Αναδιάρθωση της Διοίκησης της ΟΒΥΕ και συζήτηση για όλα τα τρέχοντα θέματα

Στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 2/11

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 συνεδρίασε στα Τρίκαλα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΥΕ με την παρουσία 11 από τα 15 μέλη της.
Ο πρόεδρος του δ.σ. Δημήτρης Βαργιάμης, αφού ανέφερε τα 11 μέλη της διοίκησης που ήταν παρόντα (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Ηρ. Δαριβιανάκης, Φ. Φιλιππούσης, Κ. Φωταράς και Αλ. Καρακλιός), ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τρικάλων Ν. Βαλομάνδρα, για την άψογη προετοιμασία της Ολομέλειας, αλλά και για την γενικότερη δράση του στις περιοχές των Τρικάλων και της Καλαμπάκας τονίζοντας ότι κρατάει το τεχνικό κομμάτι του Κλάδου σε υψηλό επίπεδο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε», δήλωσε, «πως οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα κοινά αφιλοκερδώς, καταθέτουν το περίσσευμα ψυχής που έχουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για μας και για την κοινωνία γενικότερα».
Στη συνέχεια καλωσόρισε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Άρτας, Σπύρο Καλύβα, τον γραμματέα του Συνδέσμου Πάτρας Θεοδ. Δημητρόπουλο που επίσης ήταν παρόντες, όπως και τις εκπροσώπους του «Υ» κ.κ. Λουϊζα Ψυχογιού και Χρυσούλα Δάνου.
1. Θέμα: Έγκριση πρακτικών Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η έγκριση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης της 5ης Απριλίου στην Λάρισα, τα οποία είχαν σταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη. Εγκρίθηκαν ομόφωνα.
2. Θέμα: Εκλογή γενικού γραμματέα και πλήρωση θέσεων προεδρείου εφόσον προκύψουν. Ο πρόεδρος ενημέρωσε για την παραίτηση του Θεόδωρου Τουτζιαράκη από τη θέση του γεν. γραμματέα λόγω αλλαγής επαγγέλματος και πρότεινε να αναλάβει τη θέση του ο Μιχάλης Κατσαρός, ο οποίος και το αποδέχτηκε. Για τη θέση του Β΄ αντιπροέδρου που κατείχε ο Μιχ. Κατσαρός προτάθηκε ο Κώστας Φυσαράκης, ο οποίος επίσης αποδέχτηκε τη θέση. Στις ψηφοφορίες για την έγκρισή τους, 9 συνάδελφοι ψήφισαν «ναι» και 2 ψήφισαν λευκό.


Ο Μιχάλης Κατσαρός ευχαρίστησε για την εκλογή του λέγοντας «από όποια θέση κι αν κατέχει ο κάθε συνάδελφος μπορεί να προσφέρει εξ ίσου στο συνολικό έργο της Ομοσπονδίας. Βέβαια με τη θέση που μου προτείνετε επωμίζομαι μεγαλύτερες ευθύνες αλλά έχοντας περάσει από το ίδιο πόστο και στο παρελθόν πιστεύω ότι θα τα καταφέρω». Ο Κώστας Φυσαράκης ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί από την μεριά του για να βοηθήσει το έργο της ΟΒΥΕ.


3. Θέμα. Παρουσίαση – έγκριση εσόδων δαπανών εξαμήνου. Ο ταμίας της Ομοσπονδίας Κώστας Σαγώνας παρουσίασε τα οικονομικά της ΟΒΥΕ, λέγοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μετά την αναλυτική ανάγνωση των έσοδων – εξόδων, τόνισε ότι η Διοίκηση προσπάθησε πάρα πολύ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα της Ομοσπονδίας και τα κατάφερε.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Βαργιάμης τόνισε πως, πέρα από την σωστή διαχείριση των οικονομικών της, μια σημαντική υποστήριξη της Ομοσπονδίας αποτελεί η φιλοξενία της στις εγκαταστάσεις του ΣΕΥΔΑΠ, τον οποίο και ευχαρίστησε. Συνέχισε αναφέροντας πως παρόλο που η συνέλευση της Λάρισας άφησε κάποιο ποσό στο ταμείο, η Ομοσπονδία δεν θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των λειτουργικών της εξόδων μόνο από τις συνδρομές των μελών της – και αυτός είναι ο λόγος που η διοίκηση απευθύνθηκε σε χορηγούς. Κλείνοντας το θέμα, ανέφερε πως η Ομοσπονδία χρειάζεται ενδεχομένως έναν σύμβουλο, έναν εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα αναλύει τα θέματα και θα την βοηθάει, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη παρουσία κατά την διεκδίκηση λύσης των αιτημάτων της.
4.Θέμα: Τρέχουσες εξελίξεις – κλαδικά θέματα. Συνεχίζοντας, ο Δημ. Βαργιάμης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε η ΟΒΥΕ να συνεδριάσει τις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε λόγω υψηλού κόστους.
Στο διάστημα των 6 μηνών που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση, τόνισε, υπήρξαν πάρα πολλές εξελίξεις και όσον αφορά θέματα του Κλάδου, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την χώρα. Σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν πολλές επαφές του δ.σ., κυρίως με τον γεν. γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Α. Μακρυκώστα, σχετικά με την τροποποίηση του Π.Δ. μέσα από μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης και κυρίως θα αφορούσε την υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης. Οι επαφές είχαν καταλήξει στο να τυπωθεί ένα έντυπο με αρίθμηση, όπως είναι τα φύλλα ελέγχου που έχουν οι συντηρητές καυστήρων, και να το διακινεί η Ομοσπονδία, πρόταση που είχε αποδεχθεί ο γ. γραμματέας, και μάλιστα με παρότρυνση του τότε υπουργού κ. Πιτσιόλα να «τρέξουν» το θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Με τις εκλογές το θέμα δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η Ομοσπονδία συνεχίζει την προσπάθειά της, έχοντας ήδη ζητήσει συνάντηση με τον νέο γ. γραμματέα, προκειμένου να του αναπτύξει τις θέσεις της όσον αφορά τα κλαδικά θέματα. Η Διοίκηση έχει επίσης ζητήσει συνάντηση και με τους κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα και Απ. Βεζυρόπουλο, αρμόδιους για θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική.
Σημέιωσε πως η έκπτωση φόρου με την συγκέντρωση αποδείξεων που προεξήγγειλε η νεα κυβέρνηση στη ΔΕΘ, είναι το πρώτο ουσιαστικό κίνητρο που δίνεται στους καταναλωτές και μέσα από αυτό μπορεί να χτυπηθεί, έστω λίγο, η παράνομη εργασία στον Κλάδο. Μια θετική εξέλιξη, όπως τη χαρακτήρισε, όπως και η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτά τα δύο θα δώσουν μια ανάσα στην οικοδομή.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση όλων των ομοσπονδιών των τεχνικών επαγγελμάτων που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ και στην οποία συμμετείχαν, εκτός από την ΟΒΥΕ, και οι ομοσπονδίες των ηλεκτρολόγων, των ψυκτικών, των ανελκυστήρων, του ξύλου, των αλουμινοκατασκευαστών και των υαλοπινάκων. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν όλα τα τεχνικά επαγγέλματα. Τα θέματα που έβαλε η ΟΒΥΕ, ήταν:
1. H παράτυπη οικονομία και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να ελαχιστοποιηθεί και την ένταξη σε ένα άλλο σύστημα που θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά κυρίως θα βοηθήσει κάποιους να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν μέσα από καλύτερους όρους…
2. Το θέμα της χρονοχρέωσης, κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
3. Έργα που αφορούν μηχανολογικές εργασίες και συχνά εκτελούνται μόνο από ανειδίκευτους εργάτες και όχι από υδραυλικούς.
4. Έργα που έχουν και υδραυλικές εργασίες αλλά εκτελούνται από άτομα που διαθέτουν σκαπτικά μηχανήματα.
5. Τα πάρα πολλά κενά στο νομικό πλαίσιο των επαγγελμάτων.
6. Την αδειοδότηση αυτών που λειτουργούν με εμπειρικό τρόπο, θέμα στο οποίο η ΟΒΥΕ διαφοροποιήθηκε, καθώς δεν συμφωνεί στο να δίνονται άδειες χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ξεκάθαρα, υποστηρίζει ότι το κομμάτι της εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει όσοι επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα να περνάνε και από τα θρανία. Οι συνάδελφοι που έχουν άδεια και δουλεύουν σαν υπάλληλοι, δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν την άδειά τους. Η ΟΒΥΕ πρότεινε, σε αυτήν την περίπτωση, να βγει μια ειδική άδεια, στην οποία να αναφέρεται ότι ο κάτοχός της μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα μόνο ως μισθωτός.
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, μαζί με την ομοσπονδία των ανελκυστήρων, αφορά τους πτυχιούχους των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Δεν μπορεί, δήλωσε, κάποιος που διαθέτει πτυχίο αλλά καθόλου πρακτική εμπειρία, να έχει δικαίωμα να ασκήσει κατ’ ευθείαν το επάγγελμά. Θα πρέπει να αποκτήσει ενός χρόνου προϋπηρεσία και να δώσει εξετάσεις μόνο στο πρακτικό μέρος.
Συνεχίζοντας, ο Δημ. Βαργιάμης αναφέρθηκε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με όλες τις ομοσπονδίες, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την ψήφιση ενός Π.Δ., το οποίο βασιζόταν σε κάποιο παλαιότερο νόμο που απέκλειε όλες τις ΜΜΕ από τα δημόσια έργα. Σε ό,τι αφορά τα μηχανολογικά έργα, ζητήθηκε όποιος αναλαμβάνει έργο, να καταθέτει και την άδειά του, ώστε να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα: Όσοι έχουν την κατάλληλη Άδεια να αναλαμβάνουν π.χ. το σκαπτικό κομμάτι και ο υδραυλικός, καταθέτοντας την Άδειά του, τα μηχανολογικά. Υπήρξε μια κοινή στάση των ομοσπονδιών στο θέμα, με εξαίρεση την ομοσπονδία του Ξύλου. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία της ΟΒΥΕ με τις άλλες ομοσπονδίες για την προώθηση των κοινών τους αιτημάτων, είναι στην σωστή κατεύθυνση.
Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος σημείωσε πως στο προσχέδιο του αναπτυξιακού νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή, υπήρχε διάταξη που καταργεί ό,τι πρόσφατο είχε ψηφιστεί και επαναφέρει το παλαιό καθεστώς.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε επιστολή του Συνδέσμου Λασιθίου σχετικά με την ΥΔΚΕ και συγκεκριμένα το τι θα πρέπει να γράψει στην υπεύθυνη δήλωση κάποιος συνάδελφος, αν πάρει ένα έργο από υπεργολάβο. Σημείωσε πως πράγματι υπάρχει κάποιο κενό στην ΥΔΚΕ, το οποίο θα καλυφθεί μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με την αναμόρφωσή της.
Συμπλήρωσε πως υπάρχουν δύο προγράμματα στα οποία έχει υποβάλει προτάσεις η ΟΒΥΕ, ένα κλαδικό, το οποίο αφορά τους εργαζομένους των επιχειρήσεων και ένα Ευρωπαϊκό, στο οποίο έχει υποβάλει πρόταση μαζί με την Ομοσπονδία των ηλεκτρολόγων.
Αφού ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι παραχωρείται δωρεάν περίπτερο στην Climatherm για την συμμετοχή της ΟΒΥΕ στην έκθεση, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ενάντια στην συρρίκνωση του Κλάδου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Σαν θετικά στοιχέια ανέφερε την εγγραφή νέων μελών σε κάποιους συνδέσμους, την επαναδραστηριοποίηση κάποιων άλλων, όπως και την εκλογή του προέδρου του Συνδέσμου Φλώρινας, Σάββα Σαπαλίδη ως μέλος στην διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ.
Ακόμα, ενημέρωσε πως στους στόχους της Ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα είνα να πραγματοποιηθούν σεμινάρια για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχει ήδη δίκτυο, καθώς έχει διαπιστωθεί ένα κενό στο πώς γίνονται οι εγκαταστάσεις αυτές.
Στην πρόταση του Στάθη Αναστασόπουλου, ενόψει της λήξης της θητείας του δ.σ. την ερχόμενη άνοιξη, αλλά και των εκλογών της Ομοσπονδίας, να γίνει μια ενημέρωση όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση των σωματείων του Κλάδου, ο πρόεδρος απάντησε πως σε όσους συνδέσμους υπήρχαν άτομα που είχαν προσωπικότητα και κέφι να δουλέψουν, τα σωματεία κρατήθηκαν ζωντανά.
Στο σημείο αυτό ο συν. K. Σαγώνας συμπλήρωσε πως υπάρχουν 4 – 5 σύνδεσμοι ανενεργοί, 15 που πληρώνουν με δυσκολία ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν τακτικά.
Στην ερώτηση του Kώστα Φυσαράκη σχετικά με το πότε ανανεώνονται οι Άδειες, ο Δημ. Βαργιάμης ενημέρωσε πως οι Άδειες θεωρούνται 8 χρόνια μετά την ημερομηνία προηγούμενης θεώρησής τους, ενώ πρόσθεσε ότι το ποσό της θεώρησης, παρά τις διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας, παραμένει απαράδεκτο.
Σχετικά με τα σεμινάρια, ο πρόεδρος πρότεινε τη σύσταση φορέα πιστοποίησης, σε συνεργασία και με την ΓΣΕΒΕΕ. Ενός πιστοποιημένου φορέα, με την προοπτική τα όποια σεμινάρια, να θεωρούνται και ως μέρος της προϋπηρεσίας που απαιτείται για την απόκτηση της Άδειας, δίνοντας στους συνάδελφους την δυνατότητα να βγουν νωρίτερα στην αγορά εργασίας. Ο νόμος για την απόκτηση της άδειας για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, πρόσθεσε, προβλέπει ενός χρόνου προϋπηρεσία και επιτυχία στις εξετάσεις. Οι 260 ημέρες προϋπηρεσίας, θα πρέπει να τεκμηριώνονται με σύμβαση με κάποιον επαγγελματία που έχει το δικαίωμα να κάνει εγκαταστάσεις φ.α. (εργοδηγό, μηχανολόγο ή συνάδελφο που κατέχει άδεια). Το 15% της απαραίτητης προϋπηρεσίας, που αντιστοιχεί σε 50 ημέρες, μπορεί ο συνάδελφος, σύμφωνα με τον νόμο, να το τεκμηριώσει και με την παρακολούθηση σεμιναρίων. Κλέινοντας, τόνισε πως το φυσικό αέριο πρέπει η Ομοσπονδία να το προσέξει ιδιαίτερα, καθώς μπορεί να φέρει συναδέλφους κοντά στους συνδέσμους.

Την επομένη της συνεδρίασης, Κυριακή 3/11/2019, οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν μαζί μερικές ευχάριστες ώρες, σε εκδρομή στα Μετέωρα, που οργάνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τρικάλων Νίκος Βαλομάνδρας

Επισημάνσεις και προτάσεις των μελών

Ιορδάνης Παπαδόπουλος (Κοζάνη)
Να ευχαριστήσω και εγώ τον συν. Νίκο Βαλομάνδρα για την φιλοξενία. Όπως είπε και ο πρόεδρος είναι πολύ σημαντικό να μπορεί η ΟΒΥΕ να συνεδριάζει σε διαφορετικές πόλεις. Επίσης να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο πρόεδρο Δημήτρη Βαργιάμη για την επανεκλογή του στην διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ.
Δυστυχώς για μας συνάδελφοι οι προτάσεις που κάνουμε δεν εισακούονται από τους αρμόδιους. Το θετικό είναι ότι ευτυχώς έχουμε προτάσεις και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις καταθέτουμε στα αρμόδια υπουργεία. Ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα κρίνοντας από τον δικό μας σύνδεσμο, είναι πως οι συνάδελφοι δεν υπογράφουν δηλώσεις καλής εκτέλεσης και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις αναθεωρήσεις των Αδειών τους το 2021. Εγώ πήρα ήδη την Άδειά μου. Η διαδικασία ήταν ακριβώς όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος. Στο φάκελο που κατέθεσα υπήρχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που προβλέπονται στο διάταγμα. Διαφορετικά δεν θα μπορούσα να δώσω εξετάσεις.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο υποτίθεται ότι θα γίνει δίκτυο στην Λευκάς. Είναι μια περιοχή που έχει 10 υδραυλικούς και άντε να υπάρχουν και άλλοι 10 στα Γρεβενά. Από ό,τι γνωρίζω μόνο ένας έχει Άδεια. Τι θα γίνει; Ή θα κληθούν να κάνουν τις εγκαταστάσεις χωρίς να έχουν Άδεια και θα υπάρχει κίνδυνος να βρουν τον μπελά τους, ή θα τις κάνουν άλλοι. Πρέπει να πιέσουμε να γίνουν σεμινάρια, τα οποία βέβαια καλύπτουν μόνο ένα μέρος της προϋπηρεσίας και άρα δεν μας λύνουν το θέμα – γενικότερα όμως λύνουν το θέμα της κατάρτισης των συναδέλφων. Αυτό όμως δεν φτάνει θα πρέπει οι συνάδελφοι να αποκτήσουν και Άδειες.
Το 2028, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι παύουν να λειτουργούν οι μονάδες εξόρυξης λιγνίτη, κάτι βέβαια που δεν το έλεγε προεκλογικά. Το ενεργειακό πεδίο στην χώρα θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα φέρει σε μεγαλύτερο βαθμό στην χώρα φυσικό αέριο. Ήδη κατασκευάζονται εργοστάσια φυσικού αερίου από ιδιώτες και σιγά σιγά το δίκτυο θα απλωθεί. Άρα εμείς σαν επαγγελματίες, και σαν Ομοσπονδία και σαν σωματεία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτήν την εξέλιξη. Η κατάργηση του λιγνίτη δεν είναι απλό θέμα. Τουλάχιστον στην πόλη μας, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει μετά από 10 χρόνια, αν θα υπάρχουν δουλειές, αν θα αναγκαστεί ο κόσμος να φύγει. Εμένα προσωπικά η ιδιωτικοποίηση των πάντων δεν με εκφράζει. Μπορεί να λειτουργεί με οικονομικά δεδομένα υπέρ της αγοράς, όμως αφήνει πίσω της και ταξικές ανισότητες.
Αν δεν τα βλέπουμε αυτά τα ζητήματα κάτι δεν αντιλαμβανόμαστε σωστά.
Σε ό,τι αφορά το Μητρώο των εμπειροτεχνών, μίλησα με τον Βασίλη Ιωάννου και μου είπε όντως ότι δεν συμπεριέλαβαν όλους τους εμπειροτέχνες. Είχε όμως μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ο οποίος πήρε προσωπική δέσμευση ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.
Εύχομαι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως δ.σ. με τον καλύτερο τρόπο ως το τέλος της θητείας μας. Εύχομαι το νέο δ.σ. που θα εκλέξουμε να μπορέσει να συνεχίσει, να κρατήσει τον Κλάδο ζωντανό και να φέρει καλύτερες μέρες για τον Κλάδο.
Κώστας Φυσαράκης (Ηράκλειο)
Ευχαριστώ και εγώ τον πρόεδρο των Τρικάλων για την φιλοξενία του.
Θα αναφέρω δύο πράγματα.
Στο Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί ένα έργο γύρω στα 35 χιλιόμετρα για αλλαγή δικτύου ύδρευσης. Πήγα να δώσω προσφορά. Κουβεντιάζοντας με τον υπεύθυνο μου είπε ότι ψάχνουν για έναν υπεργολάβο που να τα κάνει όλα, μέχρι και τα χωματουργικά.
Τον ρωτώ τι εννοεί ακριβώς. Μου απαντά από το σκάψιμο του δρόμου μέχρι την τοποθέτηση των σωλήνων και παραλαβή του έργου όπως ήταν πριν. Τον ρωτώ αν τον ενδιαφέρει να του κάνω προσφορά μόνο για την τοποθέτηση των σωληνώσεων και μου απαντά αρνητικά, λέγοντας «θέλουμε έναν άνθρωπο που θα τα αναλάβει όλα».
Βρήκα έναν γνωστό χωματουργό, του λέω την περίπτωση και του προτείνω να δώσουμε μια προσφορά μαζί. Ήμασταν ακριβοί και δεν πήραμε την δουλειά. Θεωρώ ότι σαν Ομοσπονδία πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα. Να απευθυνθούμε στις Περιφέρειες και τους Δήμους ζητώντας να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε ο κάθε επαγγελματίας να έχει δικαίωμα να ασχολείται μόνο με το δικό του επάγγελμα, να μην ασχολείται με εργασίες άλλου επαγγέλματος.
Θεωρώ πολύ καλό να φροντίσουμε να οργανωθούν σεμινάρια για το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα.

Μιχάλης Κατσαρός (Πειραιάς)
Καταρχήν να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες του προέδρου και όλου του δ.σ. του ΣΕΥΔΑΠ για την δωρεάν καταχώριση του ΣΕΥΔΑΠ που θα προβληθεί στην ατζέντα της ΟΒΥΕ του 2020. Επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα και ούτε πρόκειται να υπάρξει για την φιλοξενία μας στο οίκημα που στεγάζεται. Ο ΣΕΥΔΑΠ θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να φιλοξενείται η Ομοσπονδία. Πήγα στην Ομοσπονδία να πάρω υπεύθυνες δηλώσεις για τον σύνδεσμό μου και μου είπε ο γραμματέας ότι δεν θα ξαναβγούν. Έχουν ενημερωθεί οι σύνδεσμοι ότι θα αλλάξει το έντυπό μας; Αν παρουσιάσουμε άλλο έντυπο στους συνδέσμους είναι σίγουρο ότι θα το δεχτούν. Μήπως συνάδελφοι βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας;
Στην Climatherm συμφωνώ να συμμετέχουμε και είναι αυτονόητο ότι θα αναλάβω να είμαι εκεί όλες τις ημέρες.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα παιδί που έχει τελειώσει τεχνικό λύκειο, που τις δύο αυτές χρονιές δεν έχει καμία τεχνική εκπαίδευση, του ζητάνε την λιγότερη προϋπηρεσία προκειμένου να δώσει εξετάσεις για την άδεια του υδραυλικού. Θα πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε.
Έσπασε μία σωλήνα πίσω από το ρολόι της ΕΥΔΑΠ, υπάρχει διαρροή και ο λογαριασμός φτάνει αυξημένος. Με φωνάζει ο πελάτης μου και μου λέει, μου ζήτησαν από την ΕΥΔΑΠ μια απόδειξη του τι είχε συμβεί για να μου μειώσουν τον λογαριασμό. Του κόβω την απόδειξη που πουθενά δεν φαίνεται ότι είμαι αδειούχος υδραυλικός. Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να επισκεφτούμε τον Διοικητή της ΕΥΔΑΠ και να του θέσουμε το ερώτημα.
Υπάρχουν κάποιοι σύνδεσμοι όπως ακούσαμε ανενεργοί αυτήν τη στιγμή. Μήπως να τους προτείναμε διαγραφή και επανεγγραφή ώστε να μην φαίνεται ότι χρωστάνε συνδρομές; Το προτείνω γιατί δεν νομίζω ότι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν όλα όσα χρωστάνε. Το να εισπράττουμε τις τρέχουσες συνδρομές είναι κι αυτό κέρδος για την Ομοσπονδία.

Δημήτρης Καϊλάρης (Καβάλα)
Να ευχαριστήσω κι εγώ τον συνάδελφο Νίκο για την φιλοξενία του στα Τρίκαλα. Είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενεί την Ομοσπονδία μας κι αυτό είναι τιμητικό για μας. Θα ξεκινήσω από το θέμα που έβαλε ο Μιχάλης Κατσαρός και που συνέβη και σε εμάς σε 2 ή 3 ΔΕΥΑ. Ζητάνε υπεύθυνες δηλώσεις για να μειωθεί το ποσό που καταγράφηκε από την διαρροή. Δεν ξέρω γιατί. Προφανώς υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Η δική μου εμπειρία λέει ότι γίνεται μια κατάχρηση. Αδιαφόρησαν για μια βλάβη που είχαν, κατανάλωσαν μια τεράστια ποσότητα νερού και μετά καλούμαστε εμείς οι υπόλοιποι καταναλωτές να επωμιστούμε τις επιπτώσεις γιατί δεν είναι μόνο το νερό που χάθηκε, είναι οι μηχανές που θα κουβαληθούν για τον καθαρισμό των δικτύων κ.λ.π . Προσωπικά βλέπω ότι υπάρχει και εξυπηρέτηση σκοπιμότητας, για να μην αδικώ τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν. Είχα πάει στον Διοικητή μιας ΔΕΥΑ να του δώσω μια απλή βεβαίωση. Μου ζήτησε να του πάω και την υπεύθυνη δήλωση. Τον ρώτησα πώς γνωρίζει ότι είμαι υδραυλικός και ότι έχω κόψει απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Δεν μου απάντησε. Μου ζήτησε όμως να του πάω μια κατάσταση των αδειούχων υδραυλικών. Τον παρέπεμψα στην Διεύθυνση Ανάπτυξης ώστε να πάρει μια κατάσταση τουλάχιστον των αδειούχων. Και εδώ υπάρχει το έλλειμμα του κράτους που δεν προβλέπει να είμαστε γραμμένοι σε οποιονδήποτε συνδικαλιστικό φορέα, και έτσι δημιουργείται αυτή η ανομία…
Όσον αφορά τα σεμινάρια αερίων καυσίμων θα σας δώσω μια πληροφορία. Στην Καβάλα είναι η δεύτερη χρονιά που γίνεται σεμινάριο για το φυσικό αέριο που το χρηματοδοτεί ο ΟΤΑ και είναι υπό την αιγίδα του ιδρύματος Μποδοσάκη. Σε αυτό θα εκπαιδευτούν γύρω στους 35 με 40 μαθητές. Θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες και η χρηματοδότηση ξεπερνά το 1,200. Το 65% αυτών που θα το παρακολουθήσουν πρέπει να είναι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών.
Αναρωτιέμαι, μήπως θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε και εμείς να μπει μια υποχρέωση στις εταιρείες διανομής αερίων να εκπαιδεύσουν τους τεχνικούς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη τεχνογνωσία για ασφαλείς εγκαταστάσεις;
Το έντυπο της ΥΔΚΕ πρέπει να αλλάξει μορφή γιατί έχει θέματα. Δεν μπορεί άλλος να είναι ο εργολήπτης, και άλλος να υπογράφει την ΥΔΚΕ χωρίς να μπορεί να αξιοποιήσει την υπογραφή του…
Υπάρχει ένα θέμα με την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση.
Τελειώνω με μία πρόταση. Μήπως πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε μια επιτροπή να διερευνήσει πώς θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κάποιους επιπλέον πόρους; Οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας καλώς έγιναν αλλά έχουν και κάποιο όριο. Δεν φτάνουν.

Γιάννης Καραπινίδης (Θεσσαλονίκη)
Καλησπερίζω το Δ.Σ., με κάλυψε σε πάρα πολλά ο συνάδελφος Βαριάμης. Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά τον πρόεδρο, τον συν. Νίκο Βαλομάνδρα που για δεύτερη φορά μας καλεί και όλο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας που βρίσκεται εδώ. Επίσης και τις εκπροσώπους του «υδραυλικού» που δεν λείπουν από πουθενά. Εύχομαι με τη σειρά μου στον καινούργιο γραμματέα και στον καινούργιο β’ αντιπρόεδρο καλή συνέχεια και βέβαια στον πρόεδρό μας που επανεξελέγη, προς μεγάλη μας τιμή, αντιπρόεδρος στη ΓΣΕΒΕΕ. Μια δική μου μεγάλη χαρά και τιμή για τη Θεσσαλονίκη είναι και η εκλογή του «δικού μας» Σάκη Νικολόπουλου σαν γεν. γραμματέα στην Συνομοσπονδία.
Για τα οικονομικά, θα θυμώσει ο Κώστας, αλλά λέω να μείνει εσαεί ταμίας, ειλικρινά συγχαρητήρια, εάν θέλει μπορώ να τον βοηθάω κι εγώ, αλλά δεν θέλω να φύγει από ταμίας ποτέ. Το αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και ίσως να είναι και ο καλύτερος ταμίας που είχαμε.
Δεν ξέρω πρόεδρε αν θα μπορούσαμε να περάσουμε μια απόφαση που να προβλέπει ότι κάθε συνάδελφος θα πρέπει να είναι γραμμένος σε σωματείο. Θα μου πεις δεν γίνεται…
Θέλω να ακουστεί καλά πως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον συνδικαλισμό είμαστε άμισθοι, δεν πληρωνόμαστε από πουθενά για αυτή μας την δράση. Το λατρεύουμε αυτό που κάνουμε, μας αρέσει, είναι το καφενείο μας, η τρέλα μας, το κάνουμε πρώτα για τους συναδέλφους μας αλλά και για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας και τους υπαλλήλους μας.
Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά εγώ έχω αυτή τη στιγμή τρεις μαθητείες. Από τότε που, τα τελευταία τρία χρόνια, γνώρισα την μαθητεία, πλέον προσπαθώ να έχω πάντα. Είναι παιδιά με πτυχίο, είναι ευχαριστημένοι και είμαι και εγώ ευχαριστημένος, γίνεται μια πολύ καλή εκπαίδευση, είναι οι μελλοντικοί μας συνεργάτες, σας παροτρύνω να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ, στις σχολές, να το ψάξετε κι εσείς. Τα παιδιά βοηθούν πάρα πολύ και τη δουλειά μου, και τον εαυτό τους.
Στην Climatherm πρέπει να πάμε οπωσδήποτε, αν μπορούμε πρόεδρε να το κανονίσουμε, να είμαστε εκεί, ο Κλάδος πρέπει να φαίνεται, και προσωπικά θα πάω και στη Mostra Convegno, είναι καλό να εκπροσωπείται ο Κλάδος, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα καταφέρνουμε.

Στάθης Αναστασόπουλος (Αθήνα)
Ευχαριστώ κι εγώ τον Σύνδεσμο των Τρικάλων. Όσον αφορά τα θέματα που έθιξε η εισήγηση, προσωπικά δεν συμφωνώ με τον πρόεδρο όσον αφορά την πολιτική κατάσταση. Νομίζω πως όλα βαίνουν προς μια πλήρη συγκέντρωση του χρήματος σε όσο το δυνατόν λιγότερα χέρια, πράγμα που βλέπουμε και στον δικό μας Κλάδο. Παράδειγμα το φυσικό αέριο, πώς έφυγε από τα δικά μας χέρια και ποιοι θα δουλέψουν τελικά έστω αυτό το μικρό κομμάτι που έχει μείνει. Δεν θέλω να σας απογοητεύω, αλλά μην ευελπιστούν οι συνάδελφοι στις περιοχές που θα φτάσει το φυσικό αέριο, ότι θα έχουν μεγάλο μερίδιο από τις δουλειές. Στην Αθήνα ήδη φάνηκε ξεκάθαρα το τοπίο, άφησαν σκόπιμα να γίνουν χιλιάδες αιτήσεις και αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μεγάλες περιοχές με σκαψίματα όπου δεν έχουν μπει καν οι μειωτές, πολυκατοικίες όπου έχουν πάει οι αγωγοί, δεν έχουν μετρητές και μας λένε πως δεν προλαβαίνουν γιατί δεν έχουν συνεργεία και αδειούχους – λες κι αυτοί που έκαναν τις δουλειές ήταν αδειούχοι… Ειδικά σε πιο οικονομικά εύρωστες περιοχές, δουλεύεται συστηματικά το riser, που έχει περάσει στα χέρια εταιρειών, όταν υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε δύσκολες περιπτώσεις. Οι εταιρείες όχι μόνο έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, αλλά κάνουν προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις για δικά τους συνεργεία ακόμα και για το τελευταίο κομμάτι της εσωτερικής εγκατάστασης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μείνουν σε μας κάποιοι πιστοί πελάτες που μας ξέρουν, και θα είμαστε οι ακριβοί, γιατί εμείς δεν θα πάρουμε, όπως αυτοί, εργαζόμενους με 30 ευρώ να μας βγάζουν τις δουλειές. Βρισκόμαστε σε μία ζούγκλα, και εμείς εδώ μιλάμε για την ΥΔΚΕ…
Οι συναντήσεις των Ομοσπονδιών των παρεμφερών επαγγελμάτων, πρέπει να προχωρήσουν και σε γενικότερα θέματα. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, θέματα φλέγοντα.
Το θέμα των ΑΠΕ, είναι πάρα πολύ σοβαρό και πιστεύω πως η Ομοσπονδία θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με αυτό. Ένα άλλο μεγάλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι οι τεράστιες ποσότητες νερού που χάνονται από πεπαλαιομένα δίκτυα. Στην Αθήνα τουλάχιστον, δειλά-δειλά έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τους αμιαντοσωλήνες που σπάνε. Δεν ξέρω τι γίνεται και στις άλλες πόλεις. Φοβάμαι πως με τη λογική που ακολουθούν, και το νερό που μέχρι τώρα ήταν φθηνό, θα ακριβύνει και ίσως το ιδιωτικοποιήσουν κιόλας…
Συμφωνώ πως πρέπει να γίνονται σεμινάρια, η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε αυτό να γίνει με την φροντίδα του Κράτους και όχι κάποιων μεγάλων εταιρειών. Οι εταιρείες μαθαίνουν στους συναδέλφους αυτό που θέλουν εκείνες, τμηματικά ό,τι χρειάζονται, χωρίς να προσφέρουν σφαιρική γνώση και αδιαφορώντας για την πραγματική τους εκπαίδευση. Είναι υποχρέωση του κράτους να επιμορφώσει τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες για τη χρήση του φυσικού αερίου και όχι των εταιρειών.
Μία παρατήρηση, θεωρώ πως η Ομοσπονδία δεν χρειάζεται να στέλνει δελτία τύπου σχετικά με τις διάφορες πολιτικές δηλώσεις των εκάστοτε κυβερνώντων. Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε και μάτια και αυτιά και ακούμε και μπορούμε να κρίνουμε τι από όσα λέγονται ισχύει και τι είναι απλά λόγια προς χειροκρότημα…
Κλείνοντας, ενημερωτικά να σας πω πως έχω μεγάλη χαρά, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια που γίνονται οι εξετάσεις στην Αθήνα, βλέπω νέα παιδιά που έρχονται διαβασμένα και με διάθεση να ασκήσουν το επάγγελμα. Πρέπει να τα φέρουμε όλα ανεξαιρέτως κοντά στα Σωματεία μας, να μην τους κόψουμε τα φτερά, να τους μάθουμε τι σημαίνει συνδικαλισμός.

Θεόδωρος Κουτσαντώνης (Πάτρα)
Ευχαριστώ κι εγώ τον συνάδελφο Βαλομάνδρα, φαίνεται πως ο Σύνδεσμος δουλεύει.
Η τελευταία Ολομέλεια που κάναμε ήταν με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή μας γίνεται με την κυβέρνηση «της κανονικότητας». Μόνο που εγώ αυτήν την κανονικότητα, την αρνούμαι… Αρνούμαι την κανονικότητα της Novartis, την κανονικότητα που την 28η Οκτωβρίου δεν λέει «όχι στο φασισμό» και θέλει να καταργηθεί ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου …
Όσον αφορά τα δικά μας προβλήματα, δεν την απασχολεί την κυβέρνηση ούτε αυτή, αλλά ούτε και την προηγούμενη, η δική μας πραγματικότητα. Είτε τους ψηφίσαμε είτε όχι, ανάλογα με το πόσο εμείς εξυπηρετούμε το ρόλο τους, αυτοί θα «βαράνε»… Θα γίνεται αυτό που είπε ο συν. Φυσαράκης, θέλουν έναν να τους τα κάνει όλα… Το φορολογικό, το POS, είναι Γολγοθάς, δεν αντέχονται. Θα πρέπει να είμαστε διαρκώς με το χέρι στην τσέπη… Στον νομό μας υπάρχουν πολλοί που τελείωσαν το ΤΕΙ και έχουν ανοίξει μαγαζάκια, χτυπάνε τα έργα και απασχολούν τους παράνομους… Στους συνδέσμους μας είμαστε στρατηγοί χωρίς στρατό. Οι παλιοί συνάδελφοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, έχουν μείνει μόνο λίγα νέα μέλη, ανάμεσα στα οποία δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίες υποχωρήσεις και να προχωρήσουμε ενωμένοι, με τη βάση να συμβαδίζει με την ηγεσία…
Τα σεμινάρια μπορούν να λειτουργήσουν για τα σωματεία σαν κράχτης, μπορούμε να μαζέψουμε κόσμο… Στον νομό μας δεν έχουμε ιδέα από φυσικό αέριο, τα σεμινάρια θα βοηθούσαν πολύ, τουλάχιστον τα σωματεία της Πελοποννήσου…

Ανδρέας Κανελλόπουλος (Τρίπολη)
Ευχαριστούμε τον Σύνδεσμο Τρικάλων για την πρόσκληση…
Ακούστηκαν πολλά απαξιωτικά για τον συνδικαλισμό, και αυτό δεν είναι ωραίο. Εμείς προσπαθούμε, εδώ και 5 χρόνια και τα καταφέραμε, να οργανώσουμε ένα διεθνές συνέδριο γεωργίας. Έγινε στις 1 & 2 Νοεμβρίου 2019, με συμμετοχές και από το εξωτερικό. Σαν Ομοσπονδία είχαμε ένα κτίριο, το οποίο αν και μας το ζήτησαν πολλές επιχειρήσεις, αποφασίσαμε να το διαθέσουμε στους επαγγελματίες του νομού και σε ένα ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με την κατευθυνόμενη γεωργία. Το κέντρο στηρίζεται από το ΕΜΠ και αναπτύσσει πρωτοποριακές τεχνολογίες για την γεωργική παραγωγή, που εξάγονται μέχρι και την Ιαπωνία. Για το έργο αυτό είμαστε πάρα πολύ περήφανοι.
Σχετικά με τις δηλώσεις ΔΕΥΑΠ, δικός μας δήμαρχος που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, για εργασίες σε μια διαρροή, ζητάει μόνο υπεύθυνη δήλωση του ν. 105 και οπωσδήποτε τιμολόγιο και σφραγίδα του τεχνικού.
Έχουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τους “σκαφτιάδες” που ανέφερε και ο συν. Φυσαράκης. Πάνε να συνδέσουν με πλαστική σωλήνα και σπάνε το μαντέμι. Είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Το έχουμε επισημάνει στην Περιφέρεια, δεν είναι αρνητική. Όταν μπαίνει θέμα για τη δημόσια υγεία, οι πόρτες ανοίγουν…
Τα σεμινάρια οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν, ειδικά στην Πελοπόννησο τα ζητούν όλοι, υπάρχει μια ανησυχία, γιατί βλέπουν το φυσικό αέριο να προχωρεί και είναι εντελώς ανενημέρωτοι…

Αναστάσιος Σβεντζούρης (Άρτα)
Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την πρόσκληση και εύχομαι στους νέο γραμματέα και β’ αντιπρόεδρο ό,τι καλύτερο.
Να διευκρινίσω πως δεν υπάρχουν σεμινάρια “φυσικού αερίου”, αλλά καυσίμων αερίων. Η Άδεια δεν είναι για “φυσικό αερίο”, αλλά καυσίμων αερίων και αφορούν το LPG, το υγραέριο δηλαδή που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, το φυσικό αέριο και το CNC, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, δεν ξέρω αν τα σεμινάρια περιλαμβάνουν και αυτό.
Υπάρχει ένα θέμα με τα καταστατικά των Συνδέσμων. Δεν αναγράφονται τα καύσιμα αέρια, αναγράφεται μόνο το «υδραυλικός» και από Σύνδεσμο σε Σύνδεσμο είναι διαφορετικά μεταξύ τους, μήπως θα έπρεπε να είναι όλα ίδια, να υπάρχει ένα κοινό καταστατικό για όλους;
Στην Άρτα οι ΔΕΥΑ, βγάζουν τους υπαλλήλους τους και δουλεύουν για πελάτες των προϊσταμένων τους, δεν ξέρω εάν αλλού συμβαίνει ή δεν συμβαίνει το ίδιο.
Όσον αφορά το επάγγελμα, δεν καταλαβαίνω γιατί οι μηχανολόγοι – μηχανικοί με το που βγαίνουν από τη Σχολή τους μπορούν και δουλεύουν, ενώ εμείς πρέπει να έχουμε και πρακτική εξάσκηση.
Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω, δεν ωφελεί να μιλάμε κομματικά στις συνελεύσεις μας, το θέμα είναι να βλέπουμε τι κάνει και τι χρειάζεται ο Κλάδος…

Κώστας Σαγώνας (Λάρισα)
Ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφο τον Νίκο Βαλομάνδρα για την πρόσκληση.
Αγαπώ τον Κλάδο και τον έχω μέσα στην ψυχή μου, το ξέρετε πόσα χρόνια είμαι ενεργός, αλλά, ειδικά τον τελευταίο καιρό που έχω αναλάβει και τον Συνεταιρισμό της Λάρισας, οι υποχρεώσεις είναι πολλές, και δεν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος στο Σύνδεσμο. Δεν θα αφήσω βέβαια το συνδικαλιστικό κομμάτι, θα συμμετέχω στις εκλογές, θα είμαι αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία. Δεν ξέρω αν θα επανεκλεγώ στην ΟΒΥΕ, αλλά εάν επανεκλεγώ, για μένα η θέση του Ταμία έχει κλείσει, υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι να πάρουν τη σκυτάλη.
Στη Λάρισα έχουμε φ.α. 15 χρόνια και τα σεμινάρια είναι καλά, γιατί ανοίγουν τα μάτια. Το θέμα είναι τι γίνεται άπαξ και έχουμε έργα φυσικού αερίου.
Εμείς το χάσαμε, εσείς να κοιτάξτε να προλάβετε, να μη μπουν μηχανολόγοι μέσα στο κομμάτι το δικό σας. Κάντε συνέργειες και προστατεύστε το, γιατί θα μπαίνουν οι μηχανολόγοι, θα παίρνουν τις δουλειές 10-10, θα υπογράφουν και θα βάζουν τον κάθε τυχάρπαστο, με μαύρη εργασία, να κάνει την εγκατάσταση. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εφαρμόσουμε και να δώσουμε και στον πελάτη να καταλάβει ότι είναι απαραίτητο, είναι ο καθαρισμός των παλαιών εγκαταστάσεων, ώστε και τα νέα μηχανήματα που μπαίνουν, να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Είμαστε δίπλα σας να σας πούμε την εμπειρία μας, αλλά και τα δικά μας λάθη και να σας βοηθήσουμε να μην κάνετε τα ίδια, είναι πολύ σημαντικό.
Στις εξετάσεις, δεν έχουμε λέει το δικαίωμα να είμαστε στις επιτροπές, γιατί το διάταγμα λέει ότι χρειάζεται μεγαλύτερος τίτλος σπουδών, άρα εγώ που είμαι εργοδηγός δεν μπορώ να συμμετέχω. Στα δύσκολα όμως, στην πρακτική, κι ας είναι εκεί ο μηχανολόγος, εμένα φωνάζουν να τους δείξω τα εργαλεία. Κατά τα άλλα, δε έχω δικαίωμα… Το αφήσαμε έτσι αυτό το θέμα.
Με τις ΔΕΥΑΠ πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να τους κυνηγάμε με δικηγόρους, δεν γίνεται αυτό, πριν λίγο καιρό μάθαμε πως έκανε εγκατάσταση καυστηρατζής, πράγμα που γίνεται συνέχεια.
Ένα θετικό, οι Συνεταιρισμοί έχουν πάρει τα πάνω τους, εγώ στο δικό μας ήδη έχω γράψει νέους συναδέλφους, κυνηγήστε το κι εσείς στους δικούς σας, είναι σημαντικό να πηγαίνουν καλά οι Συνεταιρισμοί μας.

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες των συναδέλφων και του προέδρου Δ. Βαργιάμη. Ο Μιχάλης Κατσαρός υπερθεμάτισε επίσης στον τρόπο που η ΕΥΔΑΠ σπάει τους παλιούς αμιαντοσωλήνες των παλαιών δικτύων ύδρευσης, δίπλα δίπλα με ανοιχτούς σωλήνες αποχέτευσης, απειλώντας την δημόσια υγεία. Ο Δημ. Καϊλάρης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρόβλημα ελέγχου υπαλλήλων της ΔΕΥΑ που δρουν ανεξέλεγκτα και επειδή έχουν άδεια, δεν μπορούν να τους αγγίξουν, τονίζοντας πως το πρόβλημα λύνεται μόνο διοικητικά, με καταγγελίες από τα Σωματεία.
Ο Δημ. Βαργιάμης, μεταξύ άλλων στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να μείνει ενωμένος ο Κλάδος, να συνεχιστούν τα σεμινάρια με ή χωρίς την συμμετοχή του Κράτους που θα ήταν επιθυμητή, στον Τεχνικό Κανονισμό που έχει πολλές ελλείψεις, στην αναμόρφωση της ΥΔΚΕ ώστε να διασφαλιστεί το επάγγελμα, στην ανάγκη να γίνει πιο λειτουργική η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, με περισσότερο ενημερωτικό υλικό.