Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Άλλα 441 δημόσια κτίρια και σχολεία με φυσικό αέριο

Άλλα 441 δημόσια κτίρια και σχολεία με φυσικό αέριο


NEO ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υλοποιώντας την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής για εισαγωγή του φυσικού αερίου σε δημόσια κτίρια και σχολεία, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε και σε δεύτερο έργο, εντάσσοντας άλλα 441 κτίρια στη σχετική δράση.
Τα 271 εξ αυτών βρίσκονται σε δήμους του νομού Αττικής ενώ τα υπόλοιπα σε δήμους των νομών Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Μαγνησίας.
Το έργο αφορά στην κατασκευή εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και στην αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 7,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 100% από το δημόσιο.
Σημειώνουμε ότι από το πρώτο έργο του υπουργείου Εσωτερικών (πάλι στους 3 νομούς), κατασκευάστηκαν 880 εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε δημόσια κτίρια και σχολεία, εκ των οποίων σε χρήση είναι οι 570.
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στην Αττική, μέχρι αυτή τη στιγμή, 354 σχολικά συγκροτήματα έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα σχολεία που έχουν συνδεθεί είναι 150.
Για το 2007 η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει τη σύνδεση 200 σχολείων ακόμα.
Σε ό,τι αφορά στο νέο έργο, οι κατασκευές θα γίνουν σε σχολεία και δημόσια κτίρια των εξής δήμων:
Νομός Αττικής: Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Παρασκευής, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων, Αργυρούπολης, Βούλας, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Δάφνης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Ιλίου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κερατσινίου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέου Ψυχικού, Νίκαιας, Παλαιού Φαλήρου, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πεύκης, Ταύρου, Υμηττού, Φιλοθέης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Χολαργού.
Νομός Θεσσαλονίκης: Αγίου Αθανασίου, Ελευθερίου – Κορδελιού, Ευόσμου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Μενεμένης, Πολίχνης, Πυλαίας, Σταυρούπολης.
Νομός Λάρισας: Δήμος Λάρισας.
Νομός Μαγνησίας: Δήμος Αγριάς, Δήμος Ν. Ιωνίας Βόλου, Δήμος Βόλου.

Χαρακτηριστικά εγκαταστάσεων

Η εσωτερική εγκατάσταση για κάθε σχολείο ή συγκρότημα σχολείων ή δημόσιο κτίριο, που ανήκει στους δήμους, περιλαμβάνει τα εξής υλικά και εργασίες:
α) Δίκτυο σωληνώσεων που θα ξεκινά από τον μετρητή της Εταιρίας Παροχής Αερίου και θα καταλήγει στο λεβητοστάσιο για την τροφοδοσία του καυστήρα ή των καυστήρων σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός λεβήτων.
Περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες όπως διανοίξεις τάφρων, διανοίξεις οπών, καθώς και οι αντίστοιχες αποκαταστάσεις.
β) Όλα τα απαραίτητα όργανα ή συσκευές για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης.
γ) Καυστήρα φυσικού αερίου με το multiblock γραμμής αερίου ή το gas train, συνδεδεμένο προς τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
δ) Την τήρηση των απαιτήσεων αερισμού για λεβητοστάσιο αερίου και των απαιτήσεων απαγωγής των καυσαερίων.
ε) Τη βαφή και σήμανση των δικτύων φυσικού αερίου.
στ) Την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών για την ασφαλή λειτουργία με φυσικό αέριο (διάνοιξη ανοιγμάτων αερισμού, τοποθέτηση μεταλλικών περσίδων, απομάκρυνση δεξαμενών πετρελαίου, τοποθέτηση στεγανών λαμπτήρων φωτισμού, στεγανοποίηση ή αντικατάσταση ηλεκτρικών πινάκων λεβητοστασίου κ.λπ.), για την ορθή λειτουργία της εγκατάστασης (μονώσεις καπνοδόχων για την αποφυγή υγροποιήσεων, επισκευές καπναγωγών, μονώσεις καπναγωγών, αντικαταστάσεις καπναγωγών από εύκαμπτο αλουμίνιο κ.λπ.) για την πυροπροστασία του λεβητοστασίου (π.χ. τοποθέτηση ή συμπλήρωση φορητών πυροσβεστήρων, τοποθέτηση πυράντοχων θυρών), καθώς και όλων των λοιπών απαιτούμενων μικροεργασιών, όπως καθαρισμός λεβητοστασίων, στεγανοποιήσεις οπών ή χαραμάδων προς παρακείμενους χώρους, αποξήλωση σωλήνων πετρελαίου κ.λπ., οι οποίες δεν τιμολογούνται ιδιαιτέρως.
Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τόσο τις καταγεγραμμένες συμπληρωματικές εργασίες όσο και όλες τις λοιπές εργασίες και μικροεργασίες, που δεν καταγράφονται, αλλά είναι απαραίτητες για την ορθή και ασφαλή λειτουργία του λεβητοστασίου.
ζ) Την προμήθεια και τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων σε κάθε έργο σύμφωνα με το υπόδειγμα της ΕΥΔ του ΥΠΑΝ.
η) Την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών αποσύνδεσης και επανατοποθέτησης καυστήρων φυσικού αερίου ή πετρελαίου ανάλογα με τις εκάστοτε ειδικές συνθήκες, που διαμορφώνονται λόγω μη τοποθέτησης μετρητή αερίου, μη ενεργοποίησης δικτύου φυσικού αερίου και της ανάγκης για λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης.
θ) Την εκτέλεση όλων των εργασιών της εκ των υστέρων σύνδεσης του σωλήνα παροχής φυσικού αερίου με τον μετρητή φυσικού αερίου (σε περίπτωση κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης πριν την τοποθέτηση του μετρητή από την Εταιρία Παροχής Αερίου).
ι) Τη διεξαγωγή των προεβλεπόμενων δοκιμών αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων (τοποθέτηση και συστολικού ταυ για την πραγματοποίηση των δοκιμών).
κ) Την έναυση, τις δοκιμές και τις ρυθμίσεις λειτουργίας του καυστήρα φυσικού αερίου.
Στις ΕΠΑ θα υποβληθούν από τον ανάδοχο φάκελοι με τα εξής στοιχεία για κάθε σύνδεση:
– Τεχνική έκθεση αερίου.
– Σχέδια As Built.
– Πιστοποιητικό δοκιμής αντοχής και στεγανότητας.
– Πιστοποιητικό ολοκλήρωσης εγκατάστασης και ρύθμισης καυστήρα για την τελική τροφοδότηση με φυσικό αέριο και συμπλήρωση του σχετικού Φύλλου Ελέγχου και ρύθμισης της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης.
– Πρόγραμμα λειτουργίας και συντήρησης – οδηγίες κατασκευαστών.
– Όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά των υλικών και των συσκευών της εγκατάστασης.
Επίσης ο ανάδοχος θα υποβάλει στον αντίστοιχο δήμο σχετικό φάκελο για την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία.
Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, το έργο θα πρέπει να έχει εκτελεσθεί σε ένα χρόνο από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο.
Σημειώνουμε ότι προσφορές για την κατασκευή του έργου κατέθεσαν στις 13/3/2007, 11 εργοληπτικές εταιρίες.