Αρχική » Επικαιρότητα » Ανακοίνωση της ΟΒΥΕ για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Ανακοίνωση της ΟΒΥΕ για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα Περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.


Οι βιολογικοί πόροι, τα αγαθά και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες υψίστης σημασίας για την επιβίωση του είδους μας. Ο αέρας, που είναι η αναπνοή μας, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα αυτά έχουν ως αρχή και βάση τους τα υγιή οικοσυστήματα.
Ήλθε η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες.
Ο κλάδος των αδειούχων υδραυλικών που εκπροσωπείται από την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ), έχει επισημάνει κατ’επανάληψη ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις που θα υποστηρίξουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και ιδαίτερα των εγκαταστάσεων αυτών. Ειδικότερα στη χώρα μας, τα περισσότερα παλαιά σπίτια έχουν εγκαταστάσεις ενεργοβόρες, αλλά και επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων τους και κατ’ επέκταση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η διοίκηση της ΟΒΥΕ έχει τονίσει μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεών της, την ανάγκη για σταδιακή αναμόρφωση και ενεργειακή αναβάθμιση πολλών κτιρίων σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα προτείνει:
• Την επιδότηση των νοικοκυριών μέσα από προγράμματα «Εξοικονομώ» για τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης. Πρόκειται για σημαντική εργασία που αφενός, θα εξασφαλίσει αποδοτικότερη θέρμανση, και αφετέρου θα απαλλάξει τα σώματα, τους καταναλωτές, αλλά κατ’ επέκταση και το περιβάλλον από τις βλαβερές ουσίες που «κάθονται» και δημιουργούν λάσπη.
• Την επιδότηση των νοικοκυριών για την αλλαγή των παλαιών και ενεργοβόρων συστημάτων θέρμανσης με νέα ενεργειακά συστήματα μη ενεργοβόρα, αλλά και την τοποθέτηση νέων ηλικιακών συστημάτων.
• Την ορθή διαχείριση και λελογισμένη χρήση του πολύτιμου αγαθού που λέγεται νερό μέσα από φιλικές δράσεις προς το περιβάλλον.
• Τη θεσμοθέτηση κανονισμών στα δίκτυα ύδρευσης, θέρμανσης, αποχέτευσης και καθαρισμού των δικτύων θέρμανσης.
Οι προαναφερθείσες προτάσεις της ΟΒΥΕ, αποτελούν μέρος του πλέγματος των προτάσεων και θέσεων, που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Ο «πόλεμος» λοιπόν, που έχουμε μπροστά μας θα είναι σκληρός και διαρκής, και η μάχη που πρέπει να δώσουμε κατά των κλιματικών αλλαγών έχει ξεκινήσει. Όσες «μάχες» όμως και αν χάνονται δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αντίθετα, να συνεχίζουμε να πιέζουμε τις κυβερνήσεις για την στήριξη της συμφωνίας του Παρισιού, όπου όλες οι χώρες – κράτη του ΟΗΕ (μαζί με Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ), θα συμφωνήσουν και θα δεσμευτούν για τη σωτηρία του πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και την φύση και οφείλουμε να αγωνισθούμε για την λήψη ουσιαστικών και άμεσων μέτρων για την προστασία του πλανήτη μας.

Από το γραφείο τύπου της ΟΒΥΕ