Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας στις εγκαταστάσεις

Αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας στις εγκαταστάσεις

Ζήτησε ο Σύνδεσμος Αθηνών από τον υπουργό Οικονομίας
Επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη απέστειλε στις 23 Σεπτεμβρίου η διοίκηση του Συνδέσμου Αθηνών, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας. Στην επιστολή, ανέφερε:

«Κύριε υπουργέ
Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την άνιση συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους προς τους Έλληνες επαγγελματίες υδραυλικούς, σε σχέση με τους αλλοδαπούς (νόμιμους ή παράνομους) που παρευρίσκονται στη χώρα μας και ασκούν εργολαβικά/υπεργολαβικά υδραυλικές εγκαταστάσεις. Στην κατηγορία των παράνομων υδραυλικών εντάσσεται κι ένας μεγάλος αριθμός δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων, που τ’ απογεύματα ή ακόμα και τα πρωινά, εκτελούν ιδιωτικά έργα. Εννοείται χωρίς την έκδοση παραστατικών στοιχείων. Την αφορμή γι’ αυτή μας την επιστολή, μας τη δίδει η εικόνα που αντικρίζουμε σε καθημερινή βάση στους χώρους της δουλειάς μας (οικοδομές), όπου μόνο η ελληνική γλώσσα δεν ομιλείται, ή κατά την κίνησή μας μέσα στην πόλη, όπου πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, φορτωμένα με υδραυλικά υλικά και προϊόντα πηγαινοέρχονται χωρίς κανείς να τα ελέγχει.
Αντιθέτως, τα επαγγελματικά αυτοκίνητα των μελών μας είναι μόνιμος στόχος. Κάτι σαν εχθρός του κράτους. Ξεχνάτε, όμως, ότι οι επαγγελματίες υδραυλικοί απασχολούν στις επιχειρήσεις τους, συνολικά, χιλιάδες άτομα προσωπικό, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του τόπου.
Με όλα αυτά δεν ζητούμε ιδιαίτερη μεταχείριση ή την κατάργηση των ελέγχων, όπως αυθαίρετα μπορεί κάποιος να συμπεράνει. Ζητούμε ισονομία και κατανόηση του προφανές. Ότι δηλαδή, όποιος έχει επαγγελματικό αυτοκίνητο είναι νόμιμος επαγγελματίας και άρα στο μεγαλύτερο βαθμό ευθυγραμμίζεται με τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία για τα παραστατικά στοιχεία διακίνησης των προϊόντων.
Και λέμε στο μεγαλύτερο βαθμό, γιατί για να μπορεί κάποιος επαγγελματίας (όχι μόνο υδραυλικός) να είναι 100% εντάξει, πρέπει να έχει στο αυτοκίνητό του λογιστή, για να μην ξεχάσει να καταγράψει κανένα μικρό εξάρτημα που έχει μαζί του για την αντιμετώπιση έκτακτων ζημιών.
Δεν είναι η πρώτη φορά κύριε υπουργέ, που σας λέμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια και την επικαλείστε κι εσείς προσωπικά, θα έπρεπε να αρχίσουν να ισχύουν και για εμάς ό,τι για τους ευρωπαίους συναδέλφους μας, όπου το ζήτημα της διακίνησης προϊόντων είναι απλό, λιτό και ξεκάθαρο.
Κύριε υπουργέ, τα 2.500 μέλη του Συνδέσμου μας διαμαρτύρονται για την κρίση στο επάγγελμα, εξαιτίας της ασκούμενης φορολογικής – αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και της απασχόλησης χιλιάδων παράνομων υδραυλικών, αλλοδαπών, αλλά και δημόσιων/ιδιωτικών υπαλλήλων. Ρατσιστές δεν είμαστε και ούτε πρόκειται να γίνουμε. Αναγνωρίζουμε ότι όλοι αγωνίζονται για την επιβίωση της οικογένειάς τους, όπως άλλωστε κι εμείς, που δεν έχουμε τον εξασφαλισμένο μισθό του δημοσίου, ούτε άδειες και δώρα.
Παρ’ όλα αυτά πρέπει να μας προστατεύσετε, και μαζί με εμάς και το ασφαλιστικό μας ταμείο, τον ΟΑΕΕ, το οποίο, μετά τις ενοποιήσεις με τα άλλα ταμεία και την αθέτηση των υποσχέσεων από την πλευρά της πολιτείας, καταρρέει. Δεν είναι αρμοδιότητά μας να σας υποδείξουμε τον τρόπο που θα κάνετε τη δουλειά σας, ούτε εμείς να γίνουμε αστυνόμοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως να γίνουν έλεγχοι στις οικοδομές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, να εφαρμοστεί επιτέλους το ημερολόγιο της οικοδομής (ποιοι εργάζονται και πού, αν είναι ασφαλισμένοι και κάτοχοι της απαραίτητης άδειας), όπως και μια σειρά άλλων μέτρων που είμαστε διατεθειμένοι να σας εκθέσουμε από κοντά, εάν το θέλετε και δεν μας θεωρείται ουτοπιστές, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παράνομης εργασίας (άρα της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής).
Είμαστε στη διάθεσή σας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Ο πρόεδρος, Αθ. Στρουμπούλης, ο γεν. γραμματέας, Γεωρ. Κωνσταντέλλος».