πρέπει να ταιριάζει με τη διάμετρο του σωλήνα για στενή εφαρμογή. Το δέσιμο της μόνωσης κάθε 30 ή 60 cm με ταινία, σύρμα ή καλώδιο βοηθάει στο να διατηρηθεί η μόνωση σε επαφή με τον σωλήνα. Μόνωση πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλο το μήκος των σωληνώσεων ζεστού νερού, συμπεριλαμβανομένων των γωνιών και των συνδέσεων.
*Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ελεύθερη απόδοση του Α΄ μέρους της εισήγησης του κ. Χ. Μαλαματένιου που παρουσίασε με διαφάνειες, στην ημερίδα της ΟΒΥΕ.
**Το Β΄ μέρος της εισήγησης αναφέρεται στην παρουσίαση της «ποιοτικής μελέτης / έκθεσης αναγκών διάγνωσης δεξιοτήτων στο θεματικό πεδίο της “Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια”. Υποέργο 6: Ποιοτική έρευνα αναγκών δεξιοτήτων από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Δράσεις των κοινωνικών εταίρων για την αναγνώριση και πρόγνωση αναγκών δεξιοτήτων στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας».
Επίσης έγινε συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος BUILD UP Skills UPSWING που αφορά την «αναβάθμιση της κατάρτισης και των επαγγελματικών προσόντων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα».

 

Η ποιότητα στις εγκαταστάσεις

 

Του Νικολάου Σεκεριάδη, Μηχανολόγου

Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα πιο σοβαρά στοιχεία αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Γι’ αυτόν το λόγο, αναγνωρίζεται πλέον από τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα.
Η ποιότητα αφορά ουσιαστικά την ανάπτυξη μιας ιδεολογίας, μιας φιλοσοφίας, μεθόδων και διαδικασιών που αποβλέπουν στην απόλυτη ικανοποίηση των πελατών.
Η ποιότητα στις εγκαταστάσεις είναι ουσιαστικά ένας τρόπος ζωής, ένας τρόπος εργασιακής ζωής.
Η ποιότητα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Η τυποποίηση, η πιστοποίηση, ο έλεγχος ποιότητας των προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή δεν αποτελούν σύγχρονη ανακάλυψη του τεχνικού μας πολιτισμού, όσο και αν φαίνεται τούτο περίεργο.
Στις οργανωμένες κοινωνίες κάθε εποχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όταν υπάρχει υψηλό πολιτισμικό επίπεδο, αυτό συνοδεύεται από μια αναπτυγμένη τεχνολογία. Και το πιο σημαντικό, η τελευταία λειτουργεί στη βάση ενός μηχανισμού, που διασφαλίζει τον έλεγχο της ποιότητας και την προστασία του καταναλωτή.
Χωρίς αναπτυγμένη τεχνολογία δεν κτίζονται Παρθενώνες και δε νοείται ανάπτυξη χωρίς εφαρμογή κανονισμών, που να διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, και των υπηρεσιών που παρέχονται.
Μιλώντας για ποιότητα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις μίας κατοικίας, ανοίγει ένα κεφάλαιο που αφορά τα πάντα γύρω από την κατασκευή. Από τα στοιχεία του οικοδομικού σκελετού μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Για αυτό το λόγο, είναι δύσκολο για κάποιον που το επάγγελμα του δεν σχετίζεται με το χώρο αυτό να συγκρίνει και να εκτιμήσει την ποιότητα στη κατασκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για να είναι απρόσκοπτη και αποδοτική η λειτουργία του κάθε συστήματος.
Η σωστή υδραυλική εγκατάσταση βελτιστοποιεί την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας των συστημάτων, κάνοντας παράλληλα οικονομία και στην κατανάλωση ενέργειας.
Για την ποιοτική εγκατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων απαιτούνται εξειδικευμένοι αδειούχοι τεχνικοί υδραυλικοί, με ολιστική τεχνογνωσία και εμπειρία σε αυτά τα συστήματα.
Μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση οφείλει να περιλαμβάνει μόνο πιστοποιημένα και ποιοτικά υλικά, ώστε να εξασφαλίζεται η μεγάλη διάρκεια ζωής των συστημάτων που την αποτελούν και η απρόσκοπτη και οικονομική λειτουργία τους.
Η ποιότητα στο τομέα των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τεχνολογική εξέλιξη. Έτσι αυτόματα ο τεχνικός υδραυλικός, γίνεται ένα επάγγελμα που απαιτεί διαρκή ενημέρωση-πληροφόρηση, πρωτοβουλία και δοκιμές, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όχι μόνο για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και για μακροχρόνια και ασφαλή χρήση.
Η επίτευξη άλλωστε αποδεκτών επιπέδων ποιότητας αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό θέμα στον κλάδο των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Οι βασικοί λόγοι που ωθούν την εισαγωγή της ποιότητας στον συγκεκριμένο κλάδο είναι οι ακόλουθοι:
• Η μείωση του κόστους.
• Η βελτίωση της ασφάλειας.
• Η ακριβής με βάση τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωση και παράδοση ενός έργου.
• Η καθιέρωση ενός υγιούς κλίματος ανταγωνισμού.
Είναι αναγκαίο η ανάθεση εγκαταστάσεων να αποφασίζεται με βασικό κριτήριο την «αξία» και όχι την τιμή.
Ο όρος “ποιότητα” λοιπόν, έχει εισβάλει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας και έχει προκαλέσει αναστάτωση, απορίες, σύγχυση, ανησυχία, συζητήσεις και διαφωνίες. Είναι η μαγική λέξη που κοιτάζουν με δέος όλες οι επιχειρήσεις. Τι σημαίνει όμως ο όρος ‘’ποιότητα’’; Πως μπορεί να σκιαγραφηθεί;
Κατά καιρούς οι “ειδικοί” της ποιότητας, ανάλογα με τη φιλοσοφία του ο καθένας, έχουν δώσει τους δικούς τους ορισμούς, για να προσδιορίσουν καλύτερα τη σημασία ενός ομολογουμένως ‘’πολυδιάστατου’’ όρου.
Ας δούμε λοιπόν ένα σύγχρονο ορισμό της ποιότητας:
«Ποιότητα είναι το πώς βλέπει ο τελικός αποδέκτης, ο πελάτης-καταναλωτής δηλαδή, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, πριν αγοράσει, κατά την παράδοση και κατά τη χρήση».
Επομένως το σπουδαιότερο κίνητρο είναι η πληρέστερη ικανοποίηση του πελάτη μέσα σε κάποια όρια κόστους.
Μπορεί ο καταναλωτής να εστιάζει συνήθως στη τιμή για την αγορά ενός προϊόντος, αλλά εάν η ποιότητα του συγκεκριμένου αγαθού είναι χαμηλή, τότε δεν υπάρχει «μέλλον» για το συγκεκριμένο προϊόν. Το «φθηνό δεν επιζεί αν δεν καλύπτει τον καταναλωτή». Αν δεν υπάρχει ποιότητα, δεν υπάρχει και πώληση.
Οι περισσότεροι πελάτες ζητούν, όχι τόσο το φθηνότερο αλλά το «καλύτερης ποιότητας» προϊόν, έστω κι αν κοστίει περισσότερο. Ό,τι ικανοποιεί πλήρως τον καταναλωτή μέσα σε ορισμένα όρια κόστους, είναι ποιοτικό.
Ο καταναλωτής απαιτεί την ασφάλεια και την αξιοπιστία σε κάθε τι που αγοράζει.
Αυτό επιτυγχάνεται με το να:
• Ικανοποιούνται οι προσδοκίες του καταναλωτή από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
• Ικανοποιούνται δεδομένες προδιαγραφές.
• Παίρνει ο πελάτης ότι πληρώνει.
Η ποιότητα είναι ουσιαστικά το καθαρό κέρδος ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας προς το πλεονέκτημα που έχει η επιχείρηση ως προς τους ανταγωνιστές της.
Ποιότητα = το καθαρό κέρδος/προς το ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Οι βασικότεροι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που ο πελάτης αντιλαμβάνεται την ποιότητα είναι οι εξής :
1. Επιδόσεις.
2. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
3. Συμμόρφωση: είναι ο βαθμός στον οποίο η σχεδίαση και η λειτουργία ενός προϊόντος ικανοποιούν τα πρότυπα που ισχύουν.
4. Ανθεκτικότητα: αποτελεί μέτρο της διάρκειας ζωής του προϊόντος.
5. Συντήρηση: είναι η διαδικασία επιστροφής στον κανονικό τρόπο λειτουργίας.
6. Αισθητική: έχει ατομικό χαρακτήρα και αντικατοπτρίζει την προσωπική κρίση.
7. Φαινομενική ποιότητα: είναι ίσως το μόνο στοιχείο που υπερισχύει όλων των άλλων στη διαδικασία αγοράς – τουλάχιστον αρχικά.
Η πληροφόρηση του πελάτη η οποία αποκτάται είτε μέσω ιντερνετ είτε από την επαφή του με τον προμηθευτή και τον τεχνικό υδραυλικό, η γνώση για παρόμοια προϊόντα και η γνώση του τι ακριβώς θέλει από το προϊόν ή την υπηρεσία του δίνει ένα μέτρο για την αξιολόγησή του.
Αυτή η αξιολόγηση είναι που οδηγεί στην φαινομενική ποιότητα.
Ο όρος ποιότητα φαίνεται λοιπόν να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα.
Οι εταιρείες που θα επιβιώσουν στο περιβάλλον του έντονου ανταγωνισμού είναι αυτές που αναγνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές, παραγωγικές και κερδοφόρες ενώ, παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες «υψηλής ποιότητας» σε χαμηλή τιμή.
Πάρα πολλά μπορούν να ειπωθούν ακόμα πάνω στην ποιότητα, τους πιθανούς τρόπους διασφάλισής της, όσο και για τη σκοπιμότητα διατήρησής της σε υψηλό επίπεδο.
 Το βέβαιο είναι όμως πως η ποιότητα αποτελεί οργανικό κομμάτι της εξίσωσης κόστος / ανταγωνισμός / πώληση / κέρδος και είναι σοβαρή παράβλεψη να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Γι’αυτό ως επίλογος θα μπορούσε να γραφτεί πως η ποιότητα απαιτεί ενημέρωση-πληροφόρηση, οικονομοτεχνική μελέτη της κάθε εγκατάστασης, πρόβλεψη, προσαρμοστικότητα και πάλι … ενημέρωση – πληροφόρηση.

 

Περιγραφή θεσμικού πλαισίου του επαγγέλματός μας

 

Του Δημήτρη Καϊλάρη, αντιπροέδρου της ΟΒΥΕ

Αγαπητοί καλεσμένοι,συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ευχαριστώ επίσης τους διοργανωτές αυτής της έκθεσης για την φιλοξενία τους.
Μετά από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των προηγούμενων ομιλητών, του Χ. Μαλαματένιου και του Ν. Σεκεριάδη, εγώ θα προσπαθήσω να διευκρινίσω ποιοι είμαστε εμείς οι υδραυλικοί, ποιός είναι ο ρόλος του υδραυλικού στην κοινωνία, ποιά είναι η ισχύουσα νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματος, ποιό το εύρος και τα όρια των δικαιωμάτων μας στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, ποιές οι προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος, ποιά η πρόσβαση στο επάγγελμα. Επίσης θα αναφερθώ στην απουσία του κρατικού μηχανισμού από τον έλεγχο της παράνομης επαγγελματικής εργασίας.
Το επάγγελμα του υδραυλικού το ασκούν σύμφωνα με τον νόμο 3982/2011 και το ΠΔ 112/2012 όσοι έχουν τις απαιτούμενες άδειες και ορίζονται από τις βαθμίδες του τεχνίτη, αρχιτεχνίτη και εργοδηγού, ενώ οι εγκαταστάσεις διαχωρίζονται σε δυο ειδικότητες: την 1η και την 2η.
Οι εγκαταστάσεις 1ης ειδικότητας είναι αυτές που έχουν να κάνουν με όλα τα δίκτυα: ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, πυρόσβεσης, δίκτυα κλιματισμού με νερό, εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιοθερμία, γεωθερμία).
Οι εγκαταστάσεις 2ης ειδικότητας είναι τα δίκτυα διανομής: καυσίμων αερίων, ατμού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής αερίων για βιομηχανική ή ιατρική χρήση, δίκτυα λοιπών αερίων.
Ο τεχνίτης έχει δικαίωμα να εργαστεί σε εγκαταστάσεις 1ης και 2ης ειδικότητας με την συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση αρχιτεχνίτη ή εργοδηγού. Ο αρχιτεχνίτης έχει δικαίωμα να εκτελεί αυτοτελώς όλες τις εργασίες 1ης ειδικότητας και να εκδίδει ΥΔΚΕ (υπεύθυνες δηλώσεις καλής εκτέλεσης) για αυτές. Όσο για τις εργασίες 2ης ειδικότητας έχει το δικαίωμα να τις εκτελεί με τις οδηγίες εργοδηγού ή κάποιου άλλου που έχει το δικαίωμα να εκτελεί εργασίες αυτής της ειδικότητας. Τις ΥΔΚΕ αυτών των εγκαταστάσεων τις εκδίδει μόνο ο εργοδηγός.
Για την έκδοση της ΥΔΚΕ, υποχρέωσή μας είναι αυτή να συνοδεύεται από φορολογικά παραστατικά και να έχουμε ασφάλεια αστικής ευθύνης. Εδώ να σας πληροφορήσω ότι σχεδόν το σύνολο των μελών της ομοσπονδίας μας έχει κάνει συμβόλαιο ασφάλισης αστικής ευθύνης και ταυτόχρονα ασφαλίζουμε και τα έργα μας για κάποια χρόνια. Κανόνας απαράβατος είναι η ακριβής εφαρμογή της μηχανολογικής μελέτης των εγκαταστάσεων, όπου αυτή υφίσταται.
Βασικές προϋποθέσεις για να ασκήσει κανείς το επάγγελμα του υδραυλικού ως ελεύθερος επαγγελματίας, είναι πρώτον να έχει άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας σε ισχύ (δηλαδή να είναι θεωρημένη), και δεύτερο, να έχει εγγραφεί στην εφορία με τους συγκεκριμένους ΚΑΔ, καθώς και στον ασφαλιστικό φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών.
Για να γίνει κάποιος αδειούχος υδραυλικός, σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι απαραίτητη η απόκτηση πτυχίου με ειδικότητα υδραυλικών και θερμικών εγκαταστάσεων από επαγγελματικές σχολές μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ, Τ.Ε.Ε., Τ.Ε.Λ., Σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ. Με τα πτυχία αυτά τους δίνεται η άδεια του τεχνίτη υδραυλικού και για να γίνει κάποιος από αυτούς αρχιτεχνίτης χρειάζεται από 18 έως 24 μήνες (ανάλογα με τη σχολή) αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο επάγγελμα.
Η θέση και ο ρόλος του υδραυλικού στην κοινωνία, είναι πολυδιάστατος. Εκτός από την κατασκευή, είμαστε διαχειριστές του σπουδαιότερου αγαθού στη γη που είναι το νερό, είμαστε τεχνίτες που έχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη των πελατών μας, μας δίνουν τα κλειδιά των σπιτιών τους και εμείς πάμε και εργαζόμαστε χωρίς την παρουσία τους, μας εμπιστεύονται για ότι τους προτείνουμε, μας ρωτούν, ποιά προϊόντα να αγοράσουν ποιό λέβητα, ποιά αντλία θερμότητας, ποιά σώματα, ποιά μάρκα ειδών υγιεινής να επιλέξουν, μας θεωρούν δικούς τους ανθρώπους. Έχουμε πελάτες οι οποίοι μας ‘’κληρονομούν’’ από τους γονείς τους, μας προτείνουν σε γνωστούς τους, και αυτό δεν είναι τυχαίο, πρέπει να είμαστε, και είμαστε, καλοί άνθρωποι, είμαστε καλοί επαγγελματίες, καταρτισμένοι, υπεύθυνοι σε ό,τι κάνουμε.
Η συμμετοχή μας στην εκπαίδευση των μελλοντικών συναδέλφων μας, δηλαδή των σημερινών μαθητών που φοιτούν σε επαγγελματικές σχολές, είναι καθοριστική. Χωρίς την πρακτική εξάσκηση είναι αδύνατη η επαγγελματική κατάρτιση, και για να γίνω σαφής λέω επαγγελματική και όχι τεχνική κατάρτιση, γιατί αυτά τα παιδιά από εμάς εκτός από την τέχνη μαθαίνουν και πως θα γίνουν και καλοί επαγγελματίες. Λέμε συνήθως: «πες μου τον δάσκαλό σου για να σου πω ποιός είσαι». Στον τεχνικό κόσμο λέμε «ο μάστορας που έμαθα την δουλειά ήταν ο τάδε» οπότε αυτό μπορεί να είναι μια διαπίστευση, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Ο ρόλος μας στις θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσεις δεν είναι μόνον η κατασκευή και η συντήρησή τους. Η συμμετοχή μας στην εξέλιξη των συσκευών και των υλικών είναι αδιαμφισβήτητη, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι κατασκευαστές υλικών μας έχουν πει ότι κατασκεύασαν κάποιο εξάρτημα το οποίο τους το ζήτησε ή τους το περιέγραψε κάποιος συνάδελφός μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν διαπιστώνουμε ένα κατασκευαστικό λάθος ζητάμε από τον κατασκευαστή να το διορθώσει. Οπότε με την δική μας παρατήρηση έρχεται μια βελτίωση σε ένα προϊόν ή μία συσκευή που θα την κάνει καλύτερη, θα την κάνει αξιόπιστη, με αποτέλεσμα να βοηθηθεί ο κατασκευαστής, ο επαγγελματίας που θα πουλήσει το προϊόν, αλλά και ο τεχνίτης που θα το προτείνει και θα το τοποθετήσει. Ο ρόλος της ομοσπονδίας μας για τον κλάδο δεν είναι μόνο ο συνδικαλισμός, για μένα κύριος λόγος ύπαρξής της είναι η αδιάκοπη επιμόρφωση των μελών της – και αυτό κάνει με την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Η εκπαίδευσή μας λοιπόν είναι συνεχής και αυτό γίνεται μέσα από τις δράσεις που αναλαμβάνει και υλοποιεί η ομοσπονδία μας, όπως σεμινάρια, ημερίδες, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά επιμορφωτικά προγράμματα, ενημερώσεις από εταιρείες για νέα προϊόντα.
Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των συναδέλφων που είμαστε μέλη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών- Υδραυλικών Ελλάδος δεν συγκρίνονται με αυτών που δεν είναι μέλη μας και ασκούν το επάγγελμα του υδραυλικού, νόμιμα ή παράνομα, με ή χωρίς άδεια. Γνωρίζετε πολλούς επαγγελματίες, όταν αναλαμβάνουν να κάνουν εγκαταστάσεις, να αναλαμβάνουν και την ευθύνη καλής λειτουργίας για κάποια χρόνια; Εμείς το κάνουμε. Πόσοι επαγγελματίες έχουν ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης; Εμείς έχουμε τέτοια κάλυψη.
Θα μπορούσαν να γίνουν εγκαταστάσεις μη ενεργοβόρες, αυτές που πρότειναν οι προηγούμενοι ομιλητές, χωρίς την συμμετοχή μας; Θεωρώ πως όχι.
Η ομοσπονδία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά που ενδιαφέρουν άμεσα τον συνάδελφο και έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, έχει και ρόλο θεσμικό, είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να συνδιαλλαχθεί με κρατικούς φορείς για θέματα κλαδικά.
Οι προτάσεις μας προς το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος για την σημαντικότητα του καθαρισμού των δικτύων θέρμανσης και ύδρευσης είναι μοναδική, ούτε τα πανεπιστήμια δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα, και βέβαια και ο ΚΕΝΑΚ δεν προβλέπει τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των άρρωστων τμημάτων δικτύων θέρμανσης και ύδρευσης. Για παράδειγμα θα σας πω ότι με το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» επιδοτείται η αντικατάσταση παλαιών συστημάτων θέρμανσης με συστήματα νέας τεχνολογίας χωρίς να προβλέπεται η καθαριότητα των δικτύων, με αποτέλεσμα την κακή και μη αποδοτική λειτουργία των καινούργιων.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για την δημιουργία κανονισμών των εγκαταστάσεων ύδρευσης θέρμανσης, εγκαταστάσεων δικτύων φυσικού αερίου. Έχουμε ζητήσει επίσης την δημιουργία μητρώου επαγγελματιών.  Πολλές φορές έχουμε καταγγείλει την ανεξέλεγκτη παραγωγή και εισαγωγή μη πιστοποιημένων υλικών και συσκευών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία. Ξέρετε τι απαντήσεις παίρνουμε όταν και όποτε μπαίνουν στον κόπο να μας απαντήσουν ή όταν μας κάνουν την τιμή για τυπικούς και μόνο λόγους να μας δουν από κοντά;
Η συμμετοχή μας λοιπόν στην Aquatherm 2017 έχει σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για το πώς η συνεργασία τους με εμάς θα τους διασφαλίσει από πολλές πλευρές.
Επίσης, η γνωριμία μας με τους εκθέτες θα ανοίξει δρόμους για μελλοντική συνεργασία με οφέλη πολλαπλά. Εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να προσδώσουμε υπεραξίες στα προϊόντα σας γιατί διαθέτουμε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την νομιμότητα, την τεχνική κατάρτιση, το μεγάλο και ευχαριστημένο πελατολόγιο μας, αρκεί εσείς να μας εμπιστευθείτε.
Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι η περιφρούρηση του επαγγέλματός μας από όσους παράνομα κάνουν εγκαταστάσεις χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα (δεν έχουν επαγγελματική άδεια, δεν είναι ενεργοί φορολογικά, κάνουν τον υδραυλικό για δεύτερη δουλειά, όπως υπάλληλοι ΔΕΥΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα). Όλοι αυτοί λοιπόν δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε εμάς, ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ εμείς έχουμε στις πλάτες μας όλο το φορτίο των εξόδων: φορολογία, ασφάλεια, ΦΠΑ, και δεν είναι μόνο αυτά, ενώ αυτοί δεν έχουν καμία υποχρέωση. Δεύτερον, είναι η δυσφήμηση του κλάδου που κάνουν διάφοροι μέσα από τα ΜΜΕ. Ακούτε καθημερινά για φοροδιαφυγή από τους υδραυλικούς, ποτέ όμως δεν απάντησαν όσοι μας κατηγορούν στην ερώτηση εάν αυτόν που κάλεσαν στο σπίτι τους του ζήτησαν την άδεια του, ποτέ δεν είπαν γιατί ο υδραυλικός που επέλεξαν δεν τους έδωσε απόδειξη, προφανώς δεν είχε απόδειξη μια και δεν ήταν ενεργός φορολογικά. Το έργο λοιπόν της προστασίας μας, αλλά και της κοινωνίας από αυτούς τους απατεώνες, οφείλει να το κάνει, και δυστυχώς δεν το κάνει, ο κρατικός μηχανισμός. Εμείς συνεχώς προσπαθούμε με επιχειρήματα και με προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε στα εμπλεκόμενα υπουργεία, να τους πείσουμε ότι και το πρόβλημα το δικό μας είναι τεράστιο, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται, καταστρέφονται από κακές και μη ασφαλείς εγκαταστάσεις αλλά και το κράτος δεν εισπράττει φόρους. Όσες φορές κατορθώσαμε να συζητήσουμε με κάποιον υπεύθυνο υπουργό ή κάποιον σύμβουλό του, μόνο υποσχέσεις πήραμε και τίποτα άλλο. Θα κλείσω αυτή την ενότητα με τα εξής στοιχεία: τα τελευταία χρόνια πάνω από το 60% των συναδέλφων μας έχει κλείσει τα φορολογικά του βιβλία και βέβαια από τους εναπομείναντες στον κλάδο, σχεδόν το σύνολο χρωστάει στην εφορία, στο ασφαλιστικό του ταμείο, στις τράπεζες και δεν είναι μόνο αυτά.
Η προστασία των επαγγελματιών θα φέρει εκτός από οικονομικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει επιτέλους να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ύπαρξη πολιτικής απόφασης, για να υπάρξουν μέτρα. Για παράδειγμα, ο θεσμός της οικονομικής αστυνομίας και η δημιουργία ενός ελεγκτικού μηχανισμού, θα μπορούσαν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στον περιορισμό της παράνομης επαγγελματικής δραστηριότητας και της φοροδιαφυγής.
Με την ευκαιρία να σας καλέσω να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική μας σελίδα obye.gr όπου μπορείτε να πάρετε πολλές πληροφορίες σχετικές με εμάς. Επίσης παρακαλώ τους εκθέτες να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας για την δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων υλικών.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας, ελπίζω κάποια από αυτά που είπα να είχαν κάποιο ενδιαφέρον για εσάς.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΟΒΥΕ