Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Αυτόνομη θέρμανση σε διαμερίσματα χωρίς την έγκριση της συνέλευσης της πολυκατοικίας

Αυτόνομη θέρμανση σε διαμερίσματα χωρίς την έγκριση της συνέλευσης της πολυκατοικίας

Ψηφίστηκε από τη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου 2016 η σχετική τροπολογία

Νόμος ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή επιτρέπει την τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.
 Συγκεκριμένα η τροπολογία που ψηφίστηκε τις ημέρες των εορτών (17/12/2016), στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.

ΕΠΑ Αττικής: Άρση των εμποδίων για εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΠΑ Αττικής αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ενόψει της προσαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και πρακτική σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης εισήχθησαν στο Ελληνικό Δίκαιο διατάξεις για τη διευκόλυνση εγκατάστασης αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου. Με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η πρόσβαση σε φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα…
Όπως προκύπτει βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου (γενική συνέλευση πολυκατοικίας) ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα (προηγούμενη ενημέρωση πολεοδομίας κλπ.), πέραν της άδειας χρήσης της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου από τις αρμόδιες ΕΔΑ.
Τέλος, αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των κοινόχρηστων δαπανών κατόπιν αποσύνδεσης από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης και εγκατάστασης αυτόνομης μονάδας φυσικού αερίου, οι διατάξεις του άρθρου39 του Ν. 4447/2016 σε συνδυασμό με το ΠΔ 420/1987 και το ΠΔ 27/1985,όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ορίζουν ότι:
«Ανεξαρτήτως σχετικής προβλέψεως στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών του κτιρίου ιδιοκτησίες οι οποίες αποσυνδέονται μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987 και διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση αερίων καυσίμων δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης […]».
Οι πρόσφατες ρυθμίσεις θα συμβάλουν σημαντικά στη προστασία του περιβάλλοντος και στην άρση γραφειοκρατικών και άλλων διαδικαστικών εμποδίων που δυσχέραιναν μέχρι σήμερα την επαρκή και περιβαλλοντικά φιλική θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών και την πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου»…

Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου: «Ανάσα» για τα εγκλωβισμένα νοικοκυριά η νέα ρύθμιση
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου (ΕΕΦΑ), ατις 9 Ιανουαρίου 2017, επισημαίνει:
«Η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου καλωσορίζει τη νέα νομοθετική ρύθμιση (Ν.4447/2016) που προβλέπει ότι για την τοποθέτηση ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης δεν απαιτείται έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης, αφού καθιστά σημαντικά πιο άμεση, εύκολη και ευνοϊκή την αυτόνομη σύνδεση ενός διαμερίσματος με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που έχουν επίπτωση στη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν τις κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών και κατ’ επέκταση να θερμανθούν. Τα μέλη της ΕΕΦΑ αντιμετωπίζουν καθημερινά το συγκεκριμένο θέμα προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τα νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, ωστόσο η ασυμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών δυσχεραίνει τη διαδικασία και τελικά αδυνατούν να αποδεσμευτούν.
Τα οφέλη από το νέο πλαίσιο που καταργεί την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης είναι πολλαπλά, τόσο για τους καταναλωτές όσο για την ίδια την αγορά των επαγγελματιών θέρμανσης.
Η διαδικασία σύνδεσης απλοποιείται ακόμα περισσότερο και γίνεται ταχύτερη και πιο φιλική προς τους καταναλωτές, ενώ οι ίδιοι αποκτούν απόλυτη ανεξαρτησία στη θέρμανση, αλλά και δυνατότητα για ζεστό νερό χάρη στον αυτόνομο λέβητα φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι πάντα διαθέσιμο μέσω των δικτύων και πολύ οικονομικότερο του πετρελαίου (άνω του 35%) και του ηλεκτρικού ρεύματος (άνω του 70%), δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες ασύγκριτης ευκολίας και οικονομίας για τη σύνδεσή τους.
Σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική ευημερία του κλάδου αναμένεται να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού συνεπάγεται τόνωση της αγοράς των επαγγελματιών φυσικού αερίου, που αριθμεί 31 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης και επιπλέον αφορά περί τις 4.500 θέσεις εργασίας σε όλη την Αττική, προσδοκώντας τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτή.
Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπεται η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, αφού η ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στον αστικό ιστό θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την ατμόσφαιρα, μείωση της αιθαλομίχλης και ένα καθαρότερο περιβάλλον για όλους».

Ενστάσεις από την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Καταθέτοντας τον προβληματισμό της για την ψηφισθείσα τροπολογία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνει:
«1. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα απόσπασης συγκεκριμένης ιδιοκτησίας από θέρμανση με υγρά καύσιμα στο φυσικό αέριο ή αντικατάσταση του κοινόχρηστου καυστήρα της οικοδομής με καυστήρα φυσικού αερίου ορίζονται από το Π.∆.420 της 19/20.10.87 «Για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές». (ΦΕΚ Α’ 187), στο άρθρο 2 όπως έχει τροποποιηθεί ως σήμερα.
2. Το άρθρο 39 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4447/2016 περί χωρικού σχεδιασμού κλπ. τροποποιεί το άρθρο 11 του νόμου 4342/2015 που αναφέρεται στους μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης. Η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας.
3. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του νομοθέτη, η έκφραση «δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα» δεν μπορεί ποτέ να αφορά την παράκαμψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών (η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί “όργανο αρχής ή φορέα”), αλλά το ότι, αν κάποιος νόμιμα από πλευράς συνιδιοκτησίας, μπορεί να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα μέτρησης ή κεντρικής θέρμανσης, δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από καμιά πολεοδομική ή άλλη δημόσια αρχή.
4. Αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει την μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, γεγονός που θα δημιουργούσε συνθήκες «ζούγκλας» σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987, που ρυθμίζουν το θέμα αυτό, ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του Ν. 3741/1929, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει, όταν προ διετίας είχε γίνει πολύμηνη και διεξοδική δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, και όχι να επιχειρήσει, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, να το περάσει συγκαλυμμένα σε άσχετη διάταξη, χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση».