Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » «Αν υπήρχε καμινάδα τα παιδιά θα ζούσαν»

«Αν υπήρχε καμινάδα τα παιδιά θα ζούσαν»


Ο Άγγλος εμπειρογνώμονας καταθέτει στην εφημερίδα «Τα Νέα» τα συμπεράσματα των ερευνών του για τα αίτια της τραγωδίας της Κέρκυρας.

Ακόμα δεν έχει οριστεί η τακτική δικάσιμος, ενώ μόλις στις αρχές Ιουλίου ξεκίνησαν οι απολογίες στον ανακριτή Κέρκυρας

«Η εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στο θάνατο των παιδιών από την εισπνοή του δηλητηριώδους μονοξειδίου του άνθρακα ήταν η απουσία καμινάδας στο μπόιλερ που βρισκόταν δίπλα από το μπανγκαλόου. Αν υπήρχε καμινάδα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, όπως υπαγορεύουν οι σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, το μονοξείδιο του άνθρακα θα διέφευγε μέσω αυτής από υψηλότερο σημείο στην ατμόσφαιρα και έτσι δεν θα «εισέβαλε» στο δωμάτιο όπου κοιμόταν ο 6χρονος Ρόμπερτ και η 5χρονη Κριστίνα. Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον κ. Χάρι Ρότζερς, κορυφαίο Άγγλο εμπειρογνώμονα σε θέματα θέρμανσης, κλιματισμού και μέτρων ασφαλείας σε ξενοδοχεία και περιλαμβάνονται σε εκτενές ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα στην εφημερίδα «Τα Νέα» (16-17 Ιουνίου 2007).

Το παραπάνω ρεπορτάζ αναφέρεται στο τραγικό συμβάν του περασμένου Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Corcyra Beach» όπου έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά από τη Βρετανία. Όπως αναφέρεται ο Άγγλος εμπειρογνώμονας αποκαλύπτει για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης το πόρισμα των ερευνών που διεξήγαγε για το θάνατο των δύο παιδιών. Σε δηλώσεις του ο Άγγλος εμπειρογνώμονας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνη για το θάνατο των δύο ανήλικων Βρετανών φέρουν η εταιρία που εγκατέστησε τους καυστήρες στο «Corcyra Beach» και οι αρμόδιοι για τους ελέγχους των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Οι ελλείψεις που εντόπισα στα μέτρα ασφάλειας των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού του ξενοδοχείου είναι πρωτοφανείς.
Ο ανιχνευτής και ο θερμοστάτης που έχουν σχεδιαστεί για την αυτόματη διακοπή λειτουργίας του μπόιλερ, σε περίπτωση που εντοπιστούν θερμά αέρια εντός του δωματίου, είχαν παρακαμφθεί. Στα 39 χρόνια που εργάζομαι ως ειδικός στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού τέτοιες εγκαταστάσεις δεν έχω ξαναδεί». Αυτό, όμως, που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ήταν τα εμπόδια που του έβαζε η διεύθυνση του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια των ερευνών του και τις δύο φορές, (αρχές Δεκεμβρίου και τέλη Μαΐου), που το επισκέφθηκε. «Είναι εντελώς παράλογο να μου απαγορεύουν οι υπεύθυνοι να μελετήσω τις εγκαταστάσεις μπόιλερ και στα άλλα δωμάτια και μπάνγκαλοου του «Corcyra Beach». Βρήκαμε όμως τρόπο για να παρακάμψουμε αυτό το εμπόδιο. Συνάδελφος, τον οποίο δεν μπορώ να κατονομάσω, φωτογράφισε τα μπόιλερ και κατόπιν μελέτησα μία προς μία τις φωτογραφίες.
Έτσι βρήκα ότι 47 καυστήρες στο «Corcyra Beach» δεν είχαν καμινάδες για τη διαφυγή των θερμών αερίων, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυστυχήματα. Κατά τη γνώμη μου σε κάποιους από αυτούς θα έπρεπε επίσης να είχαν παρακάμψει το σύστημα ανίχνευσης αερίων». Πέρα από τις ευθύνες που καταλογίζει στην εταιρία που εγκατέστησε τους καυστήρες και στους αρμόδιους που πραγματοποιούν τους ελέγχους των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού ο κ. Ρότζερς κάνει λόγο και για ελλείψεις προληπτικών μέτρων ασφαλείας από τη μεριά της βρετανικής Συνομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. «Από τη στιγμή που η κράτηση έγινε από ταξιδιωτικό πράκτορα στην Αγγλία, είχαν την υποχρέωση να προσλάβουν ειδικό τεχνικό, ο οποίος έπρεπε να ελέγξει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου», τόνισε ο Άγγλος εμπειρογνώμονας.
Όπως επισημαίνεται, ο κ. Χάρι Ρότζερς τα τελευταία τρία χρόνια έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε οκτώ δίκες για ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού σε ξενοδοχεία, έχει συγγράψει 59 αναφορές για δικαστική χρήση, ενώ έχει ταξιδέψει σε 8 χώρες για αυτοψίες σε δυστυχήματα λόγω βλάβης σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.

Δεν έχει οριστεί ακόμα η δικάσιμος

Παρ’ ότι έχουν περάσει οκτώ μήνες από το τραγικό συμβάν της Κέρκυρας ακόμη δεν έχει οριστεί η τακτική δικάσιμος αφού μόλις στις 5 Ιουλίου κλήθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή Κέρκυρας ο διευθυντής του ξενοδοχείου, ο οποίος είναι ο ένας από τους έξι κατηγορούμενους. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Νοεμβρίου 2006 ο διευθυντής Ασφάλειας Κέρκυρας Δημήτρης Μπινιέρης ανακοίνωσε το κατηγορητήριο κατά έξι ατόμων. Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, της πρόκλησης σωματικής βλάβης κατά συρροή και παραβάσεων των κανόνων οικοδομικής είναι: Ο διευθύνως σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρίας του «Corcyra Beach», ο διευθυντής του ξενοδοχείου, ο συντηρητής, ο υπεύθυνος του συστήματος κλιματισμού, ο υπεύθυνος εγκατάστασης του συστήματος υγραερίου καθώς και ο εκπρόσωπος του αγγλικού ταξιδιωτικού πρακτορείου που έκανε την κράτηση των δωματίων.