Αρχική » Αφιερώματα » Αερισμός - εξαερισμός χώρου » Αερισμός χώρου: Χρειαζόμαστε καθαρό αέρα για να είμαστε καλά!

Αερισμός χώρου: Χρειαζόμαστε καθαρό αέρα για να είμαστε καλά!

Του Νίκου Μπουρόπουλου,
Ενεργειακού Μηχανολόγοu ΤΕ,
Business Development Manager
της getAir Hellas

Είναι απλό: χρειαζόμαστε αέρα για να ζήσουμε και χρειαζόμαστε καθαρό αέρα για να είμαστε καλά, ακόμη και μέσα στους τέσσερις τοίχους τους σπιτιού μας.
Ενώ τα παλαιοτέρα σπίτια είχαν μια σχετική «διαρροή αέρα» και μπορούσαν να «αναπνέουν», τα σύγχρονα και ανακαινισμένα κτίρια και κατοικίες είναι πλέον σχεδόν αεροστεγή. Επομένως, η τακτική παροχή καθαρού αέρα, είναι επιτακτική για λόγους υγείας αλλά και για δομικούς λόγους: Τα παράθυρα πρέπει να ανοίγουν κάθε δύο ώρες…
Θεωρητικά, μπορεί να επιτευχθεί επαρκής ανανέωση αέρα μέσω αυξημένου αερισμού. Σε ένα ενεργειακά ανακαινισμένο σπίτι, σύμφωνα με τους ειδικούς της υγιεινής των δωματίων, τα παράθυρα πρέπει να ανοίγουν πλατιά για αρκετά λεπτά κάθε δύο ώρες. Αυτό είναι ένα περίπλοκο μέτρο εξαερισμού, και έχει το βασικό μειονέκτημα ότι η πολύτιμη ενέργεια θέρμανσης χάνεται με τον κλασικό εξαερισμό παραθύρων.
Συγκεκριμένα σε ένα τυπικό σπίτι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό διάταγμα εξοικονόμησης ενέργειας (EnEV2009), χάνεται έως και το ένα τρίτο της ενέργειας θέρμανσης αερίζοντας ανοίγοντας το παράθυρο – και πετάτε κυριολεκτικά χρήματα από το παράθυρο! Για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του αερισμού των κτιρίων, αναπτύχθηκαν διάφοροι τρόποι αερισμού.
Το πρότυπο 1946-6, το οποίο είναι καθοριστικό για τον αερισμό των κτιρίων, διαφέρει ουσιαστικά μεταξύ του φυσικού αερισμού και του εξαναγκασμένου αερισμού.
I. Φυσικός αερισμός
Στον φυσικό αερισμό περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι αερισμού που πραγματοποιούνται χωρίς μηχανική υποστήριξη:
• Διαμπερής, διαμέσου παραθύρων και άλλων ανοιγμάτων.
• Κατακόρυφος (φαινόμενο φυσικού ελκυσμού, μέσω κατακόρυφων ανοιγμάτων, καμινάδων ή πύργων αερισμού).
• Κατακόρυφος, ενισχυμένος από ηλιακή καμινάδα.
Ο φυσικός αερισμός μπορεί να γίνεται και εξωτερικά του κτιρίου ή και διαμέσου του κελύφους του, συμβάλλοντας έτσι στην απομάκρυνση της θερμότητας από το κτιριακό κέλυφος.
II. Αερισμός με ανεμιστήρα
Τα συστήματα αέρα που υποστηρίζονται από τους ανεμιστήρες, διασφαλίζουν ότι, ο παλαιωμένος αέρας και η υγρασία, εξάγονται και απορρίπτονται από τους χώρους διαβίωσης με ελεγχόμενο τρόπο – εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη ελάχιστη ανταλλαγή αέρα. Με ένα σύστημα εξαγωγής αέρα, οι ανεμιστήρες εξάγουν τον αέρα από την κουζίνα, το μπάνιο ή την τουαλέτα.
Εν τω μεταξύ, ο φρέσκος εξωτερικός αέρας ρέει φυσικά μέσω στοιχείων αερισμού στην πρόσοψη. Με ένα σύστημα παροχής αέρα, ο αέρας απορροφάται από το εξωτερικό κεντρικό ή μη κεντρικό σύστημα αερισμού μέσω ανεμιστήρων, ενώ ο παλιός αέρας και η υγρασία ρέουν φυσικά έξω από τα στοιχεία εξαερισμού στην πρόσοψη του κτιρίου. Ο αέρας τροφοδοσίας όσο και ο αέρας εξαγωγής ελέγχονται από ανεμιστήρες.
Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την επιτακτική ανάγκη για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, έχουν αναπτυχθεί και προσφέρουν τη βέλτιστη λύση τα συστήματα με ανάκτηση θερμότητας. Τα συστήματα αυτά, είναι ενεργειακά αποδοτικά, διότι θερμαίνουν τον ζεστό αέρα καθώς ρέει πέρα από τον κρύο αέρα που εισέρχεται από έξω. Καθώς ο κρύος, εξωτερικός αέρας θερμαίνεται ενώ διέρχεται από τον κεραμικό εναλλάκτη ανανεώνοντας τον αέρα του σπιτιού χωρίς να παγώνει τον χώρο.
Κατά αυτό τον τρόπο, ανακτάται τουλάχιστον το 80% της θερμικής ενέργειας στον αέρα. Η λύση είναι μία: Φρέσκος αέρας εντός του σπιτιού!
Προκειμένου να διασφαλίζεται αδιαλείπτως η απαραίτητη ανανέωση του αέρα χωρίς άσκοπη σπατάλη ενέργειας, η λύση είναι απλή και δεν είναι άλλη από τα συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Μέσω αυτών των συστημάτων εξασφαλίζεται:
• Η απαιτούμενη ελάχιστη εναλλαγή αέρα σύμφωνα με το DIN 1946-6, ανεξάρτητα από το χρήστη. Και χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε το παράθυρο κάθε δύο ώρες!
Η απομάκρυνση της υγρασίας, αποφυγή μούχλας. Σε νοικοκυριά 4 ατόμων, έως και 11 λίτρα νερού βρίσκονται στον αέρα του δωματίου κάθε μέρα, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να ξεφύγουν, λόγω της ολοένα και πιο πυκνής κατασκευής. Ο αερισμός του χώρου διασφαλίζει την απομάκρυνση του υγρού αέρα, αποτρέποντας αποτελεσματικά και μόνιμα τον σχηματισμό μούχλας.
Υγιές εσωτερικό κλίμα: Ο χρησιμοποιημένος, υγρός και μολυσμένος αέρας, οδηγεί γρήγορα σε κούραση και πονοκεφάλους. Ένα σύστημα αερισμού του χώρου διαβίωσης, εγγυάται ένα υγιές και αισθητά πιο ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης – και αυτό χωρίς θορύβους και ρεύματα αέρα.
Εξοικονόμηση ενέργειας θέρμανσης: Η εγκατάσταση αποτελεσματικού αερισμού του χώρου διαβίωσης με ανάκτηση θερμότητας, εγγυάται μείωση του κόστους θέρμανσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας στη μονάδα αερισμού χρησιμοποιεί πάνω από το 90% της θερμότητας του αέρα εξαγωγής για την προθέρμανση του φρέσκου αέρα που ρέει από έξω. Δηλαδή, ο εξωτερικός, κρύος αέρας, ζεσταίνεται από την θερμότητα που έχει αποθηκεύσει ο ενάλλακτης!
Κόστη και επιδοτήσεις
Ο οικιακός αερισμός είναι μια επένδυση στο μέλλον. Το κόστος ενός συστήματος αερισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς και από τις προσωπικές επιθυμίες του πελάτη. Επιδοτούμενα προγράμματα Στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης υπάρχουν διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα για τα συστήματα αερισμού. Ο μη κεντρικός αερισμός είναι επιδοτούμενος στο αντίστοιχο ελληνικό «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020».