«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, πρέπει να διεκδικήσουμε…»
«Καλώς ήλθατε στη 18η περιφερειακή συνδιάσκεψη Πελοποννήσου Ζακύνθου. Στη συνδιάσκεψη αυτή υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας, που μας προβληματίζουν, θέματα που χρειάζονται λύσεις. Πιστεύω πως μέσα από το διάλογο, μέσα από τις προτάσεις, θα αναπτυχθούν ιδέες και στόχοι.
Συνάδελφοι, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα σοβαρά. Η ανησυχία για το μέλλον είναι μεγάλη. Οι προσπάθειες όλων των προηγούμενων ετών δεν πρέπει να μείνουν στάσιμες. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, πρέπει να διεκδικήσουμε. Μέσα από διάλογο, μέσα από συζητήσεις, να βγουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν. Θα ήθελα η σημερινή συνδιάσκεψη να μην έχει προσωπικές αντιπαραθέσεις αλλά να συζητηθούν προτάσεις και να βγουν θετικά συμπεράσματα για το καλό του κλάδου. Ο κλάδος συνάδελφοι, όπως ξέρετε όλοι, περνάει μία παρατεταμένη κρίση αναδουλειάς.
Φέτος στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον νομό μας, άλλοι ζήσαμε από κοντά και άλλοι από μακριά τη μεγαλύτερη ίσως καταστροφή που έχει βιώσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, κατά κάποιους και μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Δάση κάηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, χωριά εξαφανίστηκαν, ζώα πέθαναν, συνάνθρωποί μας χάθηκαν. Εδώ θα ήθελα να σας παρακαλέσω να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο και την Εύβοια.
Το πανέμορφο και ξεχωριστό τοπίο της περιοχής μαύρισε και μαζί μαύρισε και η ψυχή μας.
Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμαλιάδας Γιάννης Ζώης, για την κήρυξη των εργασιών της σύσκεψης. Στο πάνελ του προεδρείου οι εκπρόσωποι της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης (πρόεδρος) και Διονύσης Σβορώνος (γενικός γραμματέας) και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αμαλιάδας Νίκος Λάλης
Δραματικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν το μέγεθος της καταστροφής στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με ανακοίνωση της WWF. 1.772.634 στρέμματα γης που περιλαμβάνουν δάση και φυσικές εκτάσεις, γεωργικές καλλιέργειες και τεχνικές επιφάνειες παραδόθηκαν στις φλόγες. Αφανίστηκαν ολόκληρα οικοσυστήματα και βιότοποι με αποτέλεσμα να πληγωθεί η τροφική αλυσίδα. Ο κρατικός μηχανισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση χτύπησαν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πρωτοφανής όμως αριθμός εστιών, σε συνδυασμό με την μανία του ανέμου και ορισμένων κακόβουλων εμπρηστών, συντέλεσαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πύρινη κόλαση. Σε βαθμό ώστε οι πυροσβεστικές υπηρεσίες να είναι ανεπαρκείς για τέτοιου είδους φαινόμενα. Εν τούτοις δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, παρ’ όλη την έλλειψη δυνάμεων σε σχέση με το μέγεθος των πυρκαγιών, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ξεχνώντας τη λέξη ξεκούραση, για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι χάθηκε εν μέρει η ανάσα της Πελοποννήσου και μεγιστοποιήθηκε η αναπτυξιακή οπισθοχώρηση, καθώς και μεγάλο μέρος των πρώτων υλών και των ενεργειακών πόρων που μας δίνει η φύση απανθρακώθηκαν. Ο εναλλακτικός τουρισμός και οι επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές πιθανολογείται πως θα μειωθεί ορατά.
Παρ’ όλα αυτά, η πληγωμένη γη στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα πως η ζωή ξαναρχίζει στα καμένα. Ήδη με τις πρώτες βροχές άνθισαν στις γυμνές περιοχές των καμένων μικρά ποώδη φυτά των οποίων ο βολβός βρίσκεται μέσα στο χώμα και δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στη μαυρίλα της περιοχής.
Εντυπωσιακή είναι μεν η αναβλαστική ικανότητα ορισμένων φυτών σε χαμηλά υψόμετρα, όμως σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις η αδυναμία φύτρωσης σπόρων είναι μεγάλη και απαιτούνται ανθρώπινες παρεμβάσεις και επιστημονικό σχέδιο αναδάσωσης.
Με αφορμή λοιπόν την προσπάθεια της φύσης να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες, ας κινητοποιηθούμε και εμείς άμεσα με σχέδια δράσης (εθνικά – περιφερειακά) τα οποία πρέπει να διαμορφώνονται στη βάση συμμετοχικών διαδικασιών δημόσιου σχεδιασμού, με εμπλοκή και σύμπραξη όλων των ενδιαφερομένων μελών. Θα πρέπει επομένως να στρέψουμε την προσοχή μας στη δυνατότητα ανάκαμψης των οικοσυστημάτων, θα πρέπει να δώσουμε βάση στην πρόληψη και καταστολή στις δασικές υπηρεσίες για να πετύχουμε την αναβάθμιση και την αναγέννηση στις καμένες περιοχές.
Επιγραμματικά θα πρέπει να τονίσουμε καίρια σημεία για την ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών. Απαιτούνται άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η λήψη τους πρέπει να είναι καθολική. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε μία ανάπτυξη και ανασυγκρότηση προς όφελος του περιβάλλοντος και των εργαζομένων και όχι των κερδοσκοπικών καρτέλ του κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα. Η εκπόνηση σχεδίου ανοικοδόμησης πρέπει να είναι άμεση, πάντα με σεβασμό στις τοπικές δραστηριότητες και την πολυδιάστατη και κρίσιμη τοπική οικονομία.
Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας συν. Παπακονδύλη καθώς και τον πρόεδρο της Μεσσηνίας συν. Μπομπόνη που αμέσως μετά τις καταστροφές επισκέφθηκαν την περιοχή μας για να ζήσουν και αυτοί μαζί με εμάς το μέγεθος της καταστροφής.
Θέλω να τονίσω την υπόσχεση του συν. Παπακονδύλη πως θα βοηθήσει τους πληγέντες όπως μπορεί. Την υλοποίησε αμέσως στέλνοντας υδραυλικά υλικά για τους πληγέντες εντελώς δωρεάν. Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ.
Βέβαια ένας άλλος προβληματισμός που επίκειται σε συζήτηση, είναι το φορολογικό. Οι φορολογικές διατάξεις, το ασφαλιστικό και η ανεργία είναι προβλήματα σοβαρά με αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο μας και για την κοινωνία. Οι φορολογικοί νόμοι που συχνά αλλάζουν, κατάφεραν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή σε ένα μικρό ποσοστό. Ο κλάδος μας χαρακτηρίζεται ως κλάδος φοροδιαφυγής. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική φορολογική επίθεση.
Η ΟΒΥΕ αγωνίζεται για τη βελτίωση του φορολογικού αλλά χρειάζεται και την αμέριστη συμπαράσταση όλου του κλάδου, ανεξαρτήτων κομματικών τοποθετήσεων. Επιπρόσθετα αξίζει να αναφέρουμε τα βασικά προβλήματα των ταμείων. Μερικά από αυτά είναι:
• Η ανεργία, η οποία στερεί εισφορές από τα ταμεία.
• Η ανασφάλιστη εργασία, προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.
• Τα χρέη του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Η μη εφαρμογή των νόμων και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας από πολλές επιχειρήσεις.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, είναι προβλήματα που διογκώνουν περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη δίκαιη και ανθρώπινη ασφάλιση για όλους. Να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να ληφθούν μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση, ειδικά των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Να καταχωρηθεί αξιοπρεπές, εγγυημένο, κοινωνικό εισόδημα για κάθε πολίτη. Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας φορέα ΟΑΕΕ. Να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης. Να μη μειωθεί ούτε ένα ευρώ η σύνταξη.
Για τους νέους ασφαλισμένους που γράφτηκαν από το ’93 και μετά, να μην ισχύει ο νόμος 2084/93 που προβλέπει μετά από 35 χρόνια ασφάλισης ποσοστά αναπλήρωσης 60%. Δηλαδή πολύ μικρή σύνταξη.
Κλείνοντας, εκ μέρους του Δ.Σ. του συνδέσμου θέλω να ευχαριστήσω τον εμπορικό σύλλογο Αμαλιάδας και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του, συν. Πέτρο Παπαδάτο, που με την προσφορά του βοήθησε στην πολυδάπανη διοργάνωση της συνδιάσκεψης.
Θέλω να καλωσορίσω τους προσκεκλημένους μας και να τους ευχαριστήσω εκ μέρους της συνδιάσκεψής που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Προτού δώσω το λόγο στους προσκεκλημένους μας, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα προεδρικά διατάγματα περι αδειούχων επαγγελματιών και να τα στηρίζουν γιατί έτσι επιτυγχάνουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής και δίνουμε πνοή στους νόμιμους επαγγελματίες.
Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια».
Επισημάνσεις ομιλητών
Ανδρέας Παπαγεωργίου (Αίγιο): «Η εικόνα της κοινωνίας και σε βασικούς τομείς της ζωής μας είναι παραπαίουσα. Ανεργία, παιδεία, υγεία, συνταξιοδοτικό, περιβάλλον αποτελούν ζητήματα πρώτης γραμμής, οφείλουμε να σκύψουμε πάνω τους και να αγωνιστούμε για την αντιμετώπισή τους».
Ανδρέας Κολλάρος (Ζάκυνθος): «Ζητάμε περισσότερη ενεργοποίηση της ΟΒΥΕ στο θέμα των παράνομων υδραυλικών και των ενάρξεων επαγγέλματος από τους βοηθούς. Εμείς, μετά από ενέργειες πήραμε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΒΕΑ, που λέει ότι τα επιμελητήρια δεν μπορούν να εγγράφουν στα μητρώα τους άτομα χωρίς την προσκόμιση της σχετικής επαγγελματικής άδειας. Αυτό η ΟΒΥΕ θα πρέπει να το απαιτήσει από τα επιμελητήρια και το υπουργείο Οικονομικών».
Κώστας Αθανασόπουλος (Ηλεία): «Μετά τις φωτιές, επισκεφθήκαμε όλα τα χωριά που επλήγησαν, συγκροτήσαμε συνεργεία και στείλαμε fax σε όλους τους δημάρχους προκειμένου να συνεισφέρουμε στην αποκατάσταση των ζημιών στις υδραυλικές εγκαταστάσεις των σπιτιών.
Με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, τρεις συνάδελφοί μας επλήγησαν από τις φωτιές.
…Προτείνω τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο περιφερειακό μας για την αντιμετώπιση περιπτώσεων συναδέλφων ή των οικογενειών τους που χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Το τονίζω αυτό, γιατί κάθε μήνα στους συνδέσμους φτάνουν τουλάχιστον 15 τέτοια αιτήματα, και δυστυχώς δεν δυνάμεθα οικονομικά να ανταποκριθούμε σε όλα».
Ηλίας Χούντας (Κόρινθος): «Το ασφαλιστικό μάς απασχολεί και μας δεσμεύει όλους. Δεν υπάρχουν χρώματα, κόμματα και παρατάξεις σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχει μία δέσμευση από την κυβέρνηση ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις και δεν θ’ αυξήσει τις εισφορές. Παρ’ όλα αυτά όμως, πρέπει κι εμείς -ως συνδικαλιστές- να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να απευθυνθούμε στους βουλευτές των περιοχών μας και να τους καταθέσουμε τα αιτήματά μας.
Παράλληλα οφείλουμε να οργανωθούμε, να γίνουμε ενεργοί συνδικαλιστές και πολίτες, να ενημερώσουμε μέσα από ειδικές ημερίδες τα επιμελητήρια, τους δήμους και όλες τις αρχές για τα ζητήματα του κλάδου μας.
Πρέπει να καλυτερέψουμε το αύριο, για μας και τα παιδιά μας. Στην Ηλεία, οφείλουν οι δύο σύνδεσμοι να τα βρουν σε όλα τα επίπεδα και να ιδρύσουν συνεταιρισμό. Εμείς σαν Κόρινθος, είμαστε σε συνεννοήσεις με το Αίγιο για τη δημιουργία συνεταιρισμού».
Σαράντος Πλευρίτης (Λακωνία): «Η εικόνα των υδραυλικών στα ΜΜΕ είναι απαξιωτική. Μας έχουν χρήσει φοροφυγάδες. Σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ θα πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κι εμείς θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο τυπικοί. Πρέπει να εκδίδουμε αποδείξεις και παραστατικά, γιατί πλέον και οι πολίτες τις ζητούν. Αποτελεί πληγή για τους επαγγελματίες, η απασχόληση των παράνομων υδραυλικών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα, χωρίς βέβαια να γίνουμε καταδότες. Δεν μπορούμε εμείς να μπούμε σε μία τέτοια λογική. Αυτό είναι δουλειά της πολιτείας και των συντεταγμένων οργάνων της.
…Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ από το 2000 έχουν αυξηθεί πάνω από 100% και από την άλλη ο Οργανισμός αναγκάζεται να πουλήσει ομόλογα για να πληρώσει τις συντάξεις. Να πιέσουμε τους αρμόδιους υπουργούς για τη χρηματοδότηση του ταμείου μας».
Θεόδωρος Μπομπόνης (Μεσσηνία): Ο συν. Μπομπόνης αφού ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τους συνδέσμους που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για την οικονομική ενίσχυση οικογένειας συναδέλφου που απεβίωσε πρόσφατα, μίλησε για το πρόβλημα που υφίσταται στην Καλαμάτα και στις συνδέσεις των παλιών οικοδομών με το αποχετευτικό δίκτυο. «Οι συνδέσεις γίνονται από αλλοδαπούς και υπαλλήλους της ΔΕΥΑΚ. Ο δήμαρχος της πόλης, μας είπε ότι δεν προβλέπεται υπεύθυνη δήλωση γι’ αυτές τις συνδέσεις. Θα παρακαλούσα λοιπόν την ΟΒΥΕ να δει το ζήτημα , προκειμένου οι συνδέσεις να γίνονται από τους επαγγελματίες υδραυλικούς.
…Πριν λίγο καιρό διοργανώσαμε σύσκεψη στη Μεθώνη, και οι εκεί δήμαρχοι εκφράστηκαν θετικά στο θέμα της εφαρμογής του προεδρικού μας διατάγματος και της έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης».
Αναστάσιος Ρεβύθης (Ναύπλιο): «Μιλάμε συνεχώς για τους παράνομους υδραυλικούς, ξεχνώντας όμως ότι εμείς, με τα ίδια μας τα χέρια βγάζουμε τα μάτια μας, υπογράφοντας για μη αδειούχους. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, πώς θα απαιτήσουμε απ’ όλους τους άλλους να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Π.Δ.;
Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, η αίσθησή μου είναι ότι φωνάζουν για τις συντάξεις αυτοί που πληρώνουν τις πιο χαμηλές εισφορές και όχι αυτοί που πληρώνουν τα πολλά.
Δεν θεωρώ δίκαιο και σωστό, αυτός που δίνει λίγα να παίρνει την ίδια σύνταξη με αυτόν που πληρώνει πολλά».
Θεόδωρος Κουτσαντώνης (Πάτρα): «Η κυβέρνηση μας καλεί σε διάλογο για το ασφαλιστικό. Σε ποιο διάλογο όμως να πάμε; Σε έναν προσχηματικό διάλογο όπου απλά θα μας χρησιμοποιήσει ως άλλοθι στα όσα δυσμενή έχει αποφασίσει;
…Οι τεχνικές σχολές έχουν υποβαθμιστεί πλήρως. Οι αλλαγές που έχουν γίνει στις ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, κάνουν δύσκολη την απασχόληση των μαθητών στις δουλειές μας.
…Στα περιφερειακά πρέπει να παρίστανται οι τοπικές αρχές, προκειμένουν να δεσμεύονται σε διάφορα ζητήματα».
Βασίλης Χατζηγεωργίου (Κόρινθος): «Οφείλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά στο θέμα του ασφαλιστικού. Αυτοί που θέλουν να μας φτάσουν στα 67, παίρνουν σύνταξη με 2 τετραετίες ως βουλευτές. Κι εμείς, πριν πάρουμε σύνταξη, αφήνουμε τα κοκκαλάκια μας από τη δουλειά.
…Μικτά κλιμάκια ελέγχων του ΣΔΟΕ, στήνουν μπλόκα για έλεγχο των επαγγελματικών αυτοκινήτων. Σε συνάδελφό μας επέβαλαν πρόστιμο 180 ευρώ, γιατί είχε μέσα μία ροζέτα. Ποιος επαγγελματίας μπορεί να κάθεται κάθε μέρα και να ενημερώνει το βιβλίο μεταβολών;
Να ζητήσουμε τα παλαιά εξαρτήματα να μην αποτελούν (για την εφορία) “λαθραίο” εμπόρευμα».
Διονύσης Σβορώνος (γεν. γραμματέας ΟΒΥΕ): «Σε σχέση με τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και τα 3 εκατ. στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών που χάθηκαν, η μόνη διαπίστωση που μπορεί να κάνει κανείς, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε πρόληψη, ούτε καταστολή, αλλά ούτε και κτηματολόγιο. Το μόνο που υπάρχει, είναι η εμπορευματοποίηση.
Συνάδελφοι, για μία σειρά θεμάτων (περιβάλλον, ασφαλιστικό, φορολογικό, παιδεία κ.λπ.) ο μόνος δρόμος αντίστασης και διεκδίκησης είναι ο αγώνας. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, θεωρώ ότι δεν δικαιούμαστε και δεν πρέπει να μπούμε στη λογική ενός διαλόγου για το πόση σύνταξη θα χάσουμε, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ή για τη δωρεάν νοσοκομειακή μας περίθαλψη.
Το βασικό είναι να έχουμε ξεκάθαρα αιτήματα, και να διευρύνουμε τον αγώνα μας με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.
Δεν νομίζω να θεωρούμε τους εαυτούς μας μεγαλοεργολάβους με 1 ή 2 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων ο ένας είναι αλλοδαπός…
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε».
Αριστοτέλης Παπακονδύλης (πρόεδρος ΟΒΥΕ): «Η ΟΒΥΕ δεν έμεινε ανενεργή στο ζήτημα του ασφαλιστικού. Προκαλέσαμε σύσκεψη με τις υπόλοιπες κλαδικές ομοσπονδίες και αποφασίσαμε την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.
…Η δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας, όπως ακούστηκε προηγουμένως για την ενίσχυση των συναδέλφων και των οικογενειών τους, είναι δύσκολο εγχείρημα και ενδεχομένως να μην έχει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Από την Interamerican μας έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για ομαδική ασφάλιση των μελών μας, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό που όλοι θέλουμε.
Για να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων μας. Μέχρι στιγμής έχουν εκφραστεί διαφωνίες από μέλη του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ.
…Σε ό,τι αφορά το επάγγελμά μας, οφείλουμε να το προστατεύσουμε καταγγέλλοντας όσους καταστρατηγούν το Π.Δ. Και σε αυτή την κατηγορία είναι δήμαρχοι, νομάρχες, πολεοδομίες κ.λπ.
Από την άλλη πρέπει να σταματήσουν και τα εσωτερικά, εννοώ από τους συναδέλφους, φαινόμενα καταστρατήγησης των διατάξεων του διατάγματος. Δηλαδή υπογραφές για άλλους, ή ακόμα και ανασφάλιστο προσωπικό. Όλα αυτά μας γυρνούν σε άλλες εποχές».
Το κλείσιμο της σύσκεψης έγινε από τον πρόεδρο του συνδέσμου Αμαλιάδας Γιάννη Ζώη, ο οποίος έδωσε διάφορες διευκρινίσεις για θέματα που τέθηκαν.
Αποφασίστηκε τέλος, η επόμενη περιφερειακή σύσκεψη να διεξαχθεί στο Αίγιο.