Αρχική » Περιεχόμενα » Εκθέσεις » 1η Energy Tech: Δυναμική έναρξη με 516 εκθέτες από 26 χώρες

1η Energy Tech: Δυναμική έναρξη με 516 εκθέτες από 26 χώρες

Κάθε προσδοκία των διοργανωτών της (Helexpo AE) ξεπέρασε η πρώτη διοργάνωση της έκθεσης «Energy Tech» στην απήχηση που είχε, τόσο στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των κλάδων θέρμανσης – ψύξης και ενέργειας όσο και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Η «1η Energy Tech» που «γεννήθηκε» από την απόσπαση του τομέα της ενέργειας από την «Infacoma» διοργανώθηκε από την Helexpo AE στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης από 29 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, η έκθεση, κατά τις τέσσερις ημέρες λειτουργίας της δέχθηκε συνολικά 23.000 επισκέπτες, προερχόμενοι από ολόκληρη την Ελλάδα και από άλλες είκοσι χώρες και συγκεκριμένα από: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ελβετία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Συρία και Τουρκία. Οι εκθέτες που συμμετείχαν ανήλθαν στους 516 εκ των οποίων 226 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι 290 προέρχονταν από 26 χώρες. Σημειώνεται ότι στις άμεσες ξένες συμμετοχές περιλαμβάνονταν 22 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες από το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προερχόμενες από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία και την Τσεχία.
Στα περίπτερα οι εμπορικοί επισκέπτες, αλλά και οι καταναλωτές, είχαν την ευκαιρία να δουν και να ενημερωθούν για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν: ψύξη, θέρμανση, αερισμό, κλιματισμό, υλικά εγκατάσταση σωλήνων, αυτοματισμούς ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παραγωγή ενέργειας, τόσο συμβατικών μορφών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, λιγνίτης, άνθρακας), όσο και ανανεώσιμων μορφών (αιολική, υδροηλεκτρική, ηλιακή, βιοκλιματισμός, φωτοβολταϊκά) και εναλλακτικά συστήματα (ορθολογική χρήση, εξοικονόμηση, συμπαραγωγή). Μεγάλη επίσης ήταν η συμμετοχή στην έκθεση επαγγελματικών φορέων, οργανισμών και κλαδικών εντύπων. Χορηγός της «1ης Energy Tech» ήταν η εταιρία ΚΙΤURAMI και υποστηρικτής η εταιρία ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ηelexpo AE Θέμης Καρτσιώτης, απένειμε τρία βραβεία καλύτερης δημιουργίας, τρεις επαίνους και οκτώ βραβεία διοργανωτή σε ισάριθμους εκθέτες, που επελέγησαν ως οι καλύτερες συμμετοχές στην έκθεση. Συγκεκριμένα, τα βραβεία καλύτερης δημιουργίας απονεμήθηκαν στις επιχειρήσεις: Χαλκόρ ΑΕ, Pipe Life Ελλάς ΑΕ, και Αλέξανδρος – Τζάκια. Οι έπαινοι απονεμήθηκαν στις επιχειρήσεις Atrium HVAC Produces, Αερογραμμή και Advartia. Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στις εταιρίες Ιντερπλάστ ΑΕ, ΤΟΤΓΚΑΖ ΑΕ, Ελιθέρμ ΑΕ, Πετζετάκις, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Technik Sol System, Sivar και Alpha Plan Consultans.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου της ενέργειας στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές – εφαρμογές στον τουρισμό» που συνδιοργάνωσαν στα πλαίσια της έκθεσης, η Helexpo και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας εγκαινιάζοντας το συνέδριο και την έκθεση επισήμανε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.
Τονίζοντας τις μεγάλες διευκολύνσεις για την προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα που παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Οι επενδύσεις στην ενέργεια απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σοβαρή προετοιμασία. Δεν είναι επενδύσεις ευκαιρίας και εύκολου κέρδους και υπάρχουν πολλά που οφείλουν να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι. Υπογραμμίζω, παράλληλα, ότι τα αποτελέσματα της νέας ενεργειακής πολιτικής είναι εμφανή και εμπνέουν αισιοδοξία. Μεγάλοι πολυεθνικοί ενεργειακοί όμιλοι επενδύουν στη χώρα μας.
Στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΔΕΣΜΗΕ συμμετείχαν μαζί με τις ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις, τρεις ευρωπαίοι ενεργειακοί κολοσσοί. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις ΑΠΕ. Με στρατηγική, σχέδιο και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μετατρέψαμε την ενέργεια στην ατμομηχανή της αναπτυξιακής πολιτικής».
Εκτός από το παραπάνω συνέδριο, διεξήχθησαν στα συνεδριακά κέντρα «Ν. Γερμανός» και «Ι. Βελλίδης» οι εκδηλώσεις:
– «Ευρωπαϊκά πρότυπα στους πλαστικούς σωλήνες. Δοκιμές – σήματα συμμόρφωσης» από τον ΕΛΟΤ.
– «Γερμανική ημέρα: Γερμανικές τεχνολογίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού υπουργείου της Γερμανίας για την οικονομία και τεχνολογία.
– «Φωτοβολταϊκά συστήματα – επενδυτικές προοπτικές» από το Σύλλογος Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Β. Ελλάδας.
– Παρουσίαση της σειράς προϊόντων της εταιρίας «Sanyo Air Conditioners Europe S.R.L.».
– «Φωτοβολταϊκά έργα: Ενεργειακή επίδοση και οικονομικές αποδόσεις» από την KLT Energy.
– «Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα», από την ECO SUN.
– Eπίσημη παρουσίαση της νέας σειράς λεβήτων αερίου «GENUS» από την MTS Overseas S.r.L. «ARISTON». (Εκτενέστατο ρεπορτάζ από την παρουσίαση της «Ariston» δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος).