Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Με 65% πλειοψήφησε η ΑΔΕΚΥ στις εκλογές της ΟΒΥΕ

Με 65% πλειοψήφησε η ΑΔΕΚΥ στις εκλογές της ΟΒΥΕ

• Συμμετείχαν τέσσερις συνδυασμοί και ψήφισαν 99 αντιπρόσωποι από 41 συνδέσμους
• Επανεξελέγη πρόεδρος ο Δημήτρης Βαργιάμης

Πρώτη δύναμη με μεγάλη πλειοψηφία αναδείχθηκε η ΑΔΕΚΥ (Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Υδραυλικών) στις εκλογές της ΟΒΥΕ, που διεξήχθησαν την Κυριακή 7/5/17, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Δημήτρης Βαργιάμης, έλαβε απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των ψηφοδελτίων του συνδυασμού της ΑΔΕΚΥ (64 από τις 65). Συνολικά ψήφισαν 99 αντιπρόσωποι από 41 συνδέσμους από όλη τη χώρα και συμμετείχαν τέσσερις συνδυασμοί. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών είναι: Η ΑΔΕΚΥ έλαβε 65 ψήφους, 11 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο με ποσοστό 65,65%, ενώ, κατέλαβε και τις 3 έδρες στην ελεγκτική επιτροπή. Η ΑΣΥ (Αγωνιστική Συνεργασία Υδραυλικών) έλαβε 15 ψήφους, 2 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο, ποσοστό 15,15%. Η Νέα Πορεία έλαβε 14 ψήφους, 2 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο, ποσοστό 14,15%. Η ΑΔΚΥΕ (Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση Υδραυλικών Ελλάδας) έλαβε 5 ψήφους και δεν κατέλαβε καμία έδρα στο διοικητικό συμβούλιο. ποσοστό 5,05%. Για τη ΓΣΕΒΕΕ η ΑΔΕΚΥ, πήρε την απόλυτη πλειοψηφία και εξέλεξε και τους πέντε αντιπροσώπους. Όσον αφορά στις ψηφοφορίες για το διοικητικό απολογισμό, οικονομικό απολογισμό- προϋπολογισμό και την έκθεση της Ε.Ε, εγκρίθηκαν από το σώμα με συντριπτική πλειοψηφία». Ο Δημήτρης Βαργιάμης επανεξελέγη πρόεδρος της ΟΒΥΕ. Μετά από πρόσκληση του πλειοψηφήσαντος συμβούλου (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μαΐου 2017) Δημήτρη Βαργιάμη, τα νεοεκλεγέντα μέλη του ΔΣ της ΟΒΥΕ, την Παρασκευή 19/5/17, συγκροτήθηκαν σε σώμα και εξέλεξαν το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας. Η γενική συνέλευση Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΟΒΥΕ ξεκίνησε το Σάββατο 6 Μαΐου, συνεχίστηκε και την επομένη και ακολούθησε η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. Στο προεδρείο εκλέχθηκαν οι συν. Γιώργος Κουμαριώτης, Νίκος Βαλομάνδρας και Ντίνος Βλαχόπουλος οι οποίοι κατόρθωσαν να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την διαδικασία. Χαιρετισμούς απηύθηναν οι Σπύρος Αναγνωστόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ και ο Νίκος Παυλής, εκπρόσωπος του ΣΕΥΔΑΠ. Ο κ. Δημήτρης Μπίμπας από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Τον διοικητικό απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης παρουσίασε ο πρόεδρος Δημήτρης Βαργιάμης, ενώ τον οικονομικό ο ταμίας Κώστας Σαγώνας. Τόσο ο διοικητικός όσο και ο οικονομικός απολογισμός εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την συνέλευση. Επισημαίνεται ότι χορηγοί της συνέλευσης ήταν οκτώ εταιρείες εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν τον λόγο παρουσιάζοντας προϊόντα των επιχειρήσεων τους. Συγκεκριμένα χορηγοί ήταν οι εταιρείες: Wilo Hellas ΑΒΕΕ (μέγας χορηγός), Χαλκόρ Α.Ε. (αργυρός χορηγός), Wolf, Ε.Υφαντής Α.Ε, Rehau, Δημοβασίλης & Σία E.E. (Dimco), Reflex Hellas A.E. και Tata Hellas ΕΠΕ.

H νέα διοίκηση της ΟΒΥΕ

Πρόεδρος: Δημήτρης Βαργιάμης 
Α΄ Αντιπρόεδρος: Ιορδάνης Παπαδόπουλος 
Β΄ Αντιπρόεδρος: Μιχάλης Κατσαρός 
Γεν. Γραμματέας: Θεόδωρος Τουτζιαράκης 
Ταμίας: Κωνσταντίνος Σαγώνας 
Αν. Γεν. Γραμματέας: Ηρακλής Δαριβιανάκης 
Μέλος: Ευστάθιος Αναστασόπουλος 
Σύμβουλοι: Δημήτρης Καϊλάρης Αντρέας Κανελλόπουλος Ιωάννης  Καραπινίδης Θεόδωρος Κουτσαντώνης Αναστάσιος Σβεντζούρης Φραγκίσκος Φιλιππούσης Κωνσταντίνος Φυσαράκης Κυριάκος Φωταράς

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τον διοικητικό απολογισμό και προγραμματισμό δράσης που παρουσίασε ο πρόεδρος Δημήτρης Βαργιάμης όπως δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2017. (Στο επόμενο τεύχος, Ιουλίου – Αυγούστου 2017, θα συνεχισθεί η παρουσίαση της γενικής συνέλευσης, δημοσιεύοντας ομιλίες εκπροσώπων των χορηγών εταιρειών, καθώς και επισημάνσεις από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων).

Δημήτρης Βαργιάμης:
Ενωμένοι, να βοηθήσουμε όλοι
στην αναγέννηση της χώρας

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, καλώς ήρθατε στην ετήσια Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος. Η σημερινή μας διαδικασία της Γ.Σ. πραγματοποιείται μετά από 8 χρόνια κοινωνικοοικονομικής κρίσης, μέσα από την οποία η χώρα έχει περιέλθει σε μια περίεργη μορφή πολιτικοοικονομικής εξάρτησης. Το μείγμα πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια με κυρίαρχο στόχο την εσωτερική οικονομική υποτίμηση, φτωχοποίησαν το 45% των ελληνικών νοικοκυριών, οδήγησαν 450.000 Έλληνες και Ελληνίδες, κυρίως νέους επιστήμονες εκτός Ελλάδας. 250.000 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. Εκείνο όμως που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα και να μας προβληματίζει, είναι η ανακοίνωση της UNICEF: στα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον υποσιτισμό των παιδιών, η χώρα μας κατέχει μια θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε.: Το 35% των παιδιών στην χώρα μας υποσιτίζονται. Η υλοποίηση των στόχων, με πειραματική χώρα εφαρμογής την Ελλάδα, για αφανισμό του μεσαίου κοινωνικοοικονομικού στρώματος, γίνονται πράξη. Η ολιγοπώληση της αγοράς σε όλα τα επίπεδα, κατευθύνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στη υπόλοιπη Ευρώπη με ιδιαίτερο ζήλο και μαεστρία. Οι αντιλήψεις που εκφράζονται περί δήθεν μεγάλου αριθμού ΜΜΕ στη χώρα μας, για δήθεν μεγάλη φοροδιαφυγή από αυτές και μαζί με την προσήλωση στην τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, ουσιαστικά στο μόνο που αποσκοπούν, είναι να αναπαράγεται ένα σύστημα διαπλεκόμενο που έχτισε αυτό το αποτυχημένο και χρεοκοπημένο μοντέλο, το οποίο ουσιαστικά βόλεψε μια μικρή κοινωνική ομάδα σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.

Επιτείνεται η ανασφάλεια στο σύνολο της κοινωνίας
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση μέσα από την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα τόσο στην αγορά και την πραγματική οικονομία, όσο και στο σύνολο της κοινωνίας. Οι πολιτικές επιλογές και οι αποφάσεις στην Ευρώπη, αντί να στοχεύουν στην πολιτική και οικονομική σύγκλιση των Ευρωπαϊκών κρατών προς ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού οράματος για ισότιμες κοινωνίες με ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης, αντιθέτως έχουν αφήσει να κυριαρχήσουν τα οικονομικά συμφέροντα ενώ η ψαλίδα ανάμεσα στα χαμηλά οικονομικά στρώματα και στα μεγάλα να ανοίγει συνεχώς, δημιουργώντας συνθήκες φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες του 2015 το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 22% του παγκόσμιου πλούτου όταν το 1980 το 22% του παγκόσμιου πλούτου, το κατείχε το 10% του πληθυσμού). Όλο αυτό το κλίμα, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες τόσο για την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία, όσο και για τα ίδια τα νοικοκυριά των οποίων το ζωτικό επίπεδο συνεχώς συρρικνώνεται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας του Ι.Μ.Ε της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε το 49,2% δηλώνει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη, το 37,1% των νοικοκυριών έχει εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ. Ανησυχητικό το ότι 2 στους 3 νέους ηλικίας 18-35 ετών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Αυτό, αν το συνδυάσουμε με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, κατανοούμε πιστεύω τον εθνικό κίνδυνο που υπάρχει μπροστά μας. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών σε ένδυση, υπόδηση, είδη διατροφής, επισκευής συσκευών κ.τ.λ. Κατανοούμε λοιπόν όλοι μας, ότι η πορεία της Ελληνικής οικογένειας όσον αφορά το βιοτικό της επίπεδο, επηρεάζει κι εμάς άμεσα, όπως φυσικά και όλη την πραγματική οικονομία.

Ζοφερή η κατάσταση στις ΜμΕ
Η κατάσταση που υπάρχει στο χώρο των Μ.Μ.Ε νομίζω τη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Η πολιτική της λιτότητας, της υπερφορολόγησης, των υπέρογκων προστίμων, της συρρίκνωσης των ΜμΕ, θα εξακολουθήσει να ασκείται με την ίδια ένταση και η διάλυση του κοινωνικού ιστού θα επιτείνεται. Η τελευταία έρευνα του Ι.Μ.Ε της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε δείχνει το κλίμα αλλά και τις προοπτικές της οικονομικής κατάστασης των Μ.Μ.Ε στη χώρα μας. Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία αυξάνεται συνεχώς και, με βάση την εκτίμηση του Ι.Μ.Ε., το επόμενο εξάμηνο θα κλείσουν 18.700 επιχειρήσεις. Αυτό δυστυχώς θα οδηγήσει άλλους 34.500 ανθρώπους στην ανεργία με βάση τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου. Η εμβάθυνση των πολυδιαφημισμένων μεταρρυθμίσεων/απορρυθμίσεων της αγοράς, θα οδηγήσει μαθηματικά στην εξαφάνιση των μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων, επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Η τελευταία έρευνα του ΙΜΕ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κατέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που όλοι ψυχανεμιζόμαστε το προηγούμενο διάστημα. Για όσες επιχειρήσεις δεν υποστούν το τελειωτικό χτύπημα, επιφυλάσσεται μια άλλη μοίρα, αυτής της οικονομικής προσφυγιάς και του περιθωρίου: άλλες επιχειρήσεις θα επιλέξουν το δρόμο της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες, γεγονός που αποτελεί πληγή για το επιχειρηματικό γόητρο και την εθνική εικόνα της χώρας, ενώ πολλές θα αναγκαστούν να μεταπηδήσουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, με απτές τις συνέπειες στον ανταγωνισμό και στα έσοδα του κράτους. Σήμερα, είναι απαραίτητο όσο ποτέ να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, προκειμένου τα αιτήματα και οι προτάσεις μας για ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, ο ΕΝΦΙΑ, τα κόκκινα δάνεια, η χρηματοδότηση ΜμΕ κ.ά. να αρχίσουν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση.

Τρεις ενστάσεις για την χρήση των POS
Στην επαγγελματική μας ζωή μπαίνουν σιγά σιγά και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από την χρήση των μηχανημάτων POS. Η χρήση τους δεν μας βρίσκει αντίθετους, όμως έχουμε τρείς ενστάσεις και αυτές αφορούν:
• Τις υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών.
• Τη μη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για την προστασία των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές.
• Η υποχρεωτική χρήση τους μας βρίσκει αντίθετους, γιατί ουσιαστικά υποχρεώνει δύο επιχειρήσεις να συνάψουν σύμβαση μεταξύ τους και η μία να καταβάλει προμήθεια προς την άλλη.

Σπάσιμο του φαύλου κύκλου της υφεσιακής πολιτικής
Από την άλλη, η ρύθμιση του ασφαλιστικού αντιμετωπίζεται για ακόμη μια φορά με καθαρά ταμιακό χαρακτήρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διάρθρωση εσόδων/εισφορών και παροχών και δίχως να εφαρμόζεται ένα συντεταγμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Με τα συγκεκριμένα μέτρα, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί ο ορίζοντας βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα επανέρχεται με νέα ένταση το ζήτημα της πλήρους υιοθέτησης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, παρά το γεγονός ότι τα επίμαχα μέτρα αμφισβητούνται από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα. Την ίδια στιγμή τα προγράμματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ως προς την αδειοδότηση, την πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις, το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την περιφερειακή ανάπτυξη, παραμένουν στις καλένδες και δεν αξιοποιούνται κατάλληλα.
Μέσα σ’ όλο αυτό το αρνητικό περιβάλλον που πορεύεται η κοινωνία και η χώρα, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Υπάρχει ελπίδα για αναστροφή και αλλαγή της παραπάνω καθοδικής πορείας της κοινωνίας και της χώρας; Η απάντηση είναι θετική εφόσον υπάρξει: πρώτον, αλλαγή του μείγματος των πολιτικών που εφαρμόζονται και εφόσον υπάρξει εθνική προσπάθεια από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Το σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου της υφεσιακής πορείας, ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική ευταξία, τον εκσυγχρονισμό και την ορθολογική λειτουργία του δημοσίου τομέα, είναι σήμερα τα ζητούμενα που δεν εκπληρώνονται με τα έως τώρα μέτρα και τις απαιτήσεις των δανειστών (μέσα από τα μνημόνια). Η απάντηση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, την ύφεση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας, των μικρών επιχειρήσεων (της πραγματικής οικονομίας) που συμφώνα και με την Ε.Ε., αποτελούν την ραχοκοκαλιά της απασχόλησης σε Ευρώπη και Ελλάδα. Αυτή η επανεκκίνηση έως τώρα δε γίνεται στην χώρα μας, ούτε πρόκειται να συμβεί, σύμφωνα και με τα προαναγγελόμενα νέα μέτρα, τα οποία θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα. Δεν μπορούμε να αναζητούμε λύσεις συνέχεια μέσα από νέες δανειακές συμβάσεις. Ούτε να προσδοκούμε μονοδιάστατα σωτηρία από μεγάλους επενδυτές που έως σήμερα απέχουν και απλά παρακολουθούν.

Μέτρα που απαιτούνται
Η διαχείριση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης μόνο με διλλήματα, επικοινωνιακά τρικ και τηλεοπτικά μηνύματα δεν αποτελεί λύση χωρίς την αναζήτηση μιας διαφορετικής ελπιδοφόρας πορείας, κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική κοινωνία, εδώ που φτάσαμε, καλείται σήμερα να απαντήσει στο αν επιλέγει καταστροφή ή μεγαλύτερη καταστροφή. Κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνικοί φορείς πρέπει πολύ γρήγορα να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους και να πείσουν, κατ΄αρχήν, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Απαιτούνται άμεσα:
• Σχέδιο ανασυγκρότησης για όλους εκείνους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που διαθέτουν μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
• Ισχυρά κίνητρα για Μ.Μ.Ε., εγχώριες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.
• Μείωση Φ.Π.Α. και όχι εγκληματικές μετατάξεις σε υψηλότερους συντελεστές. • Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων τοπικών αγορών και βιοτεχνικών πάρκων.
• Δραστικός περιορισμός της παρασιτικής οικονομίας (παρεμπόριο, λαθρεμπόριο, αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα).
• Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, για να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης.
• Δημιουργία-θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για προστασία του επιχειρείν και αποφυγή νέων λουκέτων.
• Πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών και μεταφορά τους στο συνταξιοδοτικό βίο. • Δεσμευτικό σύμφωνο κυβέρνησης-τραπεζών, οι οποίες λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις, για διοχέτευση συγκεκριμένου ποσοστού αυτών των εγγυήσεων προς ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
• Αναθεώρηση της εμπορικής χωροταξίας και στήριξη της επαγγελματικής στέγης.
• Θέσπιση απλού φορολογικού συστήματος, σταθερό σε βάθος δεκαετίας.
• Ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε μη ενήμερους οικονομικά ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ του ΕΦΚΑ και δυνατότητα καταβολής επιδόματος ανεργίας με λιγότερο περιοριστικούς όρους από αυτούς που ισχύουν σήμερα.
Η κρίση στον Κλάδο Από τη γενικότερη πορεία της χώρας δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και ο κλάδος ο δικός μας, ο Κλάδος των θερμοϋδραυλικών. Η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδιασμό με την μείωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, μείωσαν δραματικά την προσφερόμενη πίτα που μοιράζεται ο Κλάδος.
Ως αποτέλεσμα, ήταν η πλειονότητα των συναδέλφων μας να απολύσει προσωπικό και πάρα πολλοί να διακόψουν τον νόμιμο τρόπο εργασίας. Αυτοί όλοι προστέθηκαν σε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται ως υδραυλικοί, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μια μορφή παράτυπης οικονομικής δραστηριότητας. Το αδήλωτο επάγγελμα, σιγά-σιγά παίρνει μορφή χιονοστιβάδας και δημιουργεί έναν τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό και στέρηση κρατικών εσόδων. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι όλα τα παραπάνω οφείλονται και στις παθογένειες που υπάρχουν στο επάγγελμά μας και αφορούν όλο το σύστημα, από την εκπαίδευση και την αδειοδότηση, μέχρι και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Κατά την προηγούμενη θητεία του, το Δ.Σ της ΟΒΥΕ είχε σαν πρώτο μέλημά του την ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας σε όλα τα επίπεδα. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να διαφυλάξουμε και να κατοχυρώσουμε την οικονομική μας αυτοδυναμία. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την εξεύρεση νέων πόρων σε συνδυασμό με την υλοποίηση νέων δράσεων και με ορθολογική διαχείριση των οικονομικών μας (έσοδα-έξοδα). Όταν δεν έχεις οικονομική αυτοτέλεια, δεν μπορείς να προγραμματίσεις, να υλοποιήσεις και ουσιαστικά φυτοζωείς.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας, ήταν να καταγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση στον Κλάδο μας και να διαμορφώσουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τον Κλάδο και την ΟΒΥΕ. Αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα από την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης της θεσμικής υποστήριξης των κλαδικών και τοπικών ομοσπονδιών της ΓΣΕΒΕΕ. Μετά από πολλές συναντήσεις και αναλυτική έρευνα που κάναμε, βρήκαμε ένα συμβόλαιο για αστική επαγγελματική ευθύνη, ανταγωνιστικό οικονομικό και μέσα από μια αξιόπιστη εταιρεία, προκειμένου οι συνάδελφοι, ως φυσικά πρόσωπα, να έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν ένα συμβόλαιο για την κατοχύρωσή τους.

Οι δράσεις της ΟΒΥΕ
Έγιναν συναντήσεις με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με στόχο:
– Την τροποποίηση του ΠΔ 112/2012 στο κομμάτι της αναγνώρισης και τεκμηρίωσης προϋπηρεσίας, την αναμόρφωση διαχείρισης της ΥΔΚΕ και την δραστική μείωση των προστίμων για αθεώρητες άδειες.
– Την θεσμοθέτηση κανονισμού για τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης και την διαχείριση νερού και αποβλήτων.
– Την διαμόρφωση προγραμμάτων για την χρηματοδότηση των ΜμΕ ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν μέσα από αυτά και οι συνάδελφοί μας. Επίσης, στόχος μας μέσα από τις συναντήσεις ήταν, και είναι, να αλλάξει η δομή του νέου «εξοικονομώ κατ’ οίκον», και, οι εργασίες που μας αφορούν, να κατοχυρώνονται μέσα από την νέα ΥΔΚΕ.
– Την ηλεκτρονική διαχείριση των συντελεστών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου μέσα από τα μητρώα και σύνδεσή τους με τα αρμόδια υπουργεία και τις κατά τόπους ΕΠΑ.
– Υλοποιήσαμε την απόφαση για τη δημιουργία ενός τεχνικού εγχειριδίου και ήδη το δεύτερο τεύχος είναι στα χέρια σας. Εκδώσαμε την ετήσια ατζέντα της ΟΒΥΕ.
– Δημιουργήθηκε μια νέα ιστοσελίδα, με σκοπό να ενημερώνει και να είναι ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό εργαλείο προς όφελος των συνδέσμων και των συναδέλφων.
– Υπήρξε διαρκής ενημέρωση των μελών μας για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον Κλάδο, τις ΜμΕ και την πορεία της χώρας γενικότερα.
– Η Ομοσπονδία, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, έστησε δύο προτάσεις για συμμετοχή σε δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα οποία αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις.
– Διαμορφώθηκε νέα υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης (ΥΔΚΕ), καθώς και το πιστοποιητικό επανελέγχου εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, τα οποία, πολλοί από σας, ήδη έχετε προμηθευτεί.
– Συμμετοχή και καλέσματα προς τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μέσα από τους συνδέσμους και τις τοπικές ομοσπονδίες.
– Υπήρξε συμμετοχή της ΟΒΥΕ στην τελευταία έκθεση «Αquatherm». Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για τη μετακίνηση των συναδέλφων για να δουν την έκθεση. Παράλληλα διοργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στα πλαίσια της έκθεσης.
– Υπήρξε συμμετοχή, εκπροσώπηση και παρεμβάσεις, κυρίως μέσω του προέδρου, τόσο σε καλέσματα των ΜΜΕ όσο και σε ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν, αλλά κυρίως σε συναντήσεις που έγιναν ενόψει Γ.Σ. των συνδέσμων όπου καλεστήκαμε.
Γενικότερα υπήρξε μια προσπάθεια από το σύνολο των μελών της διοίκησης, τόσο για να ενημερώσουμε όσο και για να αποκτήσουμε εικόνα για τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις δράσεις των τοπικών συνδέσμων-μελών μας.
Στο επόμενο διάστημα, η ΟΒΥΕ πιστεύουμε πως πρέπει να κινηθεί στον άξονα: ενημερώνω τα μέλη – αναλύω – τεκμηριώνω – πείθω – υλοποιώ – κάνω απολογισμό μέσα από τις παρακάτω προτάσεις-θέσεις όσον αφορά τα καθαρά κλαδικά θέματα.
– Δημιουργία-θεσμοθέτηση ελεγκτικού μηχανισμού για το σύνολο των εργασιών που αφορούν τα τεχνικά επαγγέλματα, τόσο στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών από άτομα που δεν έχουν την απαραίτητη αδειοδότηση και δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογικά παραστατικά, όσο και στο κομμάτι της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
– Θεσμοθέτηση και διαχείριση μητρώου συντελεστών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από τα συναρμόδια υπουργεία και τις κατά τόπους ΕΠΑ.
– Θέσπιση κανονισμού στις εγκαταστάσεις θέρμανσης.
– Θέσπιση κανονισμού στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
– Διαμόρφωση – στήσιμο ηλεκτρονικού δικτύου σύνδεσης με τα μέλη μας (συνδέσμους).
– Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο (προϋπηρεσία, ΥΔΚΕ, πρόστιμο).
– Αναμόρφωση του τρόπου πρόσβασης στην αγορά εργασίας των φυσικών προσώπων που έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα.
– Ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών.
– Διαρκείς παρεμβάσεις και πιέσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνδέσμους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες, τους δήμους και τις κατα τόπους δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά την κατασκευή των έργων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης, να εκτελούνται δηλαδή από άτομα που έχουν την απαραίτητη Άδεια.
– Ουσιαστική συμμετοχή των επιμελητηρίων στο κομμάτι της αδειοδότησης, της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, των ελεγκτικών μηχανισμών και στο σύνολο των δομών της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Οι παραπάνω προτάσεις-θέσεις, μαζί με αυτές που θα διαμορφωθούν μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί στη γενική συνέλευση, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν τους στόχους για την επόμενη διοίκηση που θα συγκροτηθεί. Η νέα θητεία, όσον αφορά τη διοίκηση της ΟΒΥΕ, δεν θα είναι εύκολη. Αντίθετα, πιστεύουμε πως θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον Κλάδο και τις ΜμΕ γενικότερα. Μπορεί όμως να αποτελέσει και την περίοδο εκείνη που θα είναι καθοριστική για την πορεία του Κλάδου, της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.
Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στη χώρα κι αυτές πρέπει να βγουν στην επιφάνεια, να αναδειχθούν και να πάρουν πρωτοβουλίες. Η αναγέννηση της εθνικής οικονομίας αλλά και η ανάπτυξη σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, δε θα γίνει ούτε με την παρέμβαση των ξένων, ούτε με την ύπαρξη μιας πεφωτισμένης ηγεσίας. Απαιτεί συλλογικές λύσεις με συγκρότηση εθνικού σχεδίου σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής, χρειάζεται οι παρεμβάσεις μας να είναι καθημερινές και αποτελεσματικές.
Με αυτό τελειώνω και σας καλώ να είστε ενωμένοι, να είστε ενεργοί πολίτες και να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην αναγέννηση της χώρας.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΟΒΥΕ