Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » 19ο περιφερειακό Πελοποννήσου – Ζακύνθου

19ο περιφερειακό Πελοποννήσου – Ζακύνθου

aigio 1.jpg

aigio 1.jpgΑντίθετοι οι συνάδελφοι με την ασφάλιση των υδραυλικών στον ΟΓΑ
Ζητήθηκαν ενέργειες από την ΟΒΥΕ για την αντιμετώπιση του θέματος

«Από την ΟΒΥΕ θέλουμε απαντήσεις και όχι επιστροφή των ερωτήσεων που εμείς της θέτουμε», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπλίου Γιώργος Σελλής, στη 19η περιφερειακή σύσκεψη Πελοποννήσου – Ζακύνθου στο Αίγιο, και με αφορμή το ζήτημα της ασφάλισης των υδραυλικών στον ΟΓΑ.
«Το ότι η ασφάλιση αυτή δημιουργεί πρόβλημα (εσόδων) στον ΟΑΕΕ και αθέμιτου ανταγωνισμού σε εμάς τους υδραυλικούς που είμαστε ασφαλισμένοι στο φορέα μας, είναι γεγονός. Το ξέρουμε και το έχουμε αναδείξει. Το ζήτημα είναι να μας πείτε τι έχετε κάνει ως ΟΒΥΕ ή τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Δώδεκα χρόνια τώρα, μόνο το συζητάμε».
Η συγκεκριμένη αναφορά προς τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ Αριστοτέλη Παπακονδύλη «ζωντάνεψε» τις εργασίες του περιφερειακού, που μέχρι εκείνη τη στιγμή περιορίζονταν στις ομιλίες των συναδέλφων. Κι αφού τις «ζωντάνεψε», επόμενο ήταν να προκληθεί διάλογος ο οποίος κατέληξε στο ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρξουν διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας προς τους αρμόδιους φορείς, έστω και με τη συμμετοχή των προεδρείων των συνδέσμων, αφού γενικώς οι συνάδελφοι δεν ακολουθούν.
Το 19ο περιφερειακό έλαβε χώρα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου του Αιγίου, στις 10 Μαΐου του 2008. Και όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσσηνίας Θεόδωρος Μπομπόνης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του επί της διεξαγωγής του τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Αφενός μεν γιατί στο τέλος Μαΐου θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ, αφετέρου δε γιατί στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γιορτάσουμε τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου μας και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί παράλληλα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αλλιώς εμείς το είχαμε ξεκινήσει το περιφερειακό», ανέφερε ο συν. Μπομπόνης.
Από το 19ο περιφερειακό απουσίαζαν οι σύνδεσμοι Άργους (επειδή την επόμενη μέρα είχαν εκλογές) και Τρίπολης (έχει δηλώσει ότι δεν συμμετέχει στα περιφερειακά).
Το άνοιγμα των εργασιών της σύσκεψης έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγίου Γιάννης Μάρκουλας, ζητώντας την κατανόηση των συναδέλφων για τις όποιες διαδικαστικές αδυναμίες.
Επισήμανε ότι τα περιφερειακά πρέπει να διαρκούν 2 ημέρες, ούτως ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου για τις ομιλίες των συναδέλφων και σε κάθε σύσκεψη να γίνεται ένας απολογισμός για «το τι κάναμε και τι όχι το προηγούμενο διάστημα».
Ζήτησε ακόμα να υπάρχει μεγαλύτερη εποπτεία από τους τομεάρχες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι ο Σύνδεσμός του δεν είχε ενημέρωση για τα σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας που θα μπορούσαν να διοργανώσουν. Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ τόνισε ότι, οι απερχόμενοι πρόεδροι των συνδέσμων πρέπει να βοηθούν και να ενημερώνουν τους νέους προέδρους για όλα τα θέματα, ενώ έθεσε σειρά ερωτημάτων για την ανεργία και την οικονομική κατάσταση των συναδέλφων. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν «επίορκοι» συνάδελφοι που υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις (έναντι αμοιβής) για μη αδειούχους, ενώ κάνοντας μία γενική αναφορά στις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές επισήμανε ότι με την αποδιοργάνωση της πυροσβεστικής είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθούν τα φαινόμενα αυτά.
Ο συν. Γιάννης Ζώης από την Αμαλιάδα αναφέρθηκε στο θέμα των υπηρεσιών – παροχών του ΟΑΕΕ, δηλώνοντας ότι «κανένας μας δεν πρέπει να είναι πλέον  ευχαριστημένος. Στην Αμαλιάδα έχουμε έναν παθολόγο που είναι και καρδιολόγος και γενικών καθηκόντων. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας στον φορέα». Τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους αποφοίτους των θερμοϋδραυλικών σχολών λόγω της έλλειψης των  γνώσεων που έχουν, ενώ πρόσθεσε ότι είναι καιρός να αποβάλουμε τους μη αδειούχους από τον κλάδο.
Ο Ανδρέας Παπαγεωργίου από το Αίγιο ανέφερε ότι οι συνδικαλιστές έχουν χαθεί στα «εγώ» τους και ότι γνώμονας για τη δράση τους πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των συναδέλφων και όχι των κομμάτων.
«Χρειάζεται αγωνιστικότητα, προσπάθεια, πρέπει να δώσουμε να καταλάβει η κοινωνία τα προβλήματά μας. Να διεκδικήσουμε καλύτερα πράγματα για τον κλάδο, βάζοντας στην άκρη όσους δεν έκαναν σωστή δουλειά».
Αναφέρθηκε ακόμα στην υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί αρωγός στους πυρόπληκτους και σε θέματα νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση του νερού.
aigio 2.jpgΟ Ανδρέας Κολλάρος από τη Ζάκυνθο στάθηκε στα «γιατί» που ανέφερε για σειρά θεμάτων ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, τονίζοντας ότι η Ομοπονδίας «δεν μας άκουσε για το πώς θα σταματήσουμε τις ενάρξεις επαγγέλματος από τους βοηθούς».
«Σας είχαμε έτοιμη λύση, αλλά την περιφρονήσατε».
Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για τη μη ασφάλιση των επαγγελματιών στον ΟΓΑ και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να «μιλήσουμε με τους μηχανολόγους, οι οποίοι έχουν αποθρασυνθεί».
Κατήγγειλε δε, ότι στην Αθήνα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης άδειας χωρίς δικαιολογητικά, έναντι αμοιβής.
Ο Κώστας Αθανασόπουλος από την Ηλεία και αναφερόμενος στα εκλογικά, είπε ότι πρέπει να «σπάσουν οι κλίκες» στην ΟΒΥΕ, για να μην εκλέγονται στο Δ.Σ. συνάδελφοι μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Κάλεσε τις διοικήσεις των συνδέσμων να ενημερώνουν τους τομεάρχες για όλα τα θέματα, ούτως ώστε να υπάρχει αμφίδρομη και σωστή επικοινωνία, ενώ υποστήριξε ότι το επάγγελμα βρίσκεται στα χέρια των μηχανικών.
Ο Βασίλης Χατζηγεωργίου από την Κόρινθο ανέφερε ότι το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ έχει επιτελέσει έργο και ότι για τη μη εφαρμογή του διατάγματος ευθύνη φέρουν και οι κατά τόπους διοικήσεις των συνδέσμων.
Υπογράμμισε ότι οι συνάδελφοι δεν απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες – παροχές από τον ΟΑΕΕ, ενώ μετέφερε την πρακτική του συνδέσμου του σε σχέση με την υπεύθυνη δήλωση για να πάρει ρεύμα η οικοδομή.
Ο Θεόδωρος Μπομπόνης από τη Μεσσηνία αναφέρθηκε στην ευόδωση των προσπαθειών του συνδέσμου του για να ζητούνται από την πολεοδομία της Κυπαρισσίας υπεύθυνες δηλώσεις στις μονοκατοικίες, ενώ επέκρινε την τακτική ενάρξεων επαγγέλματος από βοηθούς.
Τόνισε ότι πρέπει να διανεμηθούν τα χρήματα που συγκέντρωσε η ΟΒΥΕ προς τους πυρόπληκτους, που αποδεδειγμένα όμως υπέστησαν καταστροφές, ενώ ανέφερε ότι τα τμήματα βιομηχανίας ενεργοποιούνται προς την κατεύθυνση ανάκλησης των αδειών των «κακών» επαγγελματιών.
Ο Γιώργος Σελλής από το Ναύπλιο είπε ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις από την ΟΒΥΕ σε βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τους συνδέσμους εδώ και χρόνια και ότι δεν είναι δυνατόν «να συζητάμε ακόμα για τις υπεύθυνες δηλώσεις και το Προεδρικό Διάταγμα».
Ανέφερε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εύκολη η απασχόληση μαθητών από τους επαγγελματίες, όπως και του ότι στις εξετάσεις που γίνονται για την απόκτηση άδειας οι εξεταστές ρωτούν και πράγματα εκτός ύλης.
Υποστήριξε δε, ότι ήταν λάθος που βγήκε ο αριθμός τιμολογίου από τις υπεύθυνες δηλώσεις.
Ο Θεόδωρος Κουτσαντώνης από την Πάτρα τόνισε ότι στο κίνημα δεν «περισσεύει» κανένας και ότι μεταξύ των νυν και των τέως διοικήσεων των συνδέσμων καθώς και των τομεαρχών, πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία.
Μίλησε για το απαράδεκτο, όπως είπε, των προγραμμάτων stage με την ανασφάλιστη εργασία και ότι η ΟΒΥΕ έπρεπε να είχε συγκεκριμένες θέσεις για το ασφαλιστικό.
Κατέθεσε επίσης την άποψή του για τις ενάρξεις επαγγέλματος από τους βοηθούς, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για ίδρυση συνεταιρισμού στην πόλη του.
aigio 3.jpgΟ Σαράντος Πλευρίτης από τη Λακωνία, δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη «ταπείνωση» από τις ασφαλιστικές εξελίξεις, ενώ σε σχέση με τις σχολές θερμοϋδραυλικών είπε ότι υπάρχει κορεσμός επαγγελματιών στο νομό του. «Κάθε χωριό έχει και 3 υδραυλικούς. Πρέπει να σταματήσουν οι σχολές να βγάζουν νέους υδραυλικούς, δεν υπάρχουν δουλειές.
Είναι κρίμα να οδηγούνται νέοι άνθρωποι στην ανεργία.
Οι συνάδελφοι δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν, πόσο μάλλον να απασχολήσουν και μαθητές».
Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια ζημιά που υπέστη στο εισόδημά του ο αγροτικός πληθυσμός του νομού από τις περσινές πυρκαγιές, τονίζοντας ότι «αν ο αγρότης δεν έχει χρήματα, δεν μπορεί να έχει δουλειά και ο υδραυλικός».
Ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ Διονύσης Σβορώνος επισήμανε ότι είναι αντίφαση «από τη μία να εντοπίζουμε τα προβλήματα και από την άλλη να στηρίζουμε το σύστημα που τα δημιουργεί», όπως και το ότι είναι καιρός ο κλάδος ν’ αρχίσει να ασχολείται «με το μέλλον του» και όχι συνεχώς με το Π.Δ. και τις άδειες.
Τόνισε ότι η ΟΒΥΕ θα πρέπει να δώσει βάρος, με συγκεκριμένες προτάσεις στις τεχνικές σχολές, ενώ αναφέρθηκε στις ευθύνες της ΓΣΕΒΕΕ για το ασφαλιστικό.
Στη σύσκεψη το «παρών» έδωσε και ο συν. Γεράσιμος Μιχαλάκης από τα Μέγαρα, τονίζοντας ότι τα προβλήματα ανά την Ελλάδα είναι κοινά και για το λόγο αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας.
Στις δευτερολογίες τους οι συνάδελφοι ζήτησαν από την ΟΒΥΕ τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας, όπως και να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε ζητήματα που άπτονται με το μεροκάματο των συναδέλφων. Ευχήθηκαν δε οι εκλογές στην ΟΒΥΕ να μην πάρουν κομματικό «χρώμα».
Ο συν. Σπαντιδέας από τη Μεσσηνία αναρωτήθηκε τέλος, αν μπορεί να λέγεται συνδικαλισμός η άποψη ότι «δεν θα παίρνουμε τους μαθητές στις δουλειές μας γιατί δεν προσφέρουν». Αυτό τόνισε, μας γυρνάει 50 χρόνια πίσω.
Το κλείσιμο των εργασιών της σύσκεψης έγινε από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ Αριστοτέλη Παπακονδύλη ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων.
Αποφασίστηκε τέλος, το επόμενο περιφερειακό να πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία.

Συμβολή στην αναδάσωση
Ένα φωτογραφικό λεύκωμα του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης, έκανε δώρο ο Σύνδεσμος Αιγίου σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Με τον τρόπο αυτό ο Σύνδεσμος, θέλησε να ενισχύσει το σύλλογο στην αναδάσωση του δάσους Μαύρη Ελάτη που κάηκε ολοσχερώς στις περσινές πυρκαγιές. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην αναδάσωση της περιοχής», σημείωσε ο συν. Γιάννης Μάρκουλας, για να δεχθεί το χειροκρότημα των συναδέλφων για τη συμβολική αυτή αγορά και προσφορά του λευκώματος.