Αρχική » Αφιερώματα » Γεωθερμία » ΑΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ: Στη Βέροια το πρώτο κολυμβητήριο στην Ελλάδα που θερμαίνεται με γεωθερμία

ΑΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ: Στη Βέροια το πρώτο κολυμβητήριο στην Ελλάδα που θερμαίνεται με γεωθερμία

am-kataskeyastiki-1

am-kataskeyastiki-1Στη Βέροια, σε μια πανοραμική τοποθεσία στην περιοχή Παναγίας Δοβρά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής κλειστού κολυμβητηρίου της εταιρίας ΝΑΥΤΙΛΟΣ Α.Ε.
Πρόκειται για ένα έργο κόσμημα που θα αναβαθμίσει τις ναυταθλητικές δραστηριότητες της περιοχής και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να έρθουν σε επαφή με το υγρό στοιχείο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Εγκαταστάσεις
– Κλειστή αγωνιστική κολυμβητική δεξαμενή έξι διαδρομών διαστάσεων 25Χ12,5.
– Κλειστή δεξαμενή εκμάθησης διαστάσεων 10Χ5.
– Αποδυτήρια.
– Ιατρείο.
– Χώρος υποδοχής και γραμματειακής υποστήριξης.
– Πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.
– Χώρος αναψυχής (café).
Ένα κολυμβητήριο είναι ένα πολύ ενεργοβόρο κτίριο καθώς εκτός από τον κλιματισμό των χώρων απαιτείται η διατήρηση της θερμοκρασίας της πισίνας σε σταθερά επίπεδα αλλά και συχνή εναλλαγή του αέρα του χώρου για την αφύγρανση.
Κατόπιν των ανωτέρω, η αντιμετώπιση της θέρμανσης του κολυμβητηρίου με συμβατικά μέσα (πετρέλαιο) θα εκτόξευε τα λειτουργικά του έξοδα στα ύψη.
Η κάλυψη αυτών των αναγκών σε θέρμανση έγινε με εγκατάσταση αβαθούς γεωθερμίας και αντλίας θερμότητας αέρος – νερού μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος σε θέρμανση και ψύξη κατά 40-50% περίπου.
Περιγραφή εγκατάστασης θέρμανσης-ψύξης
Οι πηγές θέρμανσης είναι τρείς:
am-kataskeyastiki-2– Γεωθερμική αντλία θερμότητας με γεωεναλλάκτη οριζόντιου τύπου.
– Αντλία θερμότητας αέρος –νερού, η οποία λειτουργεί κυρίως στις εποχές άνοιξη-φθινόπωρο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας της πισίνας.
– Λέβητας πετρελαίου ο οποίος λειτουργεί για την αρχική θέρμανση του νερού της πισίνας.
Για τη ψύξη λειτουργεί η γεωθερμική αντλία θερμότητας και επικουρικά η αντλία θερμότητας αέρος νερού. Ένα κολυμβητήριο έχει την ιδιαιτερότητα να υπάρχει ζήτηση για θέρμανση (νερό πισίνας) και για ψύξη (οι χώροι), έτσι το υδραυλικό δίκτυο κλιματισμού κατασκευάστηκε να μπορεί συγχρόνως από διαφορετικές πηγές να υποστηρίξει και τη θέρμανση και τη ψύξη.
Βέβαια η συνεργασία των παραπάνω γίνεται εντελώς αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες και τη ζήτηση που θα υπάρχει κάθε στιγμή.
Για αυτόν τον λόγο έχει εγκατασταθεί σύστημα αυτοματισμού αποτελούμενο από αισθητήρια θερμοκρασίας-υγρασίας, ηλεκτροκίνητες βάνες, ηλεκτροκίνητα dampers, κεντρική μονάδα ελέγχου, κλπ.
Στον κεντρικό χώρο της πισίνας έχει εγκατασταθεί δίκτυο αεραγωγών για τον εξαερισμό-κλιματισμό του χώρου υποστηριζόμενο από δύο κεντρικές κλιματιστικές μονάδες εφοδιασμένες με εναλλάκτη αέρα-αέρα. Ο εναλλάκτης αέρα –αέρα στις κλιματιστικές μονάδες παίζει σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς λόγω της ανάγκης των πολλών εναλλαγών του αέρα για τη αφύγρανση του χώρου θα υπήρχε μεγάλη απώλεια ενέργειας. Στους αεραγωγούς προσαγωγής και ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν υαλοστάσια τοποθετήθηκαν στόμια τύπου jet για την κατευθυνόμενη ροή του αέρα και την αποφυγή του φαινομένου του θαμπώματος.
Στους χώρους της υποδοχής, αποδυτηρίων και γυμναστηρίου η θέρμανση μεταδίδεται μέσω επιδαπέδιου συστήματος θέρμανσης και το καλοκαίρι λειτουργεί δροσισμός με την υποστήριξη fan-coils. Ο χώρος αναψυχής (café) κλιματίζεται μέσω fan-coils ψευδοροφής.
Η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης γίνεται από ένα boiler τριπλής ενέργειας χωρητικότητας 1500 L
το οποίο υποστηρίζεται από συστοιχία ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας 20 m2.
Τον πρωτεύοντα ρόλο για την κάλυψη των θερμικών αλλά και των ψυκτικών αναγκών του κολυμβητηρίου παίζει η εγκατάσταση της αβαθούς γεωθερμίας λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης που επιτυγχάνει ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών.
Η γεωθερμική εγκατάσταση αποτελείται από τον γεωεναλλάκτη και την γεωθερμική αντλία θερμότητας.
Επιλέχθηκε γεωεναλλάκτης οριζόντιου τύπου καθώς η έκταση του οικοπέδου ήταν αρκετή να καλύψει τις ανάγκες αλλά σαφώς και για το μικρότερο κόστος κατασκευής του έναντι των γεωτρήσεων που απαιτούνταν. Ανοίχθηκαν παράλληλα ορύγματα μέσου βάθους 2 μέτρων όπου και έγινε η τοποθέτηση του γεωεναλλάκτη. Ολες οι σωληνώσεις του γεωεναλλάκτη οδηγούνται σε δύο συλλέκτες (προσαγωγή –επιστροφή) εντός του μηχανοστασίου και από εκεί στην γεωθερμική αντλία θερμότητας.
Το κολυμβητήριο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια με καταπληκτικά αποτελέσματα εξοικονόμησης. Αποτελεί παράδειγμα πράσινης ενέργειας και μακάρι τις πρακτικές του να τις υιοθετήσουν και άλλα κολυμβητήρια (εθνικά και δημοτικά) τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστά λόγω της τεράστιας δαπάνης λειτουργίας τους με πετρέλαιο.
Το έργο του κλιματισμού στο κολυμβητήριο της Βέροιας το έχει αναλάβει η ΑΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ πρωτοπόρα στη χώρα μας σε μελέτη και κατασκευή γεωθερμικών εφαρμογών.
Η πολυετής εμπειρία της ΑΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ σε γεωθερμικές εφαρμογές την αναδεικνύει σε μία από τις ελάχιστες εταιρίες που μπορεί να αναλάβει και να ολοκληρώσει εγγυημένα με απόλυτη επιτυχία και συνέπεια εγκαταστάσεις οποιουδήποτε μεγέθους.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Γεωθερμία