Αρχική » Περιεχόμενα » Τεχνική Ενημέρωση » Άντληση λυμάτων και ομβρίων ισογείων ή υπογείων

Άντληση λυμάτων και ομβρίων ισογείων ή υπογείων

Του Αντώνη Σαχωλαρίδη

 Είναι Τετάρτη 6 Ιουνίου και στην τηλεόραση βλέπω τις πλημμύρες στην περιοχή Θεσσαλονίκης (Περαία). Η εικόνα είναι καταπληκτική. Χώρος WC. Στο δάπεδο πάνω από 10 εκ. νερό. Υπάρχει όμως και η λεκάνη WC ύψους 50 εκ. Το νερό την έχει γεμίσει, ξεχυλίζει και γεμίζει με νερά της βροχής το δωμάτιο. Έχω βαρεθεί να γράφω ότι ισόγεια και υπόγεια διαμερίσματα πρέπει να έχουν δεξαμενές συγκέντρωσης των λυμάτων και των ομβρίων νερών με δύο αντλίες η κάθε μία δεξαμενή (η μία εφεδρική) και να αντλούν τα νερά σε ύψος min 60 εκ. (καλύτερα 1 m) πάνω από το πιθανό ύψος πλημμύρας και μόνο από το ύψος αυτό να οδηγούν τα λύματα στην αποχέτευση και τα όμβρια στον ειδικό αγωγό αποχέτευσης ομβρίων ή στο δρόμο. Επίσης ότι απαγορεύεται η σύνδεση των ομβρίων στους αγωγούς λυμάτων. Κι αυτά δεν τα λέω εγώ.
Τα λέει η ΤΟΤΕΕ 2412, ΤΟΤΕΕ που έχει τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή με την Ε1/0/120/7.3.1988 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα έχω γράψει δεκάδες φορές και πιστεύω ότι σχεδόν όλοι οι υδραυλικοί το έχουν διαβάσει τουλάχιστον μία φορά και το έμαθαν. Το ξέρουν όμως οι συνάδελφοί μου μηχανολόγοι ή οι τεχνολόγοι μηχανικοί; Αμφιβάλλω. Τέτοιες οδηγίες δεν είναι αρκετά «επιστημονικές» για να αποτελέσουν αντικείμενο μαθήματος και σπάνια ένας διπλωματούχος ή πτυχιούχος τεχνολόγος μηχανολόγος μελετά πραγματικά μια ΤΟΤΕΕ. Εδώ όμως πλέον αρχίζουν οι ευθύνες πάρα πολλών φορέων.
Τι έχει κάνει π.χ. το ΤΕΕ και μάλιστα το τμήμα μηχανολόγων. Εκατοντάδες πλυμμύρες έχουμε κάθε χρόνο σε ισόγεια και υπόγεια, εκατομμύρια ευρώ ζημιές σε σπίτια φτωχών ανθρώπων. Δεν βρέθηκε κανείς να δημοσιοποιήσει την απλή αυτή λύση, να ζητήσει την αυστηρή εφαρμογή της αρχής αυτής. Τι έχει κάνει αντίστοιχα ο πανελλήνιος ή οι τοπικοί σύλλογοι των συναδέλφων μου μηχανολόγων μηχανικών; Τι έχει κάνει η διεύθυνση ΕΗ1 του ΥΠΕΧΩΔΕ που ενέκρινε την ΤΟΤΕΕ 2412; Έστειλε καμία εγκύκλιο στις νομαρχίες, τους δήμους, τα πολεοδομικά γραφεία;
Στις υποβαλόμενες μελέτες στα πολεοδομικά γραφεία προβλέπεται άντληση των λυμάτων και ομβρίων των υπογείων ή ισογείων; Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα. Χρειάζονται μικροφράγματα στα ρέματα για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών είτε στεγανών για ύδρευση πλησίων οικισμών ή και «απορροφητικών» για την ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα (πείραμα Γλέζου στο Απείρανθο Νάξου).

Φράγματα που και την ύδρευση ή άρδευση ενισχύουν και προστατεύουν από πλημμύρες. Χρειάζονται αποχετευτικά δίκτυα ομβρίων. Χρειάζεται όμως και η αυστηρή εφαρμογή της ΤΟΤΕΕ 2412. Πρέπει η ΕΥΔΑΠ και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης κάθε πόλης να ελέγχουν και κάθε παράνομη σύνδεση ομβρίων σε δίκτυο λυμάτων και ομβρίων των υπογείων ή ισογείων διαμερισμάτων. Το κάνουν όμως; Όχι. Ποιος θα τους υποχρεώσει να το κάνουν; Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τέλος, καλείται κάθε φορά να αντλήσει νερά. Έλεγξε ποτέ γιατί πλημμύρισε το σπίτι και αν υπήρχαν οι αντλήσεις που προβλέπει η ΤΟΤΕΕ; Ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες για το τι πρέπει να κάνουν για να γλιτώσουν παρόμοια πλημμύρα στο μέλλον; Αγαπητοί μου αναγνώστες. Προσέξτε. Κάποτε κάποιος πελάτης σας θα ξυπνήσει και θα σας ζητήσει αποζημίωση αν πλημμυρίσει το σπίτι του. Όταν το κάνει και κερδίσει την υπόθεση (που θα την κερδίσει 100%), θα γίνει τόσος ντόρος που θα κινδυνεύσετε όλοι σας να κηρυχθείτε σε πτώχευση. Το ίδιο θα πάθουν και οι μηχανολόγοι εάν υπέγραψαν κάποια μελέτη.
Τότε όμως θα είναι πολύ αργά. Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί ας κάνουμε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί η ΤΟΤΕΕ. Εγώ θα στείλω το άρθρο μου αυτό και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και στο ΤΕΕ και στον πανελλήνιο σύλλογο μηχανολόγων. Κάντε και σεις αντίστοιχη προσπάθεια δείχνοντάς το στους κατασκευαστές, τους μηχανολόγους μελετητές ή επιβλέποντες, σε κάθε έναν τέλος πάντων που ανακατεύεται με παρόμοιες εγκαταστάσεις. Είθε σύντομα να γίνονται σωστά όλες οι εγκαταστάσεις. Τότε θα δούμε τα πλημμυρισμένα υπόγεια να είναι ελάχιστα και μόνο σε πάρα πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.