Αρχική » Επικαιρότητα » Αγωνία και προβληματισμός για το μέλλον σε σύσκεψη προέδρων και γραμματέων συνδέσμων του Κλάδου

Αγωνία και προβληματισμός για το μέλλον σε σύσκεψη προέδρων και γραμματέων συνδέσμων του Κλάδου

thesspanel

thesspanelΑγωνία και προβληματισμός για το μέλλον του Κλάδου και των επαγγελματοβιοτεχνών γενικότερα αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της σύσκεψης προέδρων και γενικών γραμματέων συνδέσμων από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Φεβρουαρίου 2013. Στο πάνελ της σύσκεψης ήταν οι: Ιωάννης Καραπινίδης, γ.γ. του Συνδ. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαργιάμης, γ.γ. ΟΒΥΕ και πρόεδρος Συνδ. Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντέλλος, πρόεδρος ΟΒΥΕ και Γιώργος Τσικρικές, αντιπρόεδρος Συνδ. Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς από τους παρακάτω Συνδέσμους Υδραυλικών: Θεσσαλονίκης, Λασιθίου, Δράμας, Αθήνας, Καρδίτσας, Χαλκιδικής, Ναυπάκτου, Ζακύνθου, Αλεξανδρούπολης, Έβρου, Νάουσας, Σερρών, Πειραιά, Μαγνησίας, Πύργου Ηλείας, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Πτολεμαΐδας, Καβάλας, Λάρισας, Κοζάνης, Βέροιας, Αγρινίου, Κατερίνης, Τρικάλων και Θεσπρωτίας.
Οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι χαιρέτησαν τη σύσκεψη ήταν οι: Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παπαργύρης, πρόεδρος της ΟΒΣΘ και Β΄ αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Διαμαντής Κασαπίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) και Βασίλης Πάρδας, πρόεδρος Συνδέσμου Ψυκτικών και μέλος της διοίκησης του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ.
Στο πάνελ της σύσκεψης ήταν οι: Γιώργος Κωνσταντέλλος, πρόεδρος ΟΒΥΕ, Δημήτρης Βαργιάμης, γ.γ. ΟΒΥΕ και πρόεδρος Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσικρικές και Ιωάννης Καραπινίδης, αντιπρόεδρος  και γ. γ.  του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την εισήγηση του Δ. Βαργιάμη και τα βασικά σημεία από τις ομιλίες που ακολούθησαν.
(Επισημαίνουμε ότι η παρουσίαση της σύσκεψης γίνεται μόνο στην ιστοσελίδα του «Υ»  λόγω έλλειψης χώρου στην έντυπη έκδοση του περιοδικού μας).

bargiamistheskiΔ. Βαργιάμης: Το καλύτερο μέλλον  δεν θα έρθει μόνο του…
Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και φίλες προσκεκλημένοι, καλωσήλθατε στην πόλη μας. 
Ευχόμαστε η διαμονή σας να είναι ευχάριστη και να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο όφελος από την έκθεση ENERGY TECH. 
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η σημερινή συνδιάσκεψη προέδρων και γραμματέων του Κλάδου μας, δυστυχώς είναι πάρα πολύ άσχημες. 
Η κρίση που περνάει η χώρα μας τείνει να μετατραπεί από οικονομική και πολιτική σε ανθρωπιστική. Νοσοκομεία χωρίς πρώτες ύλες, σχολεία να κάνουν εράνους για να προμηθευτούν αναλώσιμα υλικά, πραγματοποίηση συσσιτίων και άλλων πρωτοβουλιών δείχνουν καθαρά την εικόνα της χώρας μας. 
Η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχουν σαν αποτέλεσμα την ένταση και την εμβάθυνση της ύφεσης. Η ελληνική οικονομία διανύει το πέμπτο συνεχές έτος μείωσης της οικονομικής της δραστηριότητας. Πράγμα πρωτοφανές για μια ανεπτυγμένη χώρα μεταπολεμικά. Όλες οι επίσημες προβλέψεις για την ανάσχεση της ύφεσης, τόσο της κυβέρνησης όσο και των πιστωτών, αποδείχθηκαν λανθασμένες. 
- Η επιβολή οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων έχει φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. 
- Τα φορολογικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που έχουν επιβληθεί στις πλάτες των μικρομεσαίων Ελλήνων και των συναδέλφων είναι εξοντωτικά. 
- Η υπερφορολόγηση των ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τον Νοέμβριο 2012, η πτώση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011 ήταν 67%). 
- Ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που έδινε δουλειά σε χιλιάδες επαγγελματίες έχει καταρρεύσει. Ως συνέπεια χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και πολλοί συνάδελφοι, έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους και η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν το μέγεθος της κρίσης και το που οδηγείται η ελληνική κοινωνία. 
Σημαντικό μέρος της ευθύνης για τα παραπάνω ανήκει εκ των πραγμάτων στους κυβερνώντες και στην τρόικα. Σε πρώτο επίπεδο η ευθύνη αφορά συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, αλλά και εκείνα που απουσιάζουν, όπως π.χ. παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι μάλλον περιττό να αναφερθούν λεπτομερώς τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής που προκάλεσαν και θα προκαλέσουν στους επόμενους μήνες τη μείωση των εισοδημάτων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας. 
Αυτό ωστόσο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι τα μέτρα αυτά όχι μόνο υπαγορεύονται από μια συγκεκριμένη ιδεολογική οπτική, αλλά κυρίως ότι αποτελούν συνέπεια μιας μερικής και αποσπασματικής εικόνας για τις δομές και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Η στρεβλή αυτή εικόνα που απέκτησαν και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν να έχουν οι αξιωματούχοι της τρόικας, οφείλεται στην μονομερή πληροφόρηση που παρέχεται από ένα κλειστό κύκλο προνομιακών συνομιλητών, ή μήπως είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που στοχεύει στην αναδιανομή των εθνικών εισοδημάτων μέσα από ένα νέο καταμερισμό εργασίας που πάει να εφαρμοστεί στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και κυρίως στην Ελλάδα; 
Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ευρώπη σήμερα έχει μια φανατική προσήλωση στο δόγμα: «Η πολιτική λιτότητας είναι μονόδρομος». Ένα δόγμα που η εφαρμογή του μέχρι τώρα έχει αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες που έχει εφαρμοστεί. Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση οδηγούν, όπως είπα και παραπάνω σε ανθρωπιστική κρίση, τροφοδοτώντας παράλληλα τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. 
Το παραπάνω δόγμα της άγριας λιτότητας πλήττει κυρίως το κοινωνικοπολιτικό ευρωπαϊκό μοντέλο που αποτέλεσε και την πλατφόρμα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ο σοβαρότερος κίνδυνος, όμως συνάδελφοι, για την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ιδέας είναι το δόγμα της άγριας λιτότητας. Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα, μαζί με τους λαούς της Ευρώπης, για την διαμόρφωση πολιτικών και πρωτοβουλιών έναντι των αγορών. Και πρέπει να πούμε εδώ ότι οι ανατροπές δεν μπορούν να γίνουν μονομερώς. Θα γίνουν μέσα από συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα γίνουν μέσα από πρωτοβουλίες και ευρύτερες συμμαχίες, πανευρωπαϊκές. 
Η Ευρώπη, αγαπητοί συνάδελφοι, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επιλογών. Οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών έχουν πολωθεί. Έχουν δηλητηριαστεί σκόπιμα από διάφορες αντιλήψεις, αλλά και πρακτικές που δίνουν τροφή στους διάφορους εθνολαϊκιστές. 
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ευρώπη, το ερώτημα είναι: θα υπάρξει αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής πολιτικής; Και αν υπάρξει θα επανακαθοριστούν οι συσχετισμοί των κρατών και οι αντιλήψεις για την εθνική κυριαρχία;
Κυρίως όμως συνάδελφοι:
– Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήσει θεσμούς και διαδικασίες αναδιανομής του πλούτου και των πλεονασμάτων μεταξύ των κρατών – μελών, 
- αν δεν λειτουργήσει με όρους αυτοπροστασίας ως σύνολο απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και στις περιβόητες αγορές, 
- αν δεν ξαναδημιουργηθεί το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, ( για το οποίο ξεχώριζε η Ευρώπη παγκοσμίως),
– και αν δεν υπάρξει περισσότερη οικονομική δημοκρατία, τότε νομίζω ότι το μέλλον της Ευρώπης θα είναι αβέβαιο . 
Ας ελπίσουμε όμως ότι μπροστά στο φάσμα της καταστροφής, ως απόρροια των πολιτικών που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα υπάρξουν και θα ενεργοποιηθούν αντίρροπες δυναμικές που θα αναμορφώσουν και θα κατοχυρώσουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικών που θα σώσουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις σε αυτές τις κατευθύνσεις, πρέπει να συστρατευθούν. Είναι επικίνδυνη ουτοπία να επενδύσει ο κάθε ευρωπαϊκός λαός και οι προοδευτικές δυνάμεις σε μονομερείς ενέργειες στα πλαίσια του έθνους- κράτους. 
Η ανάλυση με ακρίβεια της τρέχουσας πραγματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη και ο πολιτικός επαναπροσδιορισμός πρέπει να βασίζεται στην τωρινή πραγματικότητα . 
Όταν προσχωρήσαμε στην Ε.Ε  όλα προγραμματίστηκαν και έγιναν χωρίς να αναλυθούν οι ιδιομορφίες της κοινωνίας και της οικονομίας μας και όταν έφτασε η κρίση οι Ευρωπαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν κυρίως τιμωρητικές για την κοινωνία μας. 
Το μεγάλο όμως ερώτημα που βασανίζει όλους μας σήμερα είναι αν η Ελλάδα θα αντέξει οικονομικά ως το τέλος με τα μέτρα που μας επιβάλλονται, ώστε να είναι παρούσα σε ενδεχόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και να παίξει το ρόλο της σε αυτές. 
Αν αντέξουμε θα βρεθούμε σε μια πιο δημοκρατική, πολιτικά και οικονομικά, Ευρώπη. Κι αυτό πιστεύω, θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα,  γιατί σήμερα εκτός από την κοινωνικοοικονομική υποβάθμιση που βιώνουμε, αρχίζει να διαφαίνεται σιγά -σιγά, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνα, και η υποβάθμιση της δημοκρατικής αντίληψης. Αυτός είναι και ο λόγος που υπολειτουργούν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μας. Η κοινωνία προσαρμόστηκε σταδιακά στην πολιτική και σωματική βία. Η υποχώρηση βασικών θεσμών και αξιών είχε σαν αποτέλεσμα η επίλυση πολλών προβλημάτων  να γίνεται εξωθεσμικά. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια, σίγουρα μας τρομάζει. Αλλά η κρίση σε ότι αφορά στην υποχώρηση της δημοκρατικής αντίληψης πρέπει να μας τρομάζει διπλά και πολλαπλά. 
Ο κίνδυνος, μέσα από αυτή την τρικυμία που περνάμε, να βρεθεί σοβαρά τραυματισμένη η Ομοσπονδία μας και ο Κλάδος γενικότερα, δεν είναι αμελητέος. Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να μας ενεργοποιήσει. Τι μπορούμε να κάνουμε:
– Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να αλλάξουμε κάποιες από τις νοοτροπίες μας, να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας, να γίνουμε πιο αποδεικτικοί και πειστικοί με τους συνομιλητές μας και πιο κατανοητοί στην κοινωνία.
– Να εξελίξουμε τους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων μας και να ανοιχτούμε στο σύνολο των συναδέλφων παρέχοντας τους χρήσιμες πληροφορίες.
– Να αξιοποιήσουμε τα ηλεκτρονικά μέσα, να διαμορφώσουμε δράσεις δυναμικές, εξωστρεφείς προς τους καταναλωτές, με κύριο στόχο να βοηθήσουμε και οικονομικά τους συναδέλφους, δίνοντας και μία άλλη διάσταση στο ρόλο των σωματείων μας. 
- Να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε τους τρόπους και τους όρους για τη δημιουργία και τον σχηματισμό συνεργασιών μεταξύ των συναδέλφων, υιοθετώντας νέες καινοτομίες επιχειρηματικής δράσης που δεν θα περιορίζονται μόνο στις νέες τεχνολογίες, αλλά θα αφορούν και οργανωτικού χαρακτήρα καινοτομίες. 
- Να αποκτήσουμε μέσα από προγράμματα δια βίου μάθησης τεχνικές γνώσεις, και όχι μόνο, για τη απόκτηση υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων. 
- Να απαιτήσουμε την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος του επαγγέλματος και να θέσουμε σαν κυρίαρχο στόχο την δημιουργία προτύπων σχολών τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
– Να κινητοποιήσουμε και να προσελκύσουμε τέλος νέους συναδέλφους στον συνδικαλισμό. 
Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι προσκεκλημένοι, μαζί με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που πάσχει, μαζί με τις μικρές επιχειρήσεις και τους συναδέλφους που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των σκληρών μέτρων και αναγκάζονται να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους  και οι συνάδελφοι να κάνουν διακοπή εργασιών μαζικά, έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και ο συνδικαλισμός. Η επίθεση που δέχθηκε ο Κλάδος μας από τα Μ.Μ.Ε. ήταν και κατευθυνόμενη και σκόπιμη για να θολώσουν τα νερά. ‘Εντεχνα και εσκεμμένα πήγαν να μας πείσουν ότι για την κρίση φταίνε οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι κ.τ.λ. Εξάλλου μπορεί κανείς να διαπιστώσει πολύ καλά από πού γίνεται η μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Οι υδραυλικοί δεν βρίσκονται ούτε μέσα στις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ , ούτε έχουν στην κατοχή τους κότερα και βίλες. 
Αποκορύφωμα όμως της επίθεσης που δέχεται συνεχώς ο χώρος των Ε.Β.Ε. είναι η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί ουσιαστικά την υποχρεωτική εγγραφή μας στα Επιμελητήρια. Ένα νομοθέτημα που πιστεύω ότι θα καταδικάσει και θα συρρικνώσει επικίνδυνα το σύνολο του συνδικαλιστικού χώρου των Ε.Β.Ε. Η εθελοντική συσπείρωση και στράτευση στην υπόθεση του κοινού συμφέροντος δεν περνάει τις καλύτερες ημέρες της. Αντιθέτως βρίσκεται σε κρίση και η αξία της αμφισβητείται. 
Το αισιόδοξο όμως είναι ότι σήμερα που η συνδικαλιστική δράση βρίσκεται σε κρίση εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας , σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ. 
Για αυτό πρέπει να ξανασκεφτούμε το ρόλο, τους σκοπούς και τα μέσα που χρησιμοποιούμε. Γιατί επιβάλλεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει να αναθερμάνουμε τους παλιούς συναδέλφους προτείνοντάς τους καινούργιους λόγους για τους οποίους θα άξιζε κάποιος να ασχοληθεί με τα κοινά. Μια μεγάλη πλειοψηφία συναδέλφων που βρίσκονται εκτός των συνδικαλιστικών τειχών, δεν μπορούμε σήμερα να τους εκπροσωπήσουμε. Η αλλαγή πορείας τόσο η ατομική όσο και η συλλογική είναι επιβεβλημένη, γιατί και ο δικός μας χώρος ήταν ενταγμένος στην αναπαραγωγή ενός στρεβλού και μεταπρατικού αναπτυξιακού προτύπου. 
Δράσεις λοιπόν για την ανατροπή των μέτρων από την μία πλευρά, αλλά και σωστός σχεδιασμός και στρατηγική για την μετά την κρίση εποχή, για την διεκδίκηση και συγκρότηση ενός άλλου προτύπου ανάπτυξης που θα έχει ως βάση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα υπηρετεί τον άνθρωπο. 
Για τη συγκρότηση λοιπόν ενός άλλου οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού μοντέλου, κατά κύριο λόγο, πρέπει να στηριχθούμε στις δικιές μας δυνάμεις, να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, για να αναλύσουμε πιο ουσιαστικά το παρόν και να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέλλον. Να αναδείξουμε τόσο μέσα από τις δράσεις μας στον Κλάδο όσο και από την συμμετοχή μας στην κοινωνία γενικότερα, αξίες όπως η συλλογικότητα, ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη.
Αγαπητοί συνάδελφοι μπορούμε και να ξανά ονειρευτούμε και να ξανά οραματιστούμε και να κάνουμε το όραμα πράξη και την ελπίδα ζωή γιατί το καλύτερο μέλλον δεν θα έρθει μόνο του πρέπει να πάρουμε μέρος και εμείς.

dscn0881Παναγιώτης Παπαδόπουλος (πρόεδρος ΒΕΘ): Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα στηρίζει πάντα τις όποιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στην  οικονομική κρίση τόνισε, μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Η χώρα μας βιώνει με δραματικό τρόπο την κορύφωση της κρίσης η οποία με ραγδαίους  ρυθμούς αποδιοργάνωσε κάθε επιχείρημα για την δημιουργία μιας πραγματικής βιώσιμης  ανάπτυξης. Μεγάλο θύμα της συγκυρίας είναι και η οικοδομική δραστηριότητα που  συνεχώς μειώνεται. Δεκάδες χιλιάδες κατοικίες βρίσκονται στα αζήτητα με τον Έλληνα πολίτη, αν και επιθυμεί να αποκτήσει  δικό του σπίτι, να μην το αποφασίζει λόγω αδυναμίας και ανασφάλειας για την επόμενη μέρα.
Ο πανάκριβος και δυσεύρετος δανεισμός, η άνοδος των φορολογικών συντελεστών,  η αύξηση του ΦΠΑ και μια σειρά άλλων αυξήσεων επιδεινώνουν τις συνθήκες  ασφυξίας στην αγορά κατοικίας. Τα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο ακόμα και σε συνθήκες κρίσεις, υπάρχουν λύσεις. Μία από αυτές τις λύσεις είναι και η πρόταση του Επιμελητηρίου μας,  για την  αναστολή της εφαρμογής του νόμου 3427 του 2005, που επιβάλει  ΦΠΑ στα ακίνητα και μείωση του φόρου μεταβίβασης  στο 5% ».
Για την τόνωση της αγοράς επίσης πρότεινε, την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό,  επισημαίνοντας ότι ανάπτυξη με δανεικά δεν μπορεί να γίνει. Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι αυτή τη στιγμή οι εμπορικές αξίες είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές και δεν θα πρέπει να γίνεται καν λόγος από την κυβέρνηση για αναπροσαρμογή προς τα πάνω .
«Το οικονομικό   επιτελείο της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι ανάγκη  να κατανοήσει ότι η εισπρακτική πολιτική που υλοποιεί όχι μόνο αποτελεί φραγμό σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια αλλά και δεν αποδίδει, καθώς τα νομικά και φυσικά πρόσωπα είναι αδύνατον  να ανταποκριθούν στην χιονοστιβάδα τον υπέρογκων φόρων. Θα πρέπει να ακολουθήσει, ιδιαίτερα στην οικοδομή, μια νέα φορολογική  πολιτική που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση των  επιχειρηματικών δραστηριοτήτων  στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος αναμφίβολα μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στην δημιουργία υπεραξιών όσο και στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πάρα τις  δυσκολίες  η ελληνική αγορά εξακολουθεί να έχει  προοπτικές. Ωστόσο απαιτείται ένα μείγμα πολιτικής που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και στο επίκεντρό της  θα έχει την  μικρομεσαία επιχείρηση που στηρίζει διαχρονικά την οικονομία. Για να κερδίσουμε το στοίχημα της επιβίωσης  θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια  της κυβέρνησης και των παραγωγικών τάξεων»

dscn0898Διαμαντής Κασαπίδης (πρόεδρος ΠΟΣΕΗ):
«Μια μόνο επισήμανση γιατί κατά τα άλλα, τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου με κάλυψαν. Η ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιεί πολύ σημαντικές έρευνες. Το γνωρίζω ,γιατί συμμετέχω και εγώ στις επιτροπές, αλλά δυστυχώς δεν τις λαμβάνει κανείς υπόψη του. Φοβάμαι ότι η οικοδομή έχει τελειώσει αν δεν πάρει η κυβέρνηση τα μέτρα που απαρίθμησε προηγουμένως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο κλάδων των  υδραυλικών και των ηλεκτρολόγων και στην συνεργασία τους για την επίλυση των όποιων κοινών προβλημάτων.

kostandellosthesskiΓιώργος Κωνσταντέλλος (πρόεδρος ΟΒΥΕ):
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ,  αφού ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία  για την Υπεύθυνη Δήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (στις 21 Φεβρουαρίου) και ιδιαίτερα όσους ταξίδεψαν από πολύ απομακρυσμένες περιοχές με λεωφορεία και επέστρεψαν αυθημερόν στις πόλεις τους, είπε ότι ο γραμματέας της ΟΒΥΕ αναφέρθηκε στην εισήγησή του σε γενικά θέματα, ενώ ο ίδιος θα περιοριστεί  σε ποιο ειδικά και τεχνικά θέματα που απασχολούν τον Κλάδο.
Συγκεκριμένα απαρίθμησε όλες τις αλλαγές που προβλέπονται στον νέο νόμο σε ότι αφορά την απόκτηση των αδειών, τις προϋπηρεσίες, τις αντιστοιχίσεις των παλαιών και των νέων αδειών, την εξεταστέα ύλη, την υποχρεωτική ασφάλιση του προσωπικού , που σύντομα θα ισχύσει.
Σε ότι αφορά την απαραίτητη προϋπηρεσία για τις εξετάσεις, είπε ότι ένα μέρος της μπορεί να αποκτηθεί από την παρακολούθηση σεμιναρίων από εγκεκριμένους και πιστοποιημένους φορείς εκπαίδευσης.
Επίσης αναφέρθηκε στις κυρώσεις που προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μη αδειούχους υδραυλικούς αλλά και στους επαγγελματίες που δεν παρέχουν σωστές υπηρεσίες προς τον καταναλωτή.    
«Στα θετικά , συνέχισε, μπορεί να καταγραφεί το ότι καταφέραμε να πάρουμε τα δίκτυα εντός οικοπέδου όχι όμως και αυτά που είναι εκτός.
Τέλος ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ αναφέρθηκε στον ρόλο των σωματείων τώρα που δεν θα είναι πλέον στις αρμοδιότητές τους η θεώρηση των Υπεύθυνων Δηλώσεων μια που θα θεωρούνται από τις Περιφέρειες. Εκτός από το να δίνουμε τις προϋπηρεσίες θα μπορούσαμε να φέρουμε τους συναδέλφους κοντά μας εάν προχωρήσουμε σε ομαδική ασφάλιση όταν αυτή θα γίνει υποχρεωτική για όλους».

dscn0921Γιάννης Παπαργύρης (β΄αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ):
Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ συνεχάρη τον γενικό γραμματέα της ΟΒΥΕ και πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, για την εμπεριστατωμένη εισήγησή του λέγοντας ότι την υιοθετεί από την αρχή ως το τέλος. «Ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, συνέχισε, συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της ΓΣΕΒΕΕ, όπως και άλλοι σύνδεσμοι τεχνικών επαγγελμάτων. Αυτό μου δίνει κουράγιο γιατί δείχνει ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που μπορούν να συνεχίσουν το  συνδικαλιστικό έργο που ξεκινήσαμε εμείς οι παλαιότεροι. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια σε μια διαδικασία εξόντωσης.  Δεν θα τα καταφέρουν όμως να μας διαλύσουν. Μας κατηγορούν ότι είμαστε φοροφυγάδες. Δεν γνωρίζω αν βρέθηκε κάποιο όνομα υδραυλικού ή ηλεκτρολόγου στις λίστες  των φοροφυγάδων του εξωτερικού. Για ποιες καταθέσεις όμως μιλάμε όταν σήμερα δεν μπορούν  ούτε καν να επιβιώσουν και καταθέτουν τις άδειές τους για να συνεχίσουν να δουλεύουν μαύρα αποφεύγοντας τις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους, στις οποίες πια δεν μπορούν να ανταποκριθούν;”
Συνεχίζοντας είπε ότι το ζήτημα της φτωχοποίησης των μικρομεσαίων απασχολεί σε πρώτη προτεραιότητα την ΓΣΕΒΕΕ . «Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις απλήρωτες ασφαλιστικές  εισφορές τους  για αυτό και η Συνομοσπονδία ζήτησε το πάγωμα όλων των παλαιών εισφορών με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται οι τρέχουσες. Επίσης να δοθεί η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλίμακας σε όσους το επιθυμούν.  Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανεργίας είπε ότι η Υπουργική Απόφαση που  προωθεί ο υπουργός εργασίας ο κ. Βρούτσης,  βρίσκεται σε τελείως άλλη κατεύθυνση από αυτά που έχει ζητήσει το προεδρείο της Συνομοσπονδίας όπως  και άλλοι φορείς. Ενημέρωσε επίσης για τα περιγράμματα και την δυνατότητα ένταξης σε πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο  από το υπουργείο Εργασίας .
Τελειώνοντας  τόνισε: « Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται ιδιαίτερα σήμερα,  ενότητα  και αντίσταση στις λογικές της διάλυσής του. Εύχομαι ενωμένοι να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

dscn0932Βασίλης Πάρδας (πρόεδρος Ψυκτικών και μέλος δ.σ. ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ):
«Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης να οργανώσει την σημερινή σύσκεψη, κι από ότι βλέπω η συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορες πόλεις είναι ιδιαίτερα μεγάλη. 
Σαν εκπρόσωπος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ θα σας πω για τα προγράμματα που τρέχουν αυτή την στιγμή. Έχουμε το πρόγραμμα «δια βίου μάθηση», για το οποίο θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί και από τους συνδέσμους σας.  Υπάρχουν προγράμματα σε εξέλιξη από τα οποία  μπορούν  τα σωματεία να πάρουν κάποια χρήματα. Καλό είναι να συμμετέχετε.  Βέβαια πάνε οι καλές εποχές που πληρωνόσασταν για τη συμμετοχή σας στα σεμινάρια. Τώρα πληρώνεις για να τα παρακολουθήσεις. Σαν ΓΣΕΒΕΕ κάνουμε προσπάθειες να βοηθήσουμε με κάποια δωρεά αλλά είναι τεχνικά δύσκολο.
Και ο δικός μας κλάδος έχει προβλήματα με τον καινούργιο νόμο.  Συνάδελφοι, από μας εξαρτάται να κάνουμε κάτι γιατί τα προβλήματα μας έχουν ρημάξει. Πάμε από το κακό στο χειρότερο, δεν ξέρω αν θα αντέξουμε, πρέπει και εμείς οι επαγγελματίες να βγούμε μπροστά, αλλιώς είμαστε χαμένοι. Με 15 χιλιάρικα το χρόνο έσοδα, δεν βγαίνουμε με τίποτα. Τα 7200,00 πάνε στην  εφορία, συν το ΤΕΒΕ, μας περισσεύουν 3 χιλιάρικα για να βγάλουμε την χρονιά. Απλά είμαστε κατεστραμμένοι».
Επισημάνσεις ομιλητών

athanasopoulosthesskiΚώστας Αθανασόπουλος (πρόεδρος Συνδέσμου Ηλείας):
«Συνάδελφοι, τα σωματεία μας διαλύονται γιατί οι υδραυλικοί δεν έχουν πια ούτε να φάνε. Καταθέτουν τις άδειές τους στην εφορία και περνούν στην παρανομία. Πρόεδρε και φίλε γραμματέα της Ομοσπονδίας  Δημήτρη,  δυστυχώς το παιχνίδι το χάσαμε, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Οι αγώνες που κάναμε τόσα χρόνια, τόσο εμείς όσο και κάποιοι άλλοι πριν από εμάς, χάθηκαν. Ποιος συνάδελφος σήμερα θα πάει να αλλάξει την άδειά  του;  Τώρα  που η Υπεύθυνη Δήλωση δεν  θα θεωρείται πια από εμάς; Ποιος θα στηρίζει στην περιφέρεια τα σωματεία μας; Κακά τα ψέματα. Χάθηκαν όλα, μας καταστρέψανε.
… O Σύνδεσμός μας είχε 120 μέλη και σήμερα έχουμε μείνει μόνο 50.  Χάθηκε το παιχνίδι δυστυχώς και φταίμε εμείς και είμαστε υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας. Τι θα τους παραδώσουμε;
Με τον νέο νόμο ο εγκαταστάτης  γίνεται  εργοδηγός  και άμα ο εγκαταστάτης γίνει εργοδηγός τι θα κερδίσει, αυτό είναι το πρόβλημα; Ο νομός Ηλείας έχει πεθάνει. Να πάω να πω  τι τους συναδέλφους;
….Φίλε πρόεδρε της Ομοσπονδίας θα ήθελα αυτά που μας είπες σήμερα εδώ να μου τα στείλεις όλα με έγγραφα για να ενημερώσω τους συναδέλφους του νομού μας».

strouboulisthesskiΑθανάσιος Στρουμπούλης (πρόεδρος Συνδέσμου Αθηνών):
«Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Έγινε αναφορά στην εισήγηση για τα μέτρα, τα μνημόνια, ότι φταίει  η κρίση.  Δηλαδή τι, ενώ  όλα παγαίνανε μια χαρά στην Ελλάδα δεν είχε κανένας πολίτης πρόβλημα, το μεροκάματο ήταν εύκολο  για όλους  και ένα πρωί κατεβήκαν στην Ελλάδα τρεις άνθρωποι, φέρανε  ένα μνημόνιο και ήρθε η καταστροφή;  Η κατάσταση που βιώνουμε, συνάδελφοι, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.
… Ακούμε συνέχεια να μας λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Γνωρίζουν  πολύ καλά αυτοί που τα λένε, από ποιους θα πάρουν χρήματα: από τον  φτωχό μισθωτό, από τον φτωχό συνταξιούχο, από τον χαμηλόμισθο. Η κοινωνία έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Το συνδικαλιστικό κίνημα αποπροσανατολίστηκε τα τελευταία χρόνια. Όταν σε κάποια συνεδρίαση της ΓΣΕΒΕΕ πρότεινα να κάνουμε στάση πληρωμών για να αναδειχθεί το πρόβλημα ότι το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν εισακούστηκα. Πολλοί συνάδελφοι σήμερα δεν έχουν δουλειά, ούτε ασφαλιστική κάλυψη, αλλά ούτε και στην σύνταξη μπορούν να βγουν».
Αναφέρθηκε ακόμη  στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε  τον Οκτώβριο όταν ανακοινώθηκαν οι απαγορευτικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι η ΟΒΥΕ όφειλε
να είχε ζητήσει με ανακοίνωση την μείωση τους,  αποτρέποντας τους καταναλωτές  από το να αναζητήσουν άλλες  λύσεις  για να θερμανθούν επιβαρύνοντας με αιθαλομίχλη  και άλλους ρύπους το περιβάλλον.
Τέλος αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων  και έργων (όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά ) που αν τα υιοθετούσε η Πολιτεία θα μπορούσε να εξασφαλιστεί  δουλειά για αρκετούς συναδέλφους.  «Σε αυτή μας την πρόταση δεν βλέπω όμως ούτε τα Επιμελητήρια ούτε την ΓΣΕΒΕΕ  να παίρνουν θέση».

pastirmatzisthessΓιώργος Παστιρματζής (πρόεδρος Συνδέσμου Δράμας):
«Τα επόμενα 3-4 χρόνια, πιστεύω, δεν θα υπάρχει κανένα σωματείο στον Κλάδο μας. Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μας κάλεσε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τόσα χρόνια που αγωνιζόμασταν, τι πετύχαμε;  Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης, πιστεύω ότι πρέπει να αγριέψουμε. Να παλέψουμε σε όλους τους νομούς, να ενημερώνουμε διαρκώς τους βουλευτές της περιοχής μας για τα προβλήματά μας γιατί όπως αποδείχθηκε όταν τους πλησιάσαμε να τους ενημερώσουμε για το προηγούμενο Π.Δ. φάνηκε ότι δεν ήξεραν τι πρόκειται να ψηφίσουν».

lappastheskiΚώστας Λάππας (μέλος Δ.Σ. ΟΒΥΕ και Συνδέσμου Αθηνών):
Ο συν. Λάππας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:
– Στην αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει την υποχρεωτική ασφάλιση των έργων ώστε να δει ο Κλάδος αν θα μπορέσει να προχωρήσει σε ομαδική ασφάλιση των συναδέλφων.  
-Στην διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που ένα μέρος των εσόδων  του προέρχονταν και από  κρατήσεις και φόρους ελεύθερων επαγγελματιών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσει.
-Στα οικόπεδα φιλέτα σε όλες τις πόλεις  που ξεπουλήθηκαν την στιγμή που χιλιάδες οικογένειες έχουν πρόβλημα στέγης.
-Στα εκατοντάδες δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία  που χρειάζονταν επανεξέταση της στατικότητάς τους μετά τον σεισμό του 1989,  σύμφωνα με τον καθηγητή  κ. Ζάχο, και που ως σήμερα δεν έγινε γιατί δεν υπήρξαν ποτέ τα απαραίτητα κονδύλια.
Πρότεινε να απαιτήσει ο Κλάδος την αντισεισμική θωράκιση  όλων των δημόσιων κτιρίων, όπως και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα  εκφράζοντας παράλληλα τους ενδοιασμούς  του κατά πόσον μέτρα που δεν αποδίδουν χρήματα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα και να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται. «Τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι συνέχεια μιας κατάστασης που μας έχει φέρει οικονομική κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά..
Τέλος ο συν. Λάππας αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα πολλοί συνάδελφοι, λέγοντας ότι «τώρα περισσότερο παρά ποτέ τα σωματεία του Κλάδου πρέπει όχι απλώς να διατηρηθούν αλλά και να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης βοηθώντας όσο μπορούν τους αναξιοπαθούντες συναδέλφους».

kailaristhesskiΔημήτρης Καϊλάρης (γεν.γραμ. Συνδέσμου Καβάλας και μέλος του  δ. σ. ΟΒΥΕ):
Αναφερόμενος σε επισημάνσεις προηγούμενων ομιλητών τόνισε. «Η ευαισθησία συνάδελφοι δεν είναι μονοπώλιο δικό σας. Ο καθένας μας ξεχωριστά ξέρει  και πράττει αυτό που πιστεύει και θεωρεί σωστό. Ο καθένας προσφέρει στην κοινωνία όσο μπορεί και  ότι μπορεί».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα:
« Ταξιδέψαμε πολλές ώρες με στόχο να μπορέσουμε να βγάλουμε μια άκρη σε ότι αφορά το νέο νομοσχέδιο και ποιο συγκεκριμένα την Υπεύθυνη Δήλωση που μας καίει. Η Υπεύθυνη Δήλωση υπάρχει και είναι και αναβαθμισμένη. Σαν επάγγελμα αναβαθμιζόμαστε. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν χωράει πλέον καμία συζήτηση, είμαστε πλέον  ένα από τα ελάχιστα πιστοποιημένα επαγγέλματα. Οι  άδειες χρειάζονται, συνάδελφε Αθανασόπουλε. Βγαίνοντας από την αίθουσα  του υπουργείου, είχαμε την αίσθηση ότι πετύχαμε κάποια πράγματα. 
Ο Κλάδος θα συμμετέχει με εκπρόσωπό του στη τριμελή τακτική επιτροπή για τις εξετάσεις, σε ισότιμη βάση με τους άλλους δύο. Αυτό συνάδελφοι, είναι πολύ σημαντικό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα  που αντιμετωπίζει ο Κλάδος, αυτό της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι θα βοηθούσε πολύ τον Κλάδο αν οι πολεοδομίες είχαν την υποχρέωση να ζητούν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις. «Πρόκειται τόνισε, για μία καθαρά πολιτική απόφαση όπου δεν εμπλέκεται κανένα μνημόνιο γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε».  
Τελειώνοντας διευκρίνισε ότι το υπό ψήφιση Προεδρικό Διάταγμα για την ασφάλεια, « θα αφορά και τα άλλα επαγγέλματα και θα αναφέρεται μόνο στην αστική ευθύνη που σημαίνει ασφάλιση των έργων που κατασκευάζουμε το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας».

papadopoulostheskiΙορδάνης Παπαδόπουλος (πρόεδρος Συνδέσμου Κοζάνης και μέλος του δ.σ. της ΟΒΥΕ):
«Σχετικά με την συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο συν. Βαριάμης με κάλυψε σε πολλά θέματα. Είχαμε υποχρέωση να την κάνουμε αυτήν την συνάντηση ως ΟΒΥΕ, γιατί πολύ συνάδελφοι περιμένουν απαντήσεις από εμάς και οφείλουμε να τις δώσουμε.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε και τα λάθη μας σαν διοίκηση της ΟΒΥΕ. Ήταν λάθος μας  να εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε  την  σφράγιση της Υπεύθυνης Δήλωσης  από τα σωματεία μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει . Το συνδικαλιστικό κίνημα πριν από 15 χρόνια  ήταν αλλιώς. Σε άλλο επίπεδο βρίσκεται τώρα.  Υπάρχει τελεσίδικη απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας και εμείς  πήγαμε ξανά στο υπουργείο με το ίδιο αίτημα.
Δεν μπορεί να σφραγίζεται η Υπεύθυνη Δήλωση στο σωματείο, δεν είμαστε δημόσιος φορέας . Η δική μας δουλειά σαν συνδικαλιστικός φορέας είναι να απαιτούμε την σφράγισή της  από δημόσιο φορέα.
Στόχος μας είναι να διασφαλιστούν οι επαγγελματίες υδραυλικοί ώστε να μην τους παίρνουν τις δουλειές οι φοροφυγάδες και οι ανασφάλιστοι. Όταν οι δουλειές γίνονται από εμάς, συνδράμουμε και οικονομικά την πατρίδα μας.
Το πώς θα κρατήσουμε ζωντανά τα σωματεία μας, εμείς θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους, συνάδελφοι.
Μας έμεινε ανοιχτό το θέμα της διεκδίκησης  να δέχεται η πολεοδομία την Υπεύθυνη Δήλωση και να ισχύουν όλα όσα ίσχυαν κι’ όταν είχαμε εμείς αυτήν την υποχρέωση. 
Θα πρέπει βέβαια να λάβουμε υπόψη μας και όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στις πολεοδομίες. Κάποιες αρμοδιότητες που είχαν παλιά, δεν τις έχουν πια. Η υπογραφή που βάζει ο μηχανικός δεν είναι απλή υπογραφή, έχει τεράστια ευθύνη αν σφραγίσει Υπεύθυνη Δήλωση που δεν έχει πλήρη στοιχεία. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και με το ΤΕΕ για το θέμα αυτό.
Όσο αφορά τις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας, θεωρώ ότι η εκπροσώπηση του Κλάδου μας στην  τριμελή  επιτροπή , είναι σημαντική και μπορεί να βοηθήσει τον εξεταζόμενο συνάδελφο, ο οποίος μπορεί να απαντά με πολλούς τρόπους  στις ερωτήσεις».

bardasthesskiΓιάννης Βάρδας (πρόεδρος  Συνδέσμου Λασιθίου):
«Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το συνδικαλιστικό κίνημα του Κλάδου μας. Ότι σπέρνεις.. λέει η παροιμία, όταν όμως δεν έχεις σπείρει, τι περιμένεις να θερίσεις. Όταν προχωρούν τα πράγματα και εμείς μένουμε σ’ αυτά που ξέραμε, χωρίς να έχουμε την ικανότητα να δούμε τις νέες προκλήσεις και το καινούργιο που έρχεται, ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μείνει μια δεκαετία πίσω.
Η ΟΒΥΕ μας ζήτησε να πληρώσουμε 60 ευρώ για να καλύψουμε τα έξοδα του δικηγόρου για την προσφυγή στο ΣτΕ.  Για ποιο λόγο να τα δώσουμε αφού από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι το κράτος νομοθετεί ή αποσύρει ένα νόμο;  H προσφυγή δεν έπρεπε να γίνει καθόλου.
Όσο η Υπεύθυνη Δήλωση  σφραγιζόταν  από τα σωματεία μας,  εισπράτταμε κάποια χρήματα που μας εξασφάλιζαν  τα λειτουργικά έξοδα. Όμως έτσι επαναπαυθήκαμε και δεν δημιουργήσαμε και άλλες υποδομές. Λέγαμε έχουμε τα έσοδά μας, πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας, πληρώνουμε τα εισιτήρια μας, συμμετέχουμε.
Έχουμε  μπροστά μας τον κίνδυνο όλο και περισσότεροι συνάδελφοι να περάσουν στην μαύρη εργασία.
Οι νέοι σήμερα  που αναζητούν δουλειά είναι σε θέση να ενημερώνονται  μέσω διαδικτύου και  να παρακολουθούν  τι δουλειές  προσφέρονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος στα επιμελητήρια τα αποκάλεσε συντεχνίες  για να βολεύονται κάποιοι.
Τελειώνοντας ο συν Βάρδας  επισήμανε ότι έχει περάσει νόμος που απαγορεύει τη ιδιωτική καλλιέργεια  κι ότι τον ανησυχεί η απάθεια του λαού στα όσα συμβαίνουν  γύρω του.
• Στο τέλος της σύσκεψης ο Γιάννης Παπαργύρης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί συνάδελφοι , σέβομαι την  διαφορετική άποψη αλλά να μου επιτραπεί να πω ότι  ειπώθηκαν  και πράγματα που δεν ισχύουν. Όποιος παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια την ΓΣΕΒΕΕ θα διαπιστώσει ότι οργανώνει πολλές κινητοποιήσεις, παίρνει πρωτοβουλίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι συνάδελφοι δεν συμμετέχουν σε αυτές.  Η ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες  μέχρι να σχηματιστεί ένα μέτωπο που θα ανατρέψει  την κατάσταση που όλοι βιώνουμε σήμερα και που μας οδηγεί στην εξαθλίωση».
• Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Δ. Βαργιάμης τόνισε:
«Συνάδελφοι δυο λόγια θα πω μόνο για το Προεδρικό Διάταγμα. Κανένας νόμος δεν θα μας λύσει τα  προβλήματα μας, κανένας νόμος δεν θα μας δώσει δουλειά. Όμως  έχει μεγάλη σημασία, ότι για πρώτη φορά ο Κλάδος κατοχυρώνεται μέσα από έναν νόμο και ότι εξακολουθεί το επάγγελμα να παραμένει στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η ΟΒΥΕ μετέφερε τα γραφεία της στο κτίριο του ΣΕΥΔΑΠ στην Κειριαδών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των λειτουργικών της εξόδων».