Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » Άκαρπη άλλη μια συνάντηση για ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας

Άκαρπη άλλη μια συνάντηση για ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας

thes 1a.jpg

thes 1a.jpgΠραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαΐου με τη συμμετοχή και των εννέα σωματείων του κλάδου
Με την προσθήκη των δύο νέων σωματείων του κλάδου, της Εύβοιας και της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον» της Θεσσαλονίκης, άλλη μια συνάντηση με θέμα την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας. Αυτή τη φορά το κάλεσμα έγινε από τον Προμηθέα, η διοίκηση του οποίου είχε φροντίσει την προετοιμασία της συνάντησης, αποστέλλοντας μαζί με την πρόσκληση και σχέδιο καταστατικού της ομοσπονδίας προς όλα τα σωματεία.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του Προμηθέα Μανώλης Χρήστου, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι στόχος της συνάντησης ήταν η υπογραφή του καταστατικού και της ιδρυτικής πράξη, ώστε να προχωρήσει, επιτέλους, η ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας.
Όμως ούτε αυτή τη φορά κατορθώθηκε κάτι τέτοιο, γιατί προέκυψαν διάφορα προβλήματα που δεν επέτρεψαν να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και αυτή η συνάντηση.
Απ’ ότι διαφάνηκε ο στόχος τόσο των διοργανωτών όσο και άλλων σωματείων που είχαν βρεθεί και συζητήσει το Μάρτιο στα Γιάννενα ήταν να προχωρήσουν στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης χωρίς τη συμμετοχή του Ήφαιστου, του σωματείου νοτιοδυτικής Ελλάδας και του σωματείου Κρήτης. Ο λόγος γι’ αυτό τον αποκλεισμό είναι ότι στα καταστατικά των τριών αυτών σωματείων αναφέρεται ότι μέλη τους μπορούν να γίνουν εκτός από τους αδειούχους εγκαταστάτες ελεύθερους επαγγελματίες και άτομα που «έχουν τις προϋποθέσεις για απόκτηση της σχετικής άδειας». Όπως ειπώθηκε, ο όρος αυτός αντίκειται στο προτεινόμενο σχέδιο καταστατικού στο οποίο αναφέρεται ότι στην Ομοσπονδία θα συμμετέχουν όσα σωματεία έχουν μέλη μόνο ελεύθερους επαγγελματίες αδειούχους εγκαταστάτες – συντηρητές καυστήρων.
Έτσι κατατέθηκε η πρόταση να υπογράψουν το καταστατικό και την ιδρυτική πράξη τα υπόλοιπα έξι σωματεία και τα άλλα τρία να γίνουν μέλη της ομοσπονδίας αργότερα αφού εναρμονίσουν τα καταστατικά τους.
Όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τέσσερα σωματεία -Ήφαιστο, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Κρήτης, και Θεσσαλίας- τα οποία αντιπρότειναν να υπογράψουν  όλα τα σωματεία και τα όποια θέματα και προβλήματα να ρυθμιστούν στο άμεσο μέλλον.

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά της κάθε πρότασης, αλλά τελικά δεν βρέθηκε μια κοινή συνισταμένη που θα οδηγούσε στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης, για την οποία χρειάζονται υπογραφές από έξι σωματεία.
Τελικά αυτό το θέμα συμφωνήθηκε να έχει επιλυθεί έως την επόμενη συνάντηση με την τροποποίηση των καταστατικών έτσι ώστε αυτά να είναι εναρμονισμένα με το σχέδιο του καταστατικού της ομοσπονδίας.
Ένα άλλο θέμα που προέκυψε και για το οποίο αναλώθηκε πολύς χρόνος συζήτησης ήταν αυτό που αναφερόταν στα τελευταία άρθρα του σχεδίου του καταστατικού που έχουν σχέση με τις μεταβατικές διατάξεις. Στα άρθρα αυτά καθορίζονται οι δικαιοδοσίες της προσωρινής διοίκησης καθώς και στη σύσταση «προσωρινής ελεγκτικής επιτροπής μητρώου». Όπως αναφέρεται το έργο αυτή της επιτροπής, που θα απαρτίζεται από ένα μέλος από κάθε σωματείο, θα είναι η συλλογή στοιχείων και ο έλεγχος των μητρώων μελών όλων των σωματείων που θα συμμετέχουν στην ομοσπονδία.
Αντίθετα κάθετος στην ύπαρξη αυτών των μεταβατικών διατάξεων στο καταστατικό της ομοσπονδίας ήταν ο πρόεδρος του Ήφαιστου Θόδωρος Χρυσολωράς.
Τόνισε ότι τέτοιες μεταβατικές διατάξεις δεν υπάρχουν σε κανένα καταστατικό δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και επισήμανε ότι ο ρόλος της προσωρινής διοίκησης θα πρέπει να καταγράφεται στην ιδρυτική πράξη και όχι στο καταστατικό.
Και στο θέμα αυτό δεν κατορθώθηκε να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις και έτσι συμφωνήθηκε να συζητηθεί και να επιλυθεί στην επόμενη συνάντηση.
Εκτός των παραπάνω συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως αυτό της ύπαρξης πανελλήνιων σωματείων. Τονίστηκε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης να αφαιρεθεί από την ονομασία του Ήφαιστου και της Εστίας οι όροι «Πανελλήνιος» και «Πανελλήνια» αντίστοιχα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Προμηθέα Μ. Χρήστου τόνισε ότι αν υπάρχει πρόβλημα και με το χαρακτηρισμό «Βόρειας Ελλάδας» του σωματείου του, είναι διατεθειμένος να συζητήσει την αφαίρεσή του.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος του Προμηθέα όσο και ο συντονιστής της συζήτησης Φώτης Γαλάζιος (ταμίας του Προμηθέα), προσπάθησαν να μην οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο και αυτή η συνάντηση. Κατόρθωσαν, στο τέλος, να υπογραφεί απ’ όλα τα σωματεία ένα πρακτικό που αναφέρεται στο τι συμφωνήθηκε σ’ αυτή τη συνάντηση (το πρακτικό αυτό δημοσιεύεται σ’ άλλες στήλες).
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι (εκτός της Κρήτης) και οι γενικοί γραμματείς από όλα τα σωματεία, καθώς και πολλά μέλη διοικητικών συμβουλίων. Επίσης παρών ήταν και ο νομικός σύμβουλος του Προμηθέα κ. Ζολάς ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της συνάντησης.
Η συζήτηση διεξήχθη με κύκλους τοποθετήσεων από τους εκππροσώπους των σωματείων. Για την καταγραφή των θέσεων του κάθε σωματείου δημοσιεύουμε στη συνέχεια τις πρώτες τοποθετήσεις που έγιναν στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης.
Ηλίας Καλαντίδης (αντιπρόεδρος Προμηθέα)
Στόχος μας είναι να διορθώσουμε τα τεκταινόμενα στον κλάδο μας
Θεωρώ τη σημερινή μέρα σημαδιακή για τον κλάδο και το επάγγελμά μας. Το λέω αυτό, γιατί σήμερα όλοι μαζί θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για την ίδρυση της πανελλήνιας ομοσπονδίας εγκαταστατών – συντηρητών καυστήρων. Γι’ αυτή τη συνάντηση έχει γίνει μια σχετική προεργασία βασιζόμενη σε παλαιότερες συναντήσεις μας για το ίδιο θέμα. Πρέπει να επισημάνω ότι δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε ή να μειώσουμε καμία ανάλογη προσπάθεια που έγινε έως τώρα από οποιοδήποτε σωματείο ή συναδέλφους, παρόντες και μη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διορθώσουμε τα τεκταινόμενα στον κλάδο μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα  πολλά προβλήματα του χώρου μας…
Μελετήθηκε το πρώτο σχέδιο καταστατικού της Ομοσπονδίας, που είχαμε πέρυσι στη συνάντηση της Λάρισας και μετά από την απόφαση των πέντε σωματείων που συναντήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στα Γιάννενα έγιναν κάποιες «ανασυντάξεις» και συμπληρώσεις.
Βάση αυτών των συμπληρώσεων προκύπτουν διάφορα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις όλοι μαζί και στη συνέχεια να υπογράψουμε την ιδρυτική πράξη. Το ένα θέμα προκύπτει από το άρθρο 5 του προτεινόμενου καταστατικού που αναφέρει ότι τα σωματεία που θα ανήκουν στην ομοσπονδία θα πρέπει να είναι αμιγώς επαγγελματικά, και τα μέλη τους θα πρέπει να κατέχουν άδεια ή άδειες που προβλέπονται από τα Π.Δ. 511/77, 87/87 και 362/01.
Όμως σήμερα υπάρχουν σωματεία που στα καταστατικά τους αναφέρεται ότι μπορούν να γραφτούν μέλη και «όσοι έχουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις απόκτησης άδειας». Αυτός ο όρος είχε μπει πολύ παλιά, στα καταστατικά των πρώτων σωματείων του κλάδου γιατί τότε στο χώρο μας επικρατούσαν διαφορετικές συνθήκες απ’ ότι σήμερα. Και στο καταστατικό του Προμηθέα υπήρχε αυτή η πρόβλεψη, αλλά μετέπειτα, όταν άλλαξαν τα δεδομένα, την αφαιρέσαμε.
Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι τα σωματεία που θα συμμετέχουν στην ομοσπονδία θα έχουν μέλη μόνο ελεύθερους επαγγελματίες που θα κατέχουν τη νόμιμη άδεια.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι αυτό που αφορά τους όρους «πανελλήνια ένωση» και «πανελλήνιος σύνδεσμος» που υπάρχουν στους τίτλους σωματείων. Αυτό το θέμα είναι ηθικής τάξης και δημιουργούνται προβλήματα στα περιφερειακά σωματεία.
Ο Προμηθέας, ονομάζεται σωματείο Βόρειας Ελλάδας επειδή καλύπτει μια περιοχή στην οποία οι συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ανά νομό για να ιδρύσουν τοπικό σωματείο. Αυτό έγινε εφικτό μόνο στο νομό Σερρών. Στις άλλες περιοχές το πολύ να υπάρχουν δέκα συνάδελφοι ανά νομό. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το σωματείο Βόρειας Ελλάδας που καλύπτει τη Μακεδονία και τη Θράκη, εκτός του νομού Σερρών. Εάν όμως πιστεύετε ότι δημιουργείτε κάποιο πρόβλημα, μπορούμε να το συζητήσουμε και να πάρουμε όλοι μαζί κάποια απόφαση.
Ελπίζω και εύχομαι σήμερα εδώ να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Γιάννης Λαγκώνης (πρόεδρος Εστίας)
Θέλουμε oμοσπονδία ελεύθερων επαγγελματιών αδειούχων συντηρητών
Πεποίθησή μου είναι ότι οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και η δουλειά μας ακόμα περισσότερη δεδομένου ότι το ενεργειακό βρίσκεται στο ζενίθ της επικαιρότητας. Άρα λοιπόν για να ανταπεξέλθουμε θα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η Ομοσπονδία του κλάδου μας είναι αναγκαιότητα. Βέβαια μιλάμε για ομοσπονδία των ελεύθερων επαγγελματιών αδειούχων εγκαταστατών. Είμαστε απόλυτοι στο ότι τα μέλη των σωματείων που θα συμμετέχουν στην Ομοσπονδία θα πρέπει να είναι κάτοχοι των αδειών του εγκαταστάτη των Π.Δ. 511 και 362. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι τεχνικοί αερίων καυσίμων ανήκουν σε βοηθητική ειδικότητα. Σίγουρα είναι το αύριο του κλάδου και θα ενταχθούν σ’ αυτόν, όπως πρέπει. Άρα, όταν λέμε «κάτοχος της άδειας του Π.Δ. 362» πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κάνουμε λόγο για την άδεια του εγκαταστάτη.
Όσον αφορά τον όρο «Πανελλήνια Ένωση» που υπάρχει στον τίτλο του σωματείου μας, σας ενημερώνω ότι στις 8 Ιουνίου η Εστία έχει καταστατική συνέλευση και θα αποφασιστεί η απαλοιφή αυτού του όρου.
Δημήτρης Τσίνης (πρόεδρος Φλόγας)
Εάν δεν προχωρήσουμε θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στους συναδέλφους
Εύχομαι οι συνάδελφοι από τα νέα σωματεία της Κρήτης και της Εύβοιας, που βρίσκονται σήμερα εδώ, να βοηθήσουν να βγει ο κλάδος μας από το αδιέξοδο που βρίσκεται.
Καλές οι συναινετικές προτάσεις που γίνονται, αλλά θα πρέπει να σταθούμε σε μερικά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σωματεία που εκτός από τους αδειούχους εγγράφουν ως μέλη και όσους έχουν τις προϋποθέσεις απόκτησης άδειας. Σήμερα κληθήκαμε εδώ για να υπογράψουμε την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας. Όμως τι γίνεται με τα σωματεία που έχουν μέλη και μη αδειούχους; Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να καταθέσουμε ξεκάθαρα τις απόψεις μας πάνω σ’ αυτό το θέμα.
Πρέπει να επισημάνω ότι εγγράφοντας στα σωματεία μη αδειούχους, στην πράξη καταργούμε τα Π.Δ. 511 και 362 που αναφέρουν με σαφήνεια ότι κανένας δεν μπορεί να εκτελεί εργασίες εγκατάστασης και συντήρησης αν δεν είναι κάτοχος της προβλεπόμενης άδειας.
Τα προβλήματα μας πιέζουν, και τον τελευταίο χρόνο δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτά.
Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης ότι ο τελευταίος νόμος που αφορούσε τον κλάδο μας, είναι το Π.Δ. 362 που υπογράφηκε το 2001. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Μιλάμε για την αλλαγή της ΚΥΑ για τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης, για την τροποποίηση του Π.Δ. 362, αλλά δεν προχωράμε στη λύση αυτών των προβλημάτων.
Αν δεν προχωρήσουμε λοιπόν, κάνοντας ένα βήμα με την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης της Ομοσπονδίας, τότε όλοι εμείς που αυτή τη στιγμή κατέχουμε ηγετικές θέσεις στον κλάδο μας, θα είμαστε υπόλογοι απέναντι σ’ όλους τους συναδέλφους.
Θεόδωρος Χρυσολωράς (πρόεδρος Ήφαιστου)
Να εφαρμόσουμε ότι ισχύει στις 110 κλαδικές ομοσπονδίες της χώρας
Με τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Ήφαιστου. Επισήμανε, ότι η τροποποίηση του Π.Δ. 362 που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, περιλαμβάνει στοιχεία που είναι σε βάρος του κλάδου. Για τη δημιουργία νέας ΚΥΑ για τις  σταθερές εστίες καύσης τόνισε ότι έχουν κατατεθεί οι προτάσεις του κλάδου και αναμένεται συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να συζητηθούν. Ο Θ. Χρυσολωράς αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, καθώς και στη συμμετοχή του Ήφαιστου στην προσπάθεια δημιουργίας κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον ΟΑΕΕ. Την αναλυτική αναφορά του προέδρου του Ήφαιστου στα παραπάνω θέματα διέκοψε ο συντονιστής της συζήτησης Φώτης Γαλάζιος επισημαίνοντάς του ότι ήταν εκτός θέματος και ότι με όλα αυτά τα προβλήματα θα ασχοληθεί η κλαδική Ομοσπονδία.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ήφαιστου, για την ίδρυση της Ομοσπονδίας τόνισε:
«Δεν το συζητάμε καθόλου ότι η Ομοσπονδία αποτελεί αναγκαιότητα. Το ερώτημα που μπαίνει είναι τι ομοσπονδία θέλουμε. Την θέλουμε για να έχουμε εμείς οι συνδικαλιστές κάποιες επιπλέον καρέκλες; Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς έχει τέτοια διάθεση. Ούτε νομίζω ότι την θέλουμε για να ακουστούμε κάποιοι και επαγγελματικά. Να πει δηλαδή κάποιος, ότι είναι πρόεδρος του τάδε σωματείου, είναι μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και να προσδοκά κάποια επαγγελματικά οφέλη.
Συζητάμε τόσο καιρό και δεν έχουμε συνεννοηθεί για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ομοσπονδία. Οι προϋποθέσεις είναι οι ίδιες που αφορούν και ένα σωματείο. Πρέπει να υπάρχουν οι ενδιαφερόμενοι, στην προκειμένη περίπτωση είναι τα σωματεία, να έχουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων, καταστατικό επικυρωμένο και την ιδρυτική πράξη με βάση το σχετικό άρθρο του αστικού κώδικα.
Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε αποφάσεις τουλάχιστον έξι σωματείων, υπογραφή ενός καταστατικού και υπογραφή της ιδρυτικής πράξης η οποία θα περιλαμβάνει και τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης που θα διενεργήσει τις εκλογές. Οι απαραίτητοι όροι συμμετοχής σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση ορίζονται στον αστικό κώδικα. Επιπλέον στο νόμο 1712 με πιο σαφή τρόπο ορίζεται  το τι πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τα καταστατικά όλων των συνδικαλιστικών οργάνων. Θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναδρομή στο θέμα ίδρυσης της ομοσπονδίας, από πέρσι μέχρι φέτος.
Το τι έγινε στη συνάντηση της Λάρισας, πριν ένα χρόνο, το γνωρίζουμε όλοι. Ενώ, η τυπική αιτία διάλυσης αυτής της συνάντησης ήταν γιατί κάποιοι ξέχασαν να φέρουν τη σφραγίδα του σωματείου τους και κάποιοι άλλοι τα απαραίτητα χαρτιά, στο ενδιάμεσο διάστημα ειπώθηκαν πάρα πολλά άλλα πράγματα. Ακούστηκαν διάφορα για το καταστατικό και το χαρακτήρα του σωματείου της Πάτρας. Ειπώθηκε ότι αυτό το σωματείο δεν είναι επαγγελματικό αλλά σωματείο εργαζομένων. Μετά ακούστηκαν διάφορα για τον Ήφαιστο και το σωματείο της Κρήτης. Αναφέρω και τη συνάντηση που έγινε στις 15 Μαρτίου στα Γιάννενα και απ’ ότι γνωρίζω συμμετείχαν τρία σωματεία. Νομίζω ότι όλα αυτά ήταν μια μαχαιριά στην ενότητα του κλάδου.
Εμείς τραβάμε μια γραμμή, τα σημειώνουμε δεν τα σβήνουμε όλα αυτά και προχωράμε. Πιστεύω ότι δεν ήταν σωστή η ενέργεια της συνάντησης κάποιων σωματείων στα Γιάννενα. Ως πρόεδρος του Ήφαιστου μίλησα με τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού σωματείου και του ζήτησα να συναντηθούμε όλα τα σωματεία εκείνη την ημέρα. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν ήταν ακόμη έτοιμο το σωματείο της Εύβοιας. Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τέτοιες ενέργειες. Και μιλάμε σήμερα για ενότητα. Όμως η ενότητα συνάδελφοι γίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Αλλά ας δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σήμερα. Δεν έχουμε αντίρρηση να υπογράψουμε το καταστατικό που προτείνετε σήμερα ή εκείνο που προτείναμε πέρσι στη Λάρισα. Με το καταστατικό που έχουμε μπροστά μας, σήμερα συμφωνούμε σ’ όλα μέχρι το άρθρο 29. Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις και δεν συμφωνούμε καθόλου με τις μεταβατικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στα άρθρα 30 έως και 34. Δεν συμφωνούμε γιατί οι μεταβατικές διατάξεις που τέθηκαν στο καταστατικό είναι έξω από τη συνδικαλιστική πρακτική και είναι νομικά περιττές.
Το καταστατικό, χωρίς τις μεταβατικές διατάξεις, το ακολουθούν όλα τα σωματεία στη χώρα μας, όπως επίσης και οι 110 ομοσπονδίες και η ΓΣΕΒΕΕ.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα με την προσθήκη των μεταβατικών διατάξεων, για να μπούμε σε μια νέα δίνη, μια νέα συζήτηση με στόχο να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η ίδρυση της Ομοσπονδίας.
Εάν θέλετε λοιπόν να προχωρήσουμε με ομαλή πορεία, προτείνουμε να υπογράψουμε το καταστατικό χωρίς τις μεταβατικές διατάξεις καθώς και την ιδρυτική πράξη η οποία θα προβλέπει μια εννεαμελή επιτροπή -ένα μέλος από κάθε σωματείο- που θα έχει ως κύριο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών.
Κώστας Μπαϊλός (πρόεδρος Συνδέσμου Νοτιοδυτικής Ελλάδας)
Χωρίς συναδελφικό πνεύμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε…
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να καλωσορίσω τα νέα σωματεία του κλάδου μας. Θεωρώ ότι όσο δεν θα υπάρχει συναδελφικό πνεύμα ανάμεσά μας, η Ομοσπονδία που πάμε να ιδρύσουμε θα είναι μία «φούσκα». Σχετικά με το θέμα των «προϋποθέσεων» στα καταστατικά σωματείων, αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός που μπορεί να αναλύσει τέτοιες καταστάσεις. Σε όλους μας είναι ξεκάθαρο ότι το κάθε καταστατικό πρέπει να είναι σύννομο με το νόμο 1712. Επειδή έχω διαπιστώσει ότι στόχος είναι το σωματείο μας, θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας. Γιατί, από τη στιγμή που υπήρχε κάποιο πρόβλημα, που εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχει, κάποιος από τους συναδέλφους των άλλων σωματείων δεν μας ζήτησε να το διορθώσουμε;
Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να ψάχνουμε ατέλειες καταστατικών. Και το καταστατικό που προτείνεται για την Ομοσπονδία, και που το πήραμε δύο εβδομάδες πριν, έχει ατέλειες. Το θέμα λοιπόν, είναι να ενεργούμε και να συζητούμε με συναδελφικό πνεύμα και να υπογράψουμε όλοι το καταστατικό και την ιδρυτική πράξη και όποια προβλήματα υπάρχουν να τα λύσουμε μετά. Είμαστε λοιπόν σύμφωνοι με την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης και του καταστατικού της Ομοσπονδίας, που θα πρέπει να συζητήσουμε για κάποιες διορθώσεις του αργότερα.
Νίκος Ανδρουλάκης (γενικός γραμματέας «Κρητών Φλόγα»)
Μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην ίδρυση Ομοσπονδίας
Συμμετέχουμε, σαν νέο σωματείο, για πρώτη φορά σε μια τέτοια συνάντηση και θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο. Μόλις ιδρύθηκε το σωματείο μας και εκλέχθηκε διοικητικό συμβούλιο, ενημερώσαμε εγγράφως τα υπόλοιπα σωματεία. Όμως μόνο το σωματείο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ήρθε σε επαφή μαζί μας και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο μας.
Η πληροφορία μας για τα τεκταινόμενα στον κλάδο προέρχεται από τον κλαδικό τύπο, και όπως καταλαβαίνω το κλίμα είναι βαρύ. Για δύο χρόνια τώρα συζητιέται η ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας, και όμως δεν έγινε τίποτα, προφανώς για λόγους που, κατά τη γνώμη μου, κρύβουν πίσω τους κάποια συμφέροντα. Το καταστατικό που προτείνεται δεν διαφέρει από αυτά που προβλέπονται για τα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Συμφωνώ και εγώ ότι τα τελευταία άρθρα με τις μεταβατικές διατάξεις δεν οδηγούν πουθενά. Το προσωρινό παραμένει συνήθως μόνιμο, το γνωρίζουμε αυτό και από τις δουλειές μας.
Φτιάχνουμε κάτι προσωρινά, το αφήνουμε και όταν χαλάσει τρέχουμε να το φτιάξουμε, αν καταφέρουμε να το φτιάξουμε.
Άρα πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην υπογραφή του καταστατικού, αφαιρώντας τα άρθρα των μεταβατικών διατάξεων, γιατί δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος για την ύπαρξή τους. Όταν ασχολήθηκα με το φτιάξιμο του καταστατικού του σωματείου μας, μελέτησα τα καταστατικά και του Ήφαιστου και της Εστίας και είδα ότι δεν αναφέρονται σε κανένα μεταβατικές διατάξεις. Επομένως, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Βγάζουμε μία επιτροπή που θα κάνει τις εκλογές και προχωράμε παραπέρα. Στην Κρήτη όσοι είναι γραμμένοι στο σωματείο είναι επαγγελματίες και όλα είναι κανονικά και νόμιμα. Αν όμως χρειάζεται να κάνουμε καταστατική συνέλευση για τροποποίηση καταστατικού, να διευκρινιστεί ξεκάθαρα σήμερα, και εμείς θα προχωρήσουμε σ’ αυτά που θα συμφωνηθούν. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά και μπορούμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση Ομοσπονδίας.
Νίκος Ελευθεριάδης (πρόεδρος σωματείου Ν. Εύβοιας)
Με συναινετικό και συναδελφικό πνεύμα να προχωρήσουμε
Τα μέλη που απαρτίζουμε το σωματείο μας είναι όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και βέβαια αδειούχοι. Το σωματείο μας συστάθηκε πρόσφατα με 22 ιδρυτικά μέλη και εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα ο αριθμός των μελών θα ξεπεράσει τους 35.
Πιστεύω ότι η ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας είναι μονόδρομος. Βέβαια εάν μέχρι τώρα είχαν λυθεί τα προβλήματα του κλάδου από τα σωματεία, ίσως να μη χρειαζόταν σήμερα να βρισκόμαστε εδώ και να συζητάμε. Όμως, τώρα με τις συνθήκες που επικρατούν, είναι επιτακτική ανάγκη η ίδρυση της Ομοσπονδίας, η οποία θα κατορθώσει να προωθήσει την επίλυση των γενικών προβλημάτων αλλά και αυτών που υπάρχουν μεταξύ των σωματείων.
Εμείς είμαστε σύμφωνοι με το σχέδιο του καταστατικού της Ομοσπονδίας που μας έστειλε ο Προμηθέας. Εξάλλου αν υπάρχουν κάποια προβλήματα με αυτό, εδώ είναι ο νομικός σύμβουλος και με τη βοήθειά του μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.
Εάν λοιπόν επικρατήσει σήμερα συναδελφικό και συναινετικό πνεύμα νομίζω ότι μπορούμε να υπογράψουμε το καταστατικό και την ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας.
Χρήστος Ζαχαρής (πρόεδρος συνδέσμου Θεσσαλίας)
Να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα μεταξύ μας
Κάναμε και εμείς ένα αγώνα πριν ένα χρόνο για την Ομοσπονδία και έγινε μια ανάλογη συνάντηση στη Λάρισα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πρέπει οπωσδήποτε να ιδρυθεί η Ομοσπονδία για να επιλύσει τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Έχουμε νέους συναδέλφους που δεν μπορούν να πάρουν την άδεια αερίων καυσίμων για να δουλέψουν στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
Πρέπει λοιπόν σήμερα να υπογράψουμε όλοι το καταστατικό και την ιδρυτική πράξη. Τα όποια προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ μας με συζήτηση θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε.
Έχουμε παράπονο από τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού σωματείου που δεν κάλεσε το σωματείο μας στη συνάντηση που έγινε στα Γιάννενα τον περασμένο Μάρτιο.
Εδώ και δέκα χρόνια που υπάρχει το σωματείο μας για πρώτη φορά δεν κλήθηκε να συμμετέχει σε συζήτηση για θέματα του κλάδου.
Παναγιώτης Ξανθόπουλος (γ. γραμματέας σωματείου Ν. Σερρών)
Να γίνουμε όλοι μια γροθιά για να προχωρήσει ο κλάδος
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι είστε εδώ σήμερα και να επισημάνω ότι μερικούς τους βλέπω για πρώτη φορά και άλλους βαρέθηκα να τους βλέπω. Ειλικρινά το λέω αυτό γιατί συνέχεια, τόσο καιρό τώρα, συζητάμε για ένα θέμα το οποίο έπρεπε να είχε τελειώσει προ πολλού. Βάλτε νερό όλοι στο κρασί σας, να γίνει η Ομοσπονδία και να τελειώσουμε με αυτό το ζήτημα επιτέλους. Εάν δεν συμφωνήσουμε σήμερα δηλώνω ότι δεν θα παραβρεθώ σε άλλη συνάντηση για να συζητήσουμε πάλι την ίδρυση Ομοσπονδίας. Δεν οδηγούμαστε πουθενά με το να λέμε πολλά λόγια, να μην αποφασίζουμε και ξανά τα ίδια από την αρχή κάθε φορά που συναντιόμαστε.
Πρέπει όλοι να γίνουμε μια γροθιά για να μπορέσουμε να σπρώξουμε τον κλάδο μας μπροστά.

Το πρακτικό της συνάντησης
Το πρακτικό το οποίο υπέγραψαν οι πρόεδροι των οκτώ σωματείων και ο γενικός γραμματέας του σωματείου Κρήτης στο τέλος της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη αναφέρει:
«Στη Θεσσαλονίκη σήμερα στις 24/6/2008, οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων – συνδέσμων των εγκαταστατών και συντηρητών καυστήρων αερίων, υγρών και στερεών καυσίμων όπως αναγράφονται στο τέλος της παρούσας, συναποφάσισαν ότι στην επόμενη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων θα έχουν ληφθεί οι παρακάτω αποφάσεις:
1) Τροποποίηση των καταστατικών των σωματείων – συνδέσμων με τον ακριβή καθορισμό των προϋποθέσεων για την εγγραφή των μελών τους, όπως ορίζεται στο σχέδιο καταστατικού της ομοσπονδίας.
2) Τα σωματεία, α) «Πανελλήνιος σύνδεσμος αδειούχων εγκαταστατών και συντηρητών καυστήρων υγρών και αερίων καυσίμων και συντηρήσεων συγκροτήματος λεβητοστασίου ο Ήφαιστος» με έδρα την Αθήνα και β) «Πανελλήνια ένωση αδειούχων συντηρητών και εγκαταστατών λεβητοστασίων με καυστήρες στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων η Εστία» με έδρα την Αθήνα, οφείλουν να εξαλείψουν από την επωνυμία τους τη λέξη Πανελλήνιος ο α’ και τη λέξη Πανελλήνια ο β’, ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στην ιδρυτική πράξη σύστασης της Ομοσπονδίας ΠΟΕΣΚ».