Αγώνας δρόμου για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

Το θέμα είναι σχετικά παλιό, αλλά συνάμα επίκαιρο, με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ ΔΕΑΦ 1128500 ΕΞ 2018, η οποία δημοσιεύτηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το χρονικό περιθώριο που έχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα προκειμένου να δηλώσουν στην εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους.
Με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, οριοθετείται πλέον η χρονική περίοδος στην οποία θα πρέπει οι επιτηδευματίες ή οι εκπρόσωποι νομικών προσώπων να καταχωρήσουν τον ή τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς τους. Συγκεκριμένα, έως τις 13/12/2018 θα πρέπει να έχουν δηλωθεί όλοι οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί ή να έχουν διορθωθεί σε περίπτωση αλλαγής ή απενεργοποίησης τους.
Για την εκπρόθεσμη δήλωσή τους προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 1.000€ σε περίπτωση ελέγχου από τις φορολογικές αρχές. Από την άλλη, η μη υποβολή διόρθωσης ή αντικατάστασης του επαγγελματικού λογαριασμού που έχει απενεργοποιηθεί με κάποιον ενεργό, θεωρείται ως μη υποβολή και επιφέρει επίσης το παραπάνω πρόστιμο.
Όσον αφορά τις νέες επιχειρήσεις ή τις παλαιές επιχειρήσεις που προσθέτουν δραστηριότητα η οποία τους καθιστά υπόχρεους δικαιούχου πληρωμής με κάρτα, θα πρέπει εντός ενός μηνός ο επιτηδευματίας ή ο εκπρόσωπος του νομικού προσώπου να έχει κοινοποιήσει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr τον ενεργό επαγγελματικό λογαριασμό που συνδέεται με το pos, ώστε να αποφύγει το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100€.
Η διαδικασία δήλωσης ή διόρθωσης του επαγγελματικού λογαριασμού είναι εξαιρετικά απλή και το μόνο που θα χρειαστεί είναι το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού και οι κωδικοί taxis του υπόχρεου. Αφού ο ενδιαφερόμενος εισέλθει στην ιστοσελίδα μέσω των κωδικών, ανατρέχει στις εφαρμογές όπου υπάρχει η επιλογή της εφαρμογής «επαγγελματικοί λογαριασμοί τραπέζης». Κλικάροντάς την, ανοίγει το πεδίο συμπλήρωσης του επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος εάν υπάρχει σε μορφή IBAN δηλώνεται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον ΙΒΑΝ, αλλά γνωρίζει μόνο τον αριθμό λογαριασμού, οι τράπεζες διαθέτουν ειδική εφαρμογή που βάζοντας τον αριθμό λογαριασμού, εμφανίζουν τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού.
Η Κ.Υ.Α. 45231/2017 καθορίζει τους υπόχρεους αποδοχής πληρωμών με κάρτα βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οπότε καλό θα ήταν να ανατρέξουν σε αυτήν όλοι οι επιτηδευματίες, ώστε να ενημερωθούν για το ποιοι είναι υπόχρεοι να έχουν τερματικό συναλλαγών pos. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να δηλώσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την εφαρμογή του pos. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόστιμο για τη μη έκδοση τερματικού συναλλαγής pos από υπόχρεο σε περίπτωση ελέγχου ανέρχεται στα 1.500€.
Βέβαια, εδώ και καιρό έχει τονιστεί με κάθε τρόπο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται υποχρεωτικά από τους επαγγελματίες να έχουν pos, ενώ από την άλλη δεν τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν ακατάσχετο ή εν μέρει ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Σαφώς και είναι σε θετική κατεύθυνση η προσπάθεια ώθησης των πολιτών στη χρήση του πλαστικού χρήματος και των τραπεζικών λογαριασμών με παράλληλο περιορισμό του μετρητού, όμως αυτό θα πρέπει να συνεπάγεται πραγματικών κινήτρων προς τους ίδιους, αλλά και προς τους επαγγελματίες.
Δεν είναι δυνατόν με τόσο υψηλή φορολογία να δίνεται όριο μόνο 1.250 ευρώ ακατάσχετου λογαριασμού και μάλιστα ενός και για έναν μόνο μήνα. Επίσης δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται ότι για να αρθούν τα μέτρα θα πρέπει να αποπληρωθεί όλο το ποσό, ακόμη κι εάν έχει γίνει ρύθμιση των 12 δόσεων.
Διαβάζοντας τα στοιχεία που αναφέρουν ότι περίπου 1,65 εκατ. φορολογούμενοι είναι υπό καθεστώς αναγκαστικών μέτρων, μπορούμε να καταλάβουμε τη ζημιά που κάνει η διαδικασία αυτή στην αγορά. Επαγγελματίας με μπλοκαρισμένο λογαριασμό για 12 μήνες, στην εξαιρετική περίπτωση που μπορέσει να παρακολουθήσει την αποπληρωμή της ρύθμισης, είναι επαγγελματίας που αργά η γρήγορα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του, αφού θα αδυνατεί να αποπληρώσει της πάγιες υποχρεώσεις του.

Πηγή: www.e-forologia.gr – Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά – Τζίκα