Ανακοίνωση του ΣΕΥΑ για την 1η Μάη

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου της Αθήνας, αναφέρεται:

«Συνάδελφοι,
Ο Σύνδεσμος, παρά τις δυσκολίες και τις συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δε μένει σιωπηλός. Παραμένει ενεργός και έχει μπει μπροστά, με κάθε τρόπο, ώστε να είναι το αποκούμπι του κάθε συναδέλφου σε αυτές τις δύσκολες μέρες.
Η φετινή πρωτομαγιά, λόγω της πανδημίας, είναι ξεχωριστή. Παρ’ όλα αυτά, οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαφάνηκαν από πολύ νωρίς. Από την αρχή της χρονιάς η κυβέρνηση έπλασε το παραμύθι, με το σύνθημα: ανάπτυξη για όλους, ατομικές ευκαιρίες και φτάσαμε, εν καιρώ πανδημίας, να μας μιλά για ατομική ευθύνη, θέλοντας να κρύψει τη γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι επηρεαζόμαστε το ίδιο με τις μεγάλες επιχειρήσεις; Ότι είναι κοινά τα προβλήματα; Τις τράπεζες που απειλούν και μας παίρνουν τα σπίτια, τις οικονομικές μας υποχρεώσεις που μας μεταθέτουν για αργότερα, θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε ή απλά θα βάλουμε ένα ακόμα βαρίδι δόσεων την καλοκαιρινή περίοδο; Η μήπως έχουν αυταπάτες πως θα καλύψουμε τις ανάγκες μας με το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ που έχει καθυστερήσει να δοθεί, και το οποίο πρέπει να κατατεθεί σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Όλοι για έναν και ένας για όλους. Μαζί θα τα καταφέρουμε.
Συνάδελφοι,
Την 1η Μάη θα δώσουμε τον αγώνα μας μαζί με την εργατική τάξη, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους και όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Με όλους όσοι έχουμε συναντηθεί με την ΟΒΣΑ στον κοινό δρόμο του αγώνα, όλα τα προηγούμενα χρόνια τις κρίσης.
Τιμάμε και φέτος την πρώτη εξέγερση στο Σικάγο, τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής και όλο το αίμα που χύθηκε για να χτιστεί μια άλλη κοινωνία και μία ζωή με δικαιώματα.
Απαιτούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους:
● Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους α/α χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
● Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη.
● Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μετρά, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
● Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς – αυτοαπασχολούμενους – συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
● Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας.
● Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κ.ά. μέχρι το τέλος του χρόνου.
● Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές – παραγωγοί λαϊκών αγορών κ.λπ.
● Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος, Αθανάσιος Στρουμπούλης
Ο γενικός γραμματέας, Νικόλαος Γρίβας».