Αναδιάρθωση της Διοίκησης της ΟΒΥΕ και συζήτηση για όλα τα τρέχοντα θέματα

Στην Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 2/11

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 συνεδρίασε στα Τρίκαλα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΥΕ με την παρουσία 11 από τα 15 μέλη της.
Ο πρόεδρος του δ.σ. Δημήτρης Βαργιάμης, αφού ανέφερε τα 11 μέλη της διοίκησης που ήταν παρόντα (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Ηρ. Δαριβιανάκης, Φ. Φιλιππούσης, Κ. Φωταράς και Αλ. Καρακλιός), ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τρικάλων Ν. Βαλομάνδρα, για την άψογη προετοιμασία της Ολομέλειας, αλλά και για την γενικότερη δράση του στις περιοχές των Τρικάλων και της Καλαμπάκας τονίζοντας ότι κρατάει το τεχνικό κομμάτι του Κλάδου σε υψηλό επίπεδο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε», δήλωσε, «πως οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα κοινά αφιλοκερδώς, καταθέτουν το περίσσευμα ψυχής που έχουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για μας και για την κοινωνία γενικότερα».
Στη συνέχεια καλωσόρισε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Άρτας, Σπύρο Καλύβα, τον γραμματέα του Συνδέσμου Πάτρας Θεοδ. Δημητρόπουλο που επίσης ήταν παρόντες, όπως και τις εκπροσώπους του «Υ» κ.κ. Λουϊζα Ψυχογιού και Χρυσούλα Δάνου.
1. Θέμα: Έγκριση πρακτικών Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η έγκριση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης της 5ης Απριλίου στην Λάρισα, τα οποία είχαν σταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη. Εγκρίθηκαν ομόφωνα.
2. Θέμα: Εκλογή γενικού γραμματέα και πλήρωση θέσεων προεδρείου εφόσον προκύψουν. Ο πρόεδρος ενημέρωσε για την παραίτηση του Θεόδωρου Τουτζιαράκη από τη θέση του γεν. γραμματέα λόγω αλλαγής επαγγέλματος και πρότεινε να αναλάβει τη θέση του ο Μιχάλης Κατσαρός, ο οποίος και το αποδέχτηκε. Για τη θέση του Β΄ αντιπροέδρου που κατείχε ο Μιχ. Κατσαρός προτάθηκε ο Κώστας Φυσαράκης, ο οποίος επίσης αποδέχτηκε τη θέση. Στις ψηφοφορίες για την έγκρισή τους, 9 συνάδελφοι ψήφισαν «ναι» και 2 ψήφισαν λευκό.


Ο Μιχάλης Κατσαρός ευχαρίστησε για την εκλογή του λέγοντας «από όποια θέση κι αν κατέχει ο κάθε συνάδελφος μπορεί να προσφέρει εξ ίσου στο συνολικό έργο της Ομοσπονδίας. Βέβαια με τη θέση που μου προτείνετε επωμίζομαι μεγαλύτερες ευθύνες αλλά έχοντας περάσει από το ίδιο πόστο και στο παρελθόν πιστεύω ότι θα τα καταφέρω». Ο Κώστας Φυσαράκης ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί από την μεριά του για να βοηθήσει το έργο της ΟΒΥΕ.


3. Θέμα. Παρουσίαση – έγκριση εσόδων δαπανών εξαμήνου. Ο ταμίας της Ομοσπονδίας Κώστας Σαγώνας παρουσίασε τα οικονομικά της ΟΒΥΕ, λέγοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μετά την αναλυτική ανάγνωση των έσοδων – εξόδων, τόνισε ότι η Διοίκηση προσπάθησε πάρα πολύ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα της Ομοσπονδίας και τα κατάφερε.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Βαργιάμης τόνισε πως, πέρα από την σωστή διαχείριση των οικονομικών της, μια σημαντική υποστήριξη της Ομοσπονδίας αποτελεί η φιλοξενία της στις εγκαταστάσεις του ΣΕΥΔΑΠ, τον οποίο και ευχαρίστησε. Συνέχισε αναφέροντας πως παρόλο που η συνέλευση της Λάρισας άφησε κάποιο ποσό στο ταμείο, η Ομοσπονδία δεν θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των λειτουργικών της εξόδων μόνο από τις συνδρομές των μελών της – και αυτός είναι ο λόγος που η διοίκηση απευθύνθηκε σε χορηγούς. Κλείνοντας το θέμα, ανέφερε πως η Ομοσπονδία χρειάζεται ενδεχομένως έναν σύμβουλο, έναν εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα αναλύει τα θέματα και θα την βοηθάει, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη παρουσία κατά την διεκδίκηση λύσης των αιτημάτων της.
4.Θέμα: Τρέχουσες εξελίξεις – κλαδικά θέματα. Συνεχίζοντας, ο Δημ. Βαργιάμης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε η ΟΒΥΕ να συνεδριάσει τις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε λόγω υψηλού κόστους.
Στο διάστημα των 6 μηνών που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση, τόνισε, υπήρξαν πάρα πολλές εξελίξεις και όσον αφορά θέματα του Κλάδου, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την χώρα. Σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν πολλές επαφές του δ.σ., κυρίως με τον γεν. γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Α. Μακρυκώστα, σχετικά με την τροποποίηση του Π.Δ. μέσα από μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης και κυρίως θα αφορούσε την υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης. Οι επαφές είχαν καταλήξει στο να τυπωθεί ένα έντυπο με αρίθμηση, όπως είναι τα φύλλα ελέγχου που έχουν οι συντηρητές καυστήρων, και να το διακινεί η Ομοσπονδία, πρόταση που είχε αποδεχθεί ο γ. γραμματέας, και μάλιστα με παρότρυνση του τότε υπουργού κ. Πιτσιόλα να «τρέξουν» το θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Με τις εκλογές το θέμα δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η Ομοσπονδία συνεχίζει την προσπάθειά της, έχοντας ήδη ζητήσει συνάντηση με τον νέο γ. γραμματέα, προκειμένου να του αναπτύξει τις θέσεις της όσον αφορά τα κλαδικά θέματα. Η Διοίκηση έχει επίσης ζητήσει συνάντηση και με τους κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα και Απ. Βεζυρόπουλο, αρμόδιους για θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική.
Σημέιωσε πως η έκπτωση φόρου με την συγκέντρωση αποδείξεων που προεξήγγειλε η νεα κυβέρνηση στη ΔΕΘ, είναι το πρώτο ουσιαστικό κίνητρο που δίνεται στους καταναλωτές και μέσα από αυτό μπορεί να χτυπηθεί, έστω λίγο, η παράνομη εργασία στον Κλάδο. Μια θετική εξέλιξη, όπως τη χαρακτήρισε, όπως και η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτά τα δύο θα δώσουν μια ανάσα στην οικοδομή.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση όλων των ομοσπονδιών των τεχνικών επαγγελμάτων που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ και στην οποία συμμετείχαν, εκτός από την ΟΒΥΕ, και οι ομοσπονδίες των ηλεκτρολόγων, των ψυκτικών, των ανελκυστήρων, του ξύλου, των αλουμινοκατασκευαστών και των υαλοπινάκων. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν όλα τα τεχνικά επαγγέλματα. Τα θέματα που έβαλε η ΟΒΥΕ, ήταν:
1. H παράτυπη οικονομία και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να ελαχιστοποιηθεί και την ένταξη σε ένα άλλο σύστημα που θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά κυρίως θα βοηθήσει κάποιους να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν μέσα από καλύτερους όρους…
2. Το θέμα της χρονοχρέωσης, κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
3. Έργα που αφορούν μηχανολογικές εργασίες και συχνά εκτελούνται μόνο από ανειδίκευτους εργάτες και όχι από υδραυλικούς.
4. Έργα που έχουν και υδραυλικές εργασίες αλλά εκτελούνται από άτομα που διαθέτουν σκαπτικά μηχανήματα.
5. Τα πάρα πολλά κενά στο νομικό πλαίσιο των επαγγελμάτων.
6. Την αδειοδότηση αυτών που λειτουργούν με εμπειρικό τρόπο, θέμα στο οποίο η ΟΒΥΕ διαφοροποιήθηκε, καθώς δεν συμφωνεί στο να δίνονται άδειες χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ξεκάθαρα, υποστηρίζει ότι το κομμάτι της εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει όσοι επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα να περνάνε και από τα θρανία. Οι συνάδελφοι που έχουν άδεια και δουλεύουν σαν υπάλληλοι, δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν την άδειά τους. Η ΟΒΥΕ πρότεινε, σε αυτήν την περίπτωση, να βγει μια ειδική άδεια, στην οποία να αναφέρεται ότι ο κάτοχός της μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα μόνο ως μισθωτός.
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, μαζί με την ομοσπονδία των ανελκυστήρων, αφορά τους πτυχιούχους των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Δεν μπορεί, δήλωσε, κάποιος που διαθέτει πτυχίο αλλά καθόλου πρακτική εμπειρία, να έχει δικαίωμα να ασκήσει κατ’ ευθείαν το επάγγελμά. Θα πρέπει να αποκτήσει ενός χρόνου προϋπηρεσία και να δώσει εξετάσεις μόνο στο πρακτικό μέρος.
Συνεχίζοντας, ο Δημ. Βαργιάμης αναφέρθηκε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με όλες τις ομοσπονδίες, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την ψήφιση ενός Π.Δ., το οποίο βασιζόταν σε κάποιο παλαιότερο νόμο που απέκλειε όλες τις ΜΜΕ από τα δημόσια έργα. Σε ό,τι αφορά τα μηχανολογικά έργα, ζητήθηκε όποιος αναλαμβάνει έργο, να καταθέτει και την άδειά του, ώστε να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα: Όσοι έχουν την κατάλληλη Άδεια να αναλαμβάνουν π.χ. το σκαπτικό κομμάτι και ο υδραυλικός, καταθέτοντας την Άδειά του, τα μηχανολογικά. Υπήρξε μια κοινή στάση των ομοσπονδιών στο θέμα, με εξαίρεση την ομοσπονδία του Ξύλου. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία της ΟΒΥΕ με τις άλλες ομοσπονδίες για την προώθηση των κοινών τους αιτημάτων, είναι στην σωστή κατεύθυνση.
Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος σημείωσε πως στο προσχέδιο του αναπτυξιακού νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή, υπήρχε διάταξη που καταργεί ό,τι πρόσφατο είχε ψηφιστεί και επαναφέρει το παλαιό καθεστώς.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε επιστολή του Συνδέσμου Λασιθίου σχετικά με την ΥΔΚΕ και συγκεκριμένα το τι θα πρέπει να γράψει στην υπεύθυνη δήλωση κάποιος συνάδελφος, αν πάρει ένα έργο από υπεργολάβο. Σημείωσε πως πράγματι υπάρχει κάποιο κενό στην ΥΔΚΕ, το οποίο θα καλυφθεί μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με την αναμόρφωσή της.
Συμπλήρωσε πως υπάρχουν δύο προγράμματα στα οποία έχει υποβάλει προτάσεις η ΟΒΥΕ, ένα κλαδικό, το οποίο αφορά τους εργαζομένους των επιχειρήσεων και ένα Ευρωπαϊκό, στο οποίο έχει υποβάλει πρόταση μαζί με την Ομοσπονδία των ηλεκτρολόγων.
Αφού ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι παραχωρείται δωρεάν περίπτερο στην Climatherm για την συμμετοχή της ΟΒΥΕ στην έκθεση, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ενάντια στην συρρίκνωση του Κλάδου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Σαν θετικά στοιχέια ανέφερε την εγγραφή νέων μελών σε κάποιους συνδέσμους, την επαναδραστηριοποίηση κάποιων άλλων, όπως και την εκλογή του προέδρου του Συνδέσμου Φλώρινας, Σάββα Σαπαλίδη ως μέλος στην διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ.
Ακόμα, ενημέρωσε πως στους στόχους της Ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα είνα να πραγματοποιηθούν σεμινάρια για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχει ήδη δίκτυο, καθώς έχει διαπιστωθεί ένα κενό στο πώς γίνονται οι εγκαταστάσεις αυτές.
Στην πρόταση του Στάθη Αναστασόπουλου, ενόψει της λήξης της θητείας του δ.σ. την ερχόμενη άνοιξη, αλλά και των εκλογών της Ομοσπονδίας, να γίνει μια ενημέρωση όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση των σωματείων του Κλάδου, ο πρόεδρος απάντησε πως σε όσους συνδέσμους υπήρχαν άτομα που είχαν προσωπικότητα και κέφι να δουλέψουν, τα σωματεία κρατήθηκαν ζωντανά.
Στο σημείο αυτό ο συν. K. Σαγώνας συμπλήρωσε πως υπάρχουν 4 – 5 σύνδεσμοι ανενεργοί, 15 που πληρώνουν με δυσκολία ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν τακτικά.
Στην ερώτηση του Kώστα Φυσαράκη σχετικά με το πότε ανανεώνονται οι Άδειες, ο Δημ. Βαργιάμης ενημέρωσε πως οι Άδειες θεωρούνται 8 χρόνια μετά την ημερομηνία προηγούμενης θεώρησής τους, ενώ πρόσθεσε ότι το ποσό της θεώρησης, παρά τις διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας, παραμένει απαράδεκτο.
Σχετικά με τα σεμινάρια, ο πρόεδρος πρότεινε τη σύσταση φορέα πιστοποίησης, σε συνεργασία και με την ΓΣΕΒΕΕ. Ενός πιστοποιημένου φορέα, με την προοπτική τα όποια σεμινάρια, να θεωρούνται και ως μέρος της προϋπηρεσίας που απαιτείται για την απόκτηση της Άδειας, δίνοντας στους συνάδελφους την δυνατότητα να βγουν νωρίτερα στην αγορά εργασίας. Ο νόμος για την απόκτηση της άδειας για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, πρόσθεσε, προβλέπει ενός χρόνου προϋπηρεσία και επιτυχία στις εξετάσεις. Οι 260 ημέρες προϋπηρεσίας, θα πρέπει να τεκμηριώνονται με σύμβαση με κάποιον επαγγελματία που έχει το δικαίωμα να κάνει εγκαταστάσεις φ.α. (εργοδηγό, μηχανολόγο ή συνάδελφο που κατέχει άδεια). Το 15% της απαραίτητης προϋπηρεσίας, που αντιστοιχεί σε 50 ημέρες, μπορεί ο συνάδελφος, σύμφωνα με τον νόμο, να το τεκμηριώσει και με την παρακολούθηση σεμιναρίων. Κλέινοντας, τόνισε πως το φυσικό αέριο πρέπει η Ομοσπονδία να το προσέξει ιδιαίτερα, καθώς μπορεί να φέρει συναδέλφους κοντά στους συνδέσμους.

Την επομένη της συνεδρίασης, Κυριακή 3/11/2019, οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν μαζί μερικές ευχάριστες ώρες, σε εκδρομή στα Μετέωρα, που οργάνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τρικάλων Νίκος Βαλομάνδρας

Στο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020, θα δημοσιευθούν οι επισημάνσεις και οι προτάσεις των υπόλοιπων μελών του δ.σ.