Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητες εφαρμογών της γεωθερμίας στη χώρα μας

Ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητες εφαρμογών της γεωθερμίας στη χώρα μας

geothermia.jpg

Η αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού στο επίκεντρο ημερίδων που διοργανώθηκαν το τελευταίο διάστημα
Η χώρα μας παρ’ ότι διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, εντούτοις αυτό παραμένει αναξιοποίητο. Σήμερα που η ανάγκη για περισσότερη απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το σημείο αναφοράς, η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.
Για την προοπτική και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που παρουσιάζει αυτή η πηγή ενέργειας, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο ενδιαφέρουσες ημερίδες από τις οποίες προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η πρώτη ημερίδα διοργανώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Ιούνιο με θέμα: «Γεωθερμία, προοπτικές και εξέλιξη».
Την εκδήλωση αυτή παρακολούθησαν πάνω από 150 άτομα – εξειδικευμένο κοινό- ενώ οι ομιλητές έγκριτοι επιστήμονες και πεπειραμένοι στο χώρο της γεωθερμίας επενδυτές, επικαιροποίησαν στοιχεία και άφησαν αισιόδοξα μηνύματα ανάπτυξης και στη χώρα μας ενός τομέα με ισχυρό δυναμικό, αλλά πενιχρή έως τώρα αξιοποίηση.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για αναβάθμιση του ρόλου της γεωθερμίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις εφαρμογές της εξοικονόμησης ενέργειας και στον αγροτικό τομέα με την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας. Επίσης ο Στ. Καλαφάτης ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους στο υπουργείο, προκειμένου να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν.
geothermia.jpgΣτην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΝ Κωνσταντίνος Μπουρούλης τόνισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων τόσο στη γεωθερμία όσο και γενικότερα στις ΑΠΕ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αναμόρφωσης του πλαισίου διαχείρισης και προσέλκυσης των επενδύσεων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και προωθώντας τη σύγχρονη, ορθολογική και ασφαλή διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας.
Η παρουσία των ανθρώπων της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας με επικεφαλής τον επίσημο προσκεκλημένο Prof. Dr. Rolf Bracke από το Geotherman Center οf Bochum, των υποψήφιων Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών (από Ευρώπη, Ισλανδία και Β. Αμερική), των ξένων επενδυτικών τραπεζών εξειδικευμένων σε γεωθερμικά έργα, των εκπροσώπων συναρμόδιων υπουργείων με το ΥΠΑΝ και των εποπτευόμενων φορέων του (ΚΑΠΕ, ΙΓΜΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΣΕΕΣ)  που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αξιοποίησης της γεωθερμίας και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, βοήθησε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος, να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να εκφραστούν σοβαρές προτάσεις αξιοποίησης όχι μόνο της γεωθερμίας, αλλά και γενικότερα του φυσικού πλούτου της χώρας.
Ημερίδα από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συστηματικής ενασχόλησης και υποστήριξης αξιοποίησης των Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), διοργάνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 ημερίδα με θέμα: «Δυνατότητες και ευκαιρίες της γεωθερμίας».
Στην ημερίδα, συμμετείχαν πεπειραμένα στελέχη εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της γεωθερμίας καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Ειδικότερα, οι προσκεκλημένοι από τη Γερμανία ομιλητές, Heiko Ritter (Διευθυντής της WadGmbH) και Johannes Ruhland (τεχνικός διευθυντής της G-therm) ανέλυσαν τη μακρόχρονη εμπειρία τους στον τομέα της Γεωθερμίας στη Βαυαρία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο Πέτρος Γερουλάνος (πρόεδρος της EPIGON Marketing AG) αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις χρηματοδοτικές δυνατότητες της γεωθερμίας στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές του καλοκαιριού, περιλαμβάνει ελάχιστα στοιχεία για αυτόν τον τομέα των ΑΠΕ που παρουσιάζει έως σήμερα στη χώρα μας πενιχρή αξιοποίηση.
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υπογραμμίζει ότι η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει πως οι ελάχιστες εφαρμογές της γεωθερμίας στην Ελλάδα περιορίζονται στη χρήση ζεστού νερού. Η χρήση ατμού στη Μήλο και τη Νίσυρο που ξεκίνησε από τη ΔΕΗ έχει πάψει να λειτουργεί από το 1986 με την επίκληση περιβαλλοντικών λόγων και δεν υπάρχει ακόμη καμία εξέλιξη στο θέμα. Η χρήση ζεστού νερού μέχρι 90 βαθμούς Κελσίου γίνεται κυρίως σε αγροτικές εφαρμογές (θερμοκήπια, υδατοκαλλιέργειες, ξηραντήρια κ.λπ.) ή για λουτροθεραπευτικό τουρισμό. Ως εκ τούτου σημειώνεται ότι η περιορισμένη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας αφενός αφήνει ανεκμετάλλευτο το πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας, αφετέρου αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία ενίσχυσης του ενεργειακού ισοζυγίου της Ελλάδας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η αυξανόμενη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για κάθε κοινωνία, καθώς συνδέεται άμεσα με την εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό και τα ορυκτά καύσιμα.
Στην ημερίδα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά και στις διαφαινόμενες ελληνικές προοπτικές δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των εφαρμογών της γεωθερμίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυνατότητα συνδυασμού έργων γεωθερμίας, αφαλάτωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογραμμίστηκε ο μεγάλος πλούτος αποθεμάτων ζεστού νερού στη χώρα μας, και μάλιστα σε μικρό σχετικό βάθος, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα και πολύ οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.
Ο Καθηγητής Γεωθερμίας του Α.Π.Θ. Μιχαήλ Φυτίκας στην εισήγησή του παρουσίασε διεξοδικά τα άφθονα δεδομένα των γεωθερμικών πεδίων που έχουν προσδιορισθεί στη χώρα μας, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ευνοημένες γεωθερμικά μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης σημειώνοντας ότι τα γεωθερμικά πεδία της Μήλου και Νισύρου είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Μ. Φυτίκας αναφέρθηκε σε όλες τις εφαρμογές της γεωθερμίας που έγιναν και γίνονται στη χώρα μας αλλά και στις πολλές δυνατότητες αύξησής της σε πολλαπλάσιο μέγεθος, με εκμετάλλευση των υπαρχουσών και έτοιμων παραγωγικών γεωτρήσεων κυρίως στη βόρεια και ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τον Αιγιακό χώρο (Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο κ.λπ.).
Χρ. Ζερεφός: Υπάρχει αναπτυγμένη και έτοιμη τεχνολογία
Αλλαγές στη νομοθεσία για το περιβάλλον, στροφή στη γεωθερμία και «τάχιστη απεγκλώβιση της χώρας από τη ΔΕΗ», ζήτησε ο νομπελίστας καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Περιβάλλον και υγεία» που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Σεπτεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία του τόνισε ότι «η έκθεση για το αναμενόμενο επίπεδο διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2010 επικεντρώνεται κυρίως στο αιολικό δυναμικό, κατά πολύ μικρό ποσοστό στη βιομάζα, στα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και κατά ένα μικρό ποσοστό στα φωτοβολταϊκά, ενώ ο μεγάλος απών  είναι η γεωθερμία».
Επισήμανε, χαρακτηριστικά, ότι «η απουσία της γεωθερμίας αποτελεί μέγα πλήγμα κι αυτό διότι υπάρχει διαπιστωμένο και έτοιμο γεωθερμικό δυναμικό στη χώρα μας και μάλιστα αναπτυγμένη και έτοιμη τεχνολογία για τις διάφορες χρήσεις  της, όπως την ηλεκτροπαραγωγή, τη θέρμανση οικισμών και κτιρίων, τη θέρμανση θερμοκηπίων κ.λπ.».
Από τα στοιχεία που παρέθεσε είναι χαρακτηριστικό ότι, με εξαίρεση την Ιταλία και την Ισλανδία, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ακόμη και η Τουρκία, μολονότι έχουν φτωχότερο γεωθερμικό δυναμικό από αυτό της χώρας μας, έχουν αναπτύξει σημαντικά τη γεωθερμία.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η βιομηχανία της γεωθερμίας στις ΗΠΑ παράγει σήμερα 2.000 MW ηλεκτρικής παραγωγής ή περίπου 650 MW ενέργειας για θέρμανση.
Οι εταιρίες που ασχολούνται με τη γεωθερμία είναι οικονομικής επιφάνειας της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων κατ’ έτος, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της γεωθερμικής ισχύος παγκόσμια υπολογίζεται στα 25 δισ. δολάρια.
«Σημαντικά γεωθερμικά προγράμματα» τόνισε ο Χρ. Ζερεφός, «αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, η οποία σε πολλές περιοχές προσφέρει δωρεάν γεωθερμική ενέργεια για τον κλιματισμό 7,5 χιλιάδων κατοικιών, ενώ μόνο μία εταιρία διαφημίζει ότι έχει εγκαταστήσει 41 συστήματα για τη θέρμανση 300 χιλιάδων κατοικιών».