Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Εγκύκλιο για το μειωμένο ΦΠΑ 9% στις επισκευές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Εγκύκλιο για το μειωμένο ΦΠΑ 9% στις επισκευές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

fipia.jpg

fipia.jpgΑνταλλάχθηκαν απόψεις με το Σύνδεσμο Αθηνών
Συνάντηση με το διευθυντή ΦΠΑ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είχε στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών Θανάσης Στρουμπούλης.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Συνδέσμου, αποσκοπούσε στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης του νέου φορολογικού νόμου 3522 για μειωμένο ΦΠΑ στις επισκευές.
Σημειώνουμε ότι με βάση το νέο νόμο, που ισχύει από 1/1/2007, μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από 19% σε 9% «για εργασίες που σχετίζονται με την ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών, με την προϋπόθεση ότι το κόστος των υλικών δεν υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αμοιβής για τις εν λόγω εργασίες».
Οι ανωτέρω εργασίες αφορούν παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς κ.λπ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος της Αθήνας πρωτοστάτησε στην εφαρμογή αυτού του μέτρου με σχετικό αίτημα που κατέθεσε πριν από αρκετούς μήνεςστο υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνάντηση, που όπως ειπώθηκε από τα στελέχη του υπουργείου θα ακολουθήσουν κι άλλες, και με άλλους κλάδους, ο διευθυντής ΦΠΑ κ. Ευστάθιος Μιχαλόπουλος και τα υπόλοιπα στελέχη αντάλλαξαν απόψεις με τον πρόεδρο του Συνδέσμου σε σχέση με τις εργασίες των υδραυλικών, του πότε ένα κτίριο χαρακτηρίζεται παλαιό κ.ά.
Σκοπός των εν λόγω συζητήσεων η έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο προς τις εφορίες, για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της διάταξης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και θέματα γενικότερου φορολογικού περιεχομένου τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο πατάξης της φοροδιαφυγής από τους ασκούντες παράνομα εργασία.
Ο διευθυντής ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, που σημειωτέον διετέλεσε (παλαιότερα) και διευθυντής του ΣΔΟΕ, επισήμανε στο συν. Στρουμπούλη ότι «η πόρτα του γραφείου θα είναι πάντα ανοιχτή, αφού από τέτοιου είδους συζητήσεις μπορούν να βγουν θετικά συμπεράσματα».
Να προσθέσουμε ότι στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο φοροτεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Χρήστος Μπακογιάννης.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ορισμένες από τις αλλαγές στη φορολογία των φυσικών και νομικών προσώπων, με βάση το νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε στις 21/12/2006.
• Η νέα κλίμακα με την οποία φορολογούνται τα αποκτηθέντα κατά το 2007 εισοδήματα των φυσικών προσώπων προβλέπει: για μισθωτούς και συνταξιούχους αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές 29% για τα επόμενα 18.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και λοιπά φυσικά πρόσωπα το αφορολόγητο είναι 10.500 ευρώ και συντελεστής 15% για τα επόμενα 1.500 ευρώ εισοδήματος. Για όλα τα φυσικά πρόσωπα σε εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ ισχύει συντελεστής 39%, ενώ για εισόδημα πέραν των 75.000 ευρώ διατηρείται ο ανώτατος συντελεστής 40%.
• Επανέλεγχο σε βάθος δεκαετίας μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν τις υποθέσεις τους μπορεί να κάνει το Δημόσιο, εφόσον δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί αρχικό φύλλο ελέγχου ή προκύπτει ανακρίβεια από συμπληρωματικά ή άλλα στοιχεία.
• Ξεκινάει από το 2007 ο δειγματοληπτικός έλεγχος επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 300.000 ευρώ και ελεύθερων επαγγελματιών με αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ που αυτοπεραίωσαν τις προηγούμενες χρήσεις. Ο αναδρομικός έλεγχος ισχύει από τη χρήση του 2006, δεδομένου ότι για αυτή η δηλώσεις θα υποβληθούν την προσεχή άνοιξη.
• Έκπτωση 1.500 ευρώ θα έχουν από τα καθαρά κέρδη τους οι επιχειρήσεις για κάθε εργαζόμενο με ειδικές ανάγκες (αναπηρία 67% και πάνω).
• Παρέχεται και για ελεύθερους επαγγελματίες η απαλλαγή επιδοτήσεων που ισχύει για εμπορικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
• Εφάπαξ και εντός χρήσης απόκτησης αποσβένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τη δαπάνη αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού.
• Αυξάνει σε 700 ευρώ (από 500 ευρώ) το ανώτατο όριο έκπτωσης από το εισόδημα δαπανών (20% αυτών) αγοράς και εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου.
• Έκπτωση 20% από το εισόδημα παρέχεται και για δαπάνες εγκατάστασης συστήματος τηλεθέρμανσης (θερμική ενέργεια) και αγοράς αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές (όπως μικρές ανεμογεννήτριες), συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και ψύξης – θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών, καθώς και για θερμομόνωση σε κτίρια που ήδη υπάρχουν. Το ανώτατο όριο έκπτωσης φθάνει στα 700 ευρώ.
• Μειώνεται στο 1,5% από 3% το τέλος χαρτοσήμου (και η εισφορά 20% υπέρ ΟΓΑ) που επιβάλλεται στα ενοίκια κατοικιών και η επιβάρυνση περιορίζεται στο 1,8% από 3,6% ενώ μηδενίζεται από το 2008.
• Καταργείται η έκπτωση 1,5% στην εφάπαξ καταβολή οφειλόμενου φόρου με την εκκαθάριση της δήλωσης. Παραμένει μόνο η έκπτωση του 1,5% και μέχρι 118 ευρώ συνολικά στο ποσό της οφειλής για ηλεκτρονική δήλωση.