Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Στα 50 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΠΟΣΕΥΔ για το 2007

Στα 50 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΠΟΣΕΥΔ για το 2007

gs poseyd 3.jpg

Ενεκρίθη στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας,  στις 11 Δεκεμβρίου 2006
Με την ομόφωνη έγκριση του προϋπολογισμού χρήσεως 2007 της ΠΟΣΕΥΔ ολοκληρώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου 2006 οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας.
Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την παρουσία 59 αντιπροσώπων επί συνόλου 79.
Ο προϋπολογισμός του 2007 που ενεκρίθη, προβλέπει πωλήσεις 50 εκατ. ευρώ για την Ομοσπονδία, αυξημένες κατά 14% σε σχέση με το 2006.
Πέρυσι, οι πωλήσεις της ΠΟΣΕΥΔ ανήλθαν στα 44 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας κατά 1 εκατ. ευρώ το στόχο του προϋπολογισμού.
Σε σχέση με το 2007, η αύξηση κατά 14% στις πωλήσεις που έχει προϋπολογιστεί, προβλέπεται ότι θα καλυφθεί από το γεγονός ότι «θα υπάρξει μία μικρή ανάκαμψη στις οικοδομές λόγω της επικείμενης εφαρμογής του ΦΠΑ».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Γιώργος Παπαρίζος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 καταρτίσθηκε με γνώμονα την οικονομία, «αλλά θεωρήσαμε απαραίτητο την επένδυση σε ορισμένους τομείς, όπως και στην οργάνωση και μηχανοργάνωση της αποθήκης».
Προς την κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τη βοήθεια όλων των συνεταιρισμών για την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία του ιδιόκτητου κτιρίου, αποθήκης και γραφείων της ΠΟΣΕΥΔ στον Ασπρόπυργο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ επισήμανε ακόμα ότι τα οικονομικά της Ομοσπονδίας είναι «υπό έλεγχο, παρά την εμφανή πλέον έλλειψη ρευστότητας στην αγορά».
Υπογράμμισε δε, ότι «με τους συνεταιρισμούς δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και ότι ορισμένοι που δεν ανταποκρίνονται σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική της Ομοσπονδίας, σταδιακά βελτιώνονται».
Σε ό,τι αφορά το επικοινωνιακό – διαφημιστικό κομμάτι της ΠΟΣΕΥΔ και των συνεταιρισμών, ο συν. Παπαρίζος τόνισε ότι μέσα από τα διαφημιστικά μηνύματα στοχεύσαμε στην «ποιοτική αναβάθμιση των συνεταιρισμών».
Για το θέμα της επικοινωνίας ο γενικός διευθυντής της ΠΟΣΕΥΔ Χρήστος Ανδριανόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το 2006 κάναμε μία σημαντική αλλαγή στην επικοινωνιακή στρατηγική μας. Θεωρώντας ότι το θέμα του ονόματος έχει σε έναν βαθμό λυθεί πανελλαδικά, πιστεύουμε ότι ο μισός πληθυσμός μας γνωρίζει πλέον, ιδιαίτερα στις πόλεις της περιφέρειας. Προβάλαμε με έναν πιο ποιοτικό τρόπο το όνομά μας για να βελτιώσουμε την εικόνα ποιότητος που δημιουργεί για τους συνεταιρισμούς μας ο καταναλωτής. Δημιουργήσαμε μια ποιοτική ταινία 30" που στόχο έχει ακριβώς αυτό, την ποιοτική αναβάθμιση των καταστημάτων των συνεταιρισμών «υδρώ» στη μνήμη των καταναλωτών.
Παράλληλα δημιουργήσαμε 17 διαφορετικές ταινίες με συμμετοχή των συνδιαφημιζόμενων προμηθευτών οι οποίοι μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια επικοινωνίας που έχουμε κάνει.
Οι εμφανίσεις που κάναμε στα τρία κρατικά κανάλια ήταν πάνω από τρεις χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με σαφώς θετικό αποτέλεσμα για τους συνεταιρισμούς. Δεν αποκλείεται τη νέα χρονιά να κάνουμε μία μικρή έρευνα για να δούμε τα αποτελέσματα της επικοινωνίας μας.
Παράλληλα συνεχίσαμε τις καταχωρίσεις μας και σε διάφορα περιοδικά.
Δημιουργήσαμε και φέτος ατζέντα 2007 σε συνεργασία με την ΟΒΥΕ και φτιάξαμε νέες αφίσες για τα καταστήματα των συνεταιρισμών.
Την ίδια περίπου πολιτική θα ακολουθήσουμε και κατά τη διάρκεια του 2007 οπότε θα μελετήσουμε τη νέα μας στρατηγική για το 2008 πλέον.
Σημειώνουμε ότι φέτος δεν κάναμε χρήση του κονδυλίου των 30.000 ευρώ που είχε ψηφιστεί από τη γενική συνέλευση, διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο.
Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε χρονιά που περνάει προσθέτουμε ένα λιθαράκι στον τομέα της επικοινωνίας, πράγμα που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον, βελτιώνοντας την ανταγωνιστική θέση των συνεταιρισμών στην αγορά».
Είδηση της γενικής συνέλευσης και σε ό,τι έχει να κάνει με το διαυγή τρόπο διαχείρισης των οικονομικών στοιχείων της ΠΟΣΕΥΔ, αποτέλεσε η αναφορά από τον προϊστάμενο του λογιστηρίου της Ομοσπονδίας Γιώργο Μάντζιο, ότι διενεργήθηκε έλεγχος στην ΠΟΣΕΥΔ από τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, για τις χρονιές 2000 έως 2005, με συνολικό τζίρο 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να καταλογισθούν διαφορές.
Γεγονός που χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα από το σώμα.
Πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού στιγή στη μνήμη τους προσφάτως αποβιώσαντος συναδέλφου και μέλους του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ, Παναγιώτη Αμπλιανίτη.
Ενώ εγκρίθηκε ακόμα και η εγγραφή του νεοϊδρυθέντος Συνεταιρισμού Σαντορίνης στη δύναμη της ΠΟΣΕΥΔ.
Στο προεδρείο της συνέλευσης εκλέθχηκαν οι συν. Τάτσης (Καρπενήσι) και Πασχαλίδης (Κατερίνη), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης.
Τόνισε ότι το Συνεταιριστικό Κίνημα των υδραυλικών έχει το καλύτερο όνομα προς τα έξω, «και πρέπει να το διαφυλάξουμε».
Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα των συναδέλφων, με ιδιαίτερη μνεία στο ασφαλιστικό (ενοποίηση ΟΑΕΕ).
Επισήμανε ότι η ενοποίηση των ταμείων των ΕΒΕ, με βάση το Π.Δ. 258/2005 θα πλήξει ιδιαίτερα συνταξιούχους και εν ενεργεία ασφαλισμένους, και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. «Να αντιδράσουμε στη λαίλαπα, να αντιδράσουμε στις συγκεκριμένες πολιτικές και στο ότι όλα αναιρούνται από μέρα σε μέρα».
Παράλληλα επανέφερε στη συνέλευση παλαιότερη πρόταση της ΟΒΥΕ για κοινό συνέδριο των δύο Ομοσπονδιών.
«Πρέπει να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, προτάσεις και εμπειρίες, να λάβουμε υπόψη μας τα νέα δεδομένα».
Στις τοποθετήσεις τους οι συνάδελφοι αναφέρθηκαν στο εμπορικό σήμα «υδρώ» που έχει υιοθετηθεί από τους συνεταιρισμούς και τα καλά αποτελέσματα που αυτό -συνδυαστικά με τη διαφήμιση- αναδεικνύει τα συνεταιριστικά καταστήματα στις τοπικές αγορές.
Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για μεγαλύτερη δέσμευση των προμηθευτών – συνεργατών της ΠΟΣΕΥΔ σε σχέση με τα ελαττωματικά προϊόντα τους, όπως και για την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης των συνεταιρισμών για τα επιδοτούμενα προγράμματα. Κατατέθηκε επίσης ως πρόταση η διενέργεια περιφερειακών συνεδριάσεων της ολομέλειας του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ, για την όσο δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των συνεταιρισμών.
Από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Ηλία Παπαϊωάννου έγινε γνωστό ότι ο Συνεταιρισμός ολοκλήρωσε τις εργασίες και παρέλαβε τα μηχανήματα για το βιοτεχνικό τμήμα, και «πιστεύω ότι από τη νέα χρονιά θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε ένα ραντεβού με το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ για να κάνουμε γνωστό για τα προϊόντα που θα μπορούμε να διαθέσουμε στους συνεταιρισμούς».
Στα πλαίσια αυτά πρότεινε η γενική συνέλευση ισολογισμού της ΠΟΣΕΥΔ να γίνει στα Ιωάννινα.
Η σύγκλιση προϊόντων συζητήθηκε επίσης εκτενώς, ενώ ο συν. Ανδρέας Σταμπολίδης από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα συνεταιριστικά δρώμενα και τα κοινά του κλάδου μετά από 30 χρόνια, προκειμένου, όπως είπε, να μπουν και νέοι συνάδελφοι.
Τέλος, δεν ήταν λίγοι οι αντιπρόσωποι των συνεταιρισμών που εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ, το διευθυντή και τον προϊστάμενο λογιστηρίου, «οι οποίοι μας έχουν κάνει και τρέχουμε με άλλες ταχύτητες».
ΚΔημοσιεύουμε στη συνέχεια την εισήγηση του Δ.Σ. στη συνέλευση, που ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Γιώργος Παπαρίζος.
gs poseyd 3.jpg«Το μέλλον ανήκει στους συνεταιρισμούς μας»
Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκ μέρους του Δ.Σ. σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση προϋπολογισμού για το 2007.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία για μια φορά ακόμα να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις που αφορούν τη δουλειά μας.
Η παρουσία σας εδώ μας βοηθά και με τις αποφάσεις σας συμβάλλετε σημαντικά στην καλή πορεία της Ομοσπονδίας μας.
Φέτος έχουμε τη χαρά να εγγράψουμε ένα νέο μέλος, το Συνεταιρισμό Σαντορίνης, του οποίου ζητάμε να εγκριθεί η είσοδός του στην Ομοσπονδία και να ευχηθούμε όλοι «καλή επιτυχία» στο νέο μας συνεταιρισμό.
Ακόμα φέτος λειτουργήσαμε το νέο ιδιόκτητο κτίριο αποθήκης και γραφείων στον Ασπρόπυργο, πράγμα που αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της Ομοσπονδίας και των συνεταιρισμών.
Αυτό που μένει τώρα είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το κτίριο με τον καλύτερο τρόπο και προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε και τη βοήθεια όλων των συνεταιρισμών.
Προϋπολογισμός
Το 2006 ήταν μια καλή χρονιά για τους συνεταιρισμούς και την Ομοσπονδία. Στις πωλήσεις με τη νέα πορεία που έχουμε, θα υπερκαλύψουμε το στόχο μας, με αποτέλεσμα -παρά τα πολλά έξοδα εγκατάστασης στο νέο κτίριο- το ποσοστό επιβάρυνσης των συνεταιρισμών να κρατηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Ο προϋπολογισμός του 2007 καταρτίσθηκε με γνώμονα την οικονομία, αλλά θεωρήσαμε απαραίτητο την επένδυση σε ορισμένους τομείς, όπως και στην οργάνωση και μηχανοργάνωση της αποθήκης.
Ακόμα, προσλάβαμε στην αρχή της χρονιάς το νέο μας συνεργάτη κ. Σούκα Φώτη, ο οποίος ανέλαβε το τμήμα «Έρευνας αγοράς και προώθησης πωλήσεων» και πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα.
Σκοπεύουμε τη νέα χρονιά να συνεργαστούμε και με ένα νέο στέλεχος, το οποίο θα καλύψει τη θέση του «υπεύθυνου μηχανοργάνωσης».
Το κόστος του νέου συνεργάτη όταν προσληφθεί, θα είναι εκτός προϋπολογισμούς για το προσωπικό της Ομοσπονδίας.
Οικονομικά
Παρά την εμφανή πλέον έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και φέτος τα οικονομικά μας είναι υπό έλεγχο.
Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθειά σας η εικόνα στις 31/12/06 στον Ισολογισμό θα είναι άριστη.
Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με τους συνεταιρισμούς και ορισμένοι που δεν ανταποκρίνονται σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική της Ομοσπονδίας, σταδιακά βελτιώνονται.
Παράλληλα, έχουμε και αρκετούς συνεταιρισμούς που μας βοηθάνε και στον οικονομικό τομέα, όπως οι συνεταιρισμοί της Αθήνας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Κορίνθου, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας και άλλων οι οποίοι εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο και εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.
Έχουμε και μια ομάδα συνεταιρισμών οι οποίοι καθυστερούν τις πληρωμές τους. Ακόμα και από αυτούς, θα θέλαμε να κάνουν προσπάθεια βελτίωσης με την καινούργια χρονιά.
Προεξοφλήσεις για εισαγωγές – συμμετοχή στα έξοδα και εκπτώσεις μετρητοίς
Συνεχίσαμε και διευρύναμε με επιτυχία τις προεξοφλήσεις και φέτος. Το κέρδος μας θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι.
Παράλληλα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των επιτοκίων με τις τράπεζες, για επίτευξη καλύτερων όρων συνεργασίας.
Διαφήμιση
Στην περσινή γενική συνέλευση, είχαμε αποφασίσει πως θα δημιουργήσουμε νέες διαφημιστικές ταινίες οι οποίες θα προβάλλουν το «υδρώ» με τρόπο τέτοιο ώστε να συντελεί στην ποιοτική αναβάθμιση των συνεταιρισμών.
Αυτό το κάναμε πράξη με τις νέες ταινίες.
Παράλληλα εφαρμόσαμε και νέους τρόπους συνδιαφήμισης μέσω της τηλεόρασης, με τους συνεργάτες – προμηθευτές μας, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε στο μέλλον τη συνεργασία μας ακόμα και σ’ αυτόν τον τομέα.
Το 2007 θα συνεχίσουμε να προβάλουμε τις ίδιες ταινίες, οι οποίες πιστεύουμε ότι πέτυχαν το σκοπό τους.
Θα μελετήσουμε αλλαγή στρατηγικής για το 2008.
Περισσότερα όμως θα σας πει ο διευθυντής στην παρουσίαση του προϋπολογισμού.
Κλείνοντας, πιστεύω πως μέρα με τη μέρα οι συνεταιρισμοί βελτιώνουν τη θέση τους στην αγορά, διότι προσπαθούν να εξελίσσονται και να παρουσιάζουν ένα νέο πρόσωπο προς τους καταναλωτές. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια παίζει και το όνομα «υδρώ», το οποίο προβάλλουμε και διαφημιστικά πιστεύοντας ότι στο μέλλον θα μας βοηθήσει πολύ.
Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθειά σας, οι συνεταιρισμοί θα είναι πάντα στην κορυφή της αγοράς και θα ισχυροποιούν τη θέση τους, χρόνο με το χρόνο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς, για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε για μια ακόμη φορά και να σας διαβεβαιώσω ότι με τη βοήθειά σας θα παλέψουμε για την άνοδο των συνεταιρισμών μας καθώς και της Ομοσπονδίας μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα διοικητικά συμβούλια όλων των συνεταιρισμών για την υποστήριξή τους, καθώς και τους διευθυντές όλων των συνεταιρισμών για τη συνεργασία τους.
Τέλος, ευχαριστώ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΥΔ για την προσήλωσή τους στα πράγματα της Ομοσπονδίας.
Είμαι βέβαιος ότι το μέλλον ανήκει στους συνεταιρισμούς μας.
Σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου.