Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Ο Σύνδεσμος Πειραιά γιόρτασε τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1927

Ο Σύνδεσμος Πειραιά γιόρτασε τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1927

peiraiaspita 2.jpg

peiraiaspita 2.jpg• Τιμητικές πλακέτες στους πρωτεργάτες
• Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας με γλέντι και χορό

Σε εορταστική ατμόσφαιρα ο Σύνδεσμος Πειραιά γιόρτασε τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, αποτίοντας φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του, αλλά και σε όσους τον υπηρέτησαν μέχρι σήμερα.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα» στη Νίκαια, στις 20/1/2008, με την παρουσία βουλευτών από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων από τη διεύθυνση βιομηχανίας της Νομαρχίας Πειραιά, από την ΟΒΣΠ, το Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων και την ΟΒΥΕ. Και βεβαίως μεγάλου αριθμού μελών με τις οικογένειές τους.
Από τη Ν.Δ. παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ιωάννης Τραγάκης, Παναγιώτης Μελάς, Αναστάσιος Νεράντζης και Γιάννης Κουράκος.
Από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Διαμαντίδης.
Τη διεύθυνση της νομαρχία Πειραιά εκπροσώπησαν η κ. Μαρία Τάνκα και ο κ. Μαρινόπουλος.
Την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά ο πρόεδρος Χρήστος Τσαρές, το Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων ο πρόεδρος κ. Ντίμερης, ενώ την ΟΒΥΕ  ο πρόεδρος Αριστοτέλης Παπακονδύλης.
Παρευρέθηκε επίσης και ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σπύρος Αναγνωστόπουλος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με τυχερό τον συν. Αλέξανδρο Μπάρλα στον οποίο έτυχε το φλουρί (αντιστοιχούσε σε μια βιντεοκάμερα).

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πειραιά Επιφάνιος Αλεφραγκής στην ομιλία του, υπογράμμισε τα εξής:
«Φίλοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι.
Εκ μέρους του Δ.Σ. εκφράζω τη χαρά μας που στο κάλεσμα αυτό ήρθατε να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να τιμήσουμε παλιούς συναδέλφους.
Ο Σύνδεσμός μας, εκτός από την κοπή της πίτας γιορτάζει σήμερα τα 80 χρόνια του από την ίδρυσή του, που έγινε το 1927.
Οργανώσαμε αυτή τη λαμπρή εκδήλωση γιατί θέλουμε:
1. Να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους συναδέλφους εκείνους που ίδρυσαν πριν 80 χρόνια, τον ιστορικό σύνδεσμό μας, αλλά και όσους τον υπηρέτησαν από τότε μέχρι σήμερα.
2. Για να αναδείξουμε τη συμβολή του στην πανελλαδική οργάνωση του κλάδου με τους αγώνες μας για την καλυτέρευση της δουλειάς μας, τις προσπάθειες για καλύτερη ποιότητα των υδραυλικών εγκαταστάσεων, για να περπατάμε σε όλη τη χώρα μας, με ψηλά το κεφάλι.
Τέλος, οργανώσαμε αυτή την εκδήλωση για να απευθύνουμε ένα νέο προσκλητήριο στους συναδέλφους της πόλης μας, να έρθουν πιο κοντά στο σύνδεσμό μας και στο συνεταιρισμό μας.
Για να μπορέσουμε όλοι μαζί, μαζί και με όλους τους συναδέλφους της χώρας μας, να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που μας απασχολούν σήμερα.
Η αναφορά στους συναδέλφους που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια το σύνδεσμό μας θα είναι ελλιπής.
Διότι μετά από έρευνα που κάναμε, δεν βρέθηκαν αρχεία πριν τη γερμανική κατοχή και μετά από αυτή έως το 1960. Και ακόμα ορισμένων συναδέλφων δεν βρήκαμε διευθύνσεις τους και τηλέφωνα, λόγω αλλαγής έδρας, οικίας, κ.λπ.
Δεν πειράζει όμως, η δική μας ευγνωμοσύνη που θα εκφραστεί σήμερα, θα είναι για όλους τους συναδέλφους που υπηρέτησαν το σύνδεσμό μας από το 1927 μέχρι σήμερα.
Πολλοί από τους συναδέλφους μας δεν είναι εδώ σήμερα. Όμως για όλους εμάς είναι και θα είναι μέσα στην ψυχή μας, διότι σ’ αυτούς οφείλουμε τόσα, όσα και στους προγόνους μας που πολέμησαν και πέθαναν για τη δική μας ελευθερία, σήμερα.
Συνάδελφοι, ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους παλαίμαχους και νεότερους και αυτούς που δεν είναι εδώ σήμερα, είναι ότι τους δίνουμε όλοι μαζί την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε το παράδειγμά τους και θα αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για καλύτερες μέρος στον κλάδο μας και στην Ελλάδα μας  ειδικότερα.
Αυτή λοιπόν την υπόσχεση και ευγνωμοσύνη μας, παρακαλώ να την εκφράσουμε όλοι μαζί με ένα χειροκρότημα.
Θέλω λίγο χρόνο από το χρόνο σας για να πούμε λίγα λόγια περιληπτικά για τα σημαντικότερα γεγονότα και δραστηριότητες του κλάδου μας.
Λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο του ‘40, ιδρύεται από το σύνδεσμό μας, συνεταιρισμός στον Πειραιά, επί συναδέλφων Βουρεξάκη, Βουρναδάκη και άλλων.
1962. Εκδίδεται η εφημερίδα «υδραυλικός» και από τότε άρχισε να ακούγεται η φωνή, οι ιδέες και οι αγώνες των συναδέλφων μας σε όλη τη χώρα σχεδόν.
Ξεφυλλίζοντας τους πρώτους τόμους του «υδραυλικού» διάβασα μια συνέντευξη του αείμνηστου συν. Βουρεξάκη, προέδρος τότε, που μιλούσε για άδειες υδραυλικών, πιστοποίηση υλικών, ποιότητα της δουλειάς και συμπεριφορές ανάλογες στους συμπολίτες μας. Ακόμα, για ίδρυση ομοσπονδίας και άλλα.
Έκτοτε ο σύνδεσμός μας, το Σεπτέμβρη του 1962 βρέθηκε μαζί και με άλλους εκπροσώπους συνδέσμων στη Θεσσαλονίκη, σε σύσκεψη που αφορούσε την αναβάθμιση του κλάδου.
1964. Σύσκεψη στη Λάρισα. Συνάδελφοι από πολλά σημεία της χώρας μας, επιλέγουν το συν. Ν. Βουρεξάκη αιρετό πρόεδρο της ΟΒΥΕ και τον συν. Μεϊντάνη ταμία.
Από τότε μέχρι σήμερα, ο ΣΕΥΠ συμμετέχει στις διοικήσεις της ΟΒΥΕ και της ΟΒΣΠ, με άξιους συναδέλφους και θα συνεχίσει αυτό και στο μέλλον.
Αγαπητοί συνάδελφοι. Ακούγονται πολλές κριτικές. Άλλες θετικές και άλλες κατηγορηματικές. Είναι λογικό, διότι όποιος δουλεύει ίσως να κάνει και λάθη. Αυτός που κοιμάται δεν κάνει κανένα. Τα πράγματα όμως μιλάνε από μόνα τους. Το 1962 είχαμε 6 συνδέσμους. Σήμερα 76.
Το 1962 είχαμε 3 συνεταιρισμούς. Σήμερα 32 ρυθμιστές της αγοράς. Τα σεμινάρια, το ένα μετά το άλλο ανά τη χώρα. Τα επιμορφωτικά βιβλία. Οι άδειες που αποκτήσαμε και πάει λέγοντας. Το μητρώο των υλικών με προδιαγραφές. Η ασφάλιση των έργων.
Περιφερειακές συσκέψεις μεταξύ συναδέλφων και διοικήσεων σε συνεργασία με πολλούς φορείς προς ενημέρωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
Και άλλες κινήσεις και κινητοποιήσεις, συνεργασίες μεταξύ συνδέσμων – ΟΒΥΕ – ΟΒΣΠ – ΒΕΠ. Συμμετοχή σε κάθε κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ προς επίλυση των προβλημάτων μας.
Όλα αυτά τα οφείλουμε σ’ αυτούς τους συναδέλφους και κυρίως στην Ομοσπονδία μας. Δημιουργήθηκαν συνεταιρισμοί σε πολλά σημεία της χώρας μας. Ο Πειραιάς ενώθηκε με τον ΣΕΥΔΑΠ. Ένα λαμπρό αστέρι στο χώρο μας.
Δημιουργήθηκε η ΠΟΣΕΥΔ.
Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα άλυτα. Γιατί; Γιατί μόνο με τη μαζική συμμετοχή στους αγώνες, και πιστεύω με την καλή θέληση και συμπαράσταση των πολιτευόμενων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο τότε μπορούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα που μαστίζουν τους υδραυλικούς και όχι μόνο.
Τέλος παρακαλούμε όλους σας να έρθετε πιο κοντά στον ιστορικό μας σύνδεσμο και να δυναμώσουμε τον ΣΕΥΔΑΠ. Όλοι οι Πειραιώτες να γίνουν συνεταίροι – μέλη του ΣΕΥΔΑΠ.
Ας κάνουμε όλοι μαζί 2008 ευχές, ο χρόνος αυτός να είναι πιο δημιουργικός για όλους. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ. και ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους».
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Τραγάκης, ο οποίος, λόγω και της μακρόχρονης επαγγελματικής του ιδιότητας ως μηχανικός, δήλωσε ότι έχει ίδια άποψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά επαγγέλματα της οικοδομής. Προβλήματα, όπως είπε, που συσσωρεύτηκαν διαχρονικά και «είναι ανάγκη να σκύψουμε με στοργή πάνω σε αυτά για να τα αντιμετωπίσουμε».
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών προς του συναδέλφους που έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση.
Όλοι οι συνάδελφοι ευχαρίστηκαν τη διοίκηση του Συνδέσμου για αυτή της την πρωτοβουλία, ενώ αρκετοί, μεταξύ αυτών οι Κώστας Δημόπουλος και Παναγιώτης Ασλανίδης που διετέλεσαν πρόεδροι, αφιέρωσαν τη διάκριση αυτή στις οικογένειές τους, από τις οποίες «έκλεψαν» χρόνο για να τον διαθέσουν στα κοινά και τους αγώνες που έγιναν για την αναβάθμιση του Συνδέσμου και γενικότερα του κλάδου.
Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ Σπύρος Αναγνωστόπουλος έκανε μία ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν όλα αυτά τα χρόνια για την απόκτηση αδειών και την αναβάθμιση του κλάδου, και οι οποίες προσπάθειες, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς πολλών συναδέλφων απ’ όλη τη χώρα.
«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσετε εμάς τους παλιούς συναδέλφους, είναι όλοι σας να είστε κοντά στο σωματείο, στο συνεταιρισμό και στην Ομοσπονδία σας, γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Πρέπει να είμαστε στο πεζοδρόμιο και να αγωνιζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων μας», πρόσθεσε.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πολύ χορό και γλέντι.

 Οι συνάδελφοι που βραβεύθηκαν για την προσφορά τους

peiraiaspita 4.jpg

Συνάδελφοι που διετέλεσαν μέλη της διοίκησης
του Συνδέσμου μέχρι και το 2005, βραβεύθηκαν
για την προσφορά τους στα κοινά

 

 

 

 

    Ιδρυτές – πρωτεργάτες Συνδέσμου υδραυλικών Πειραιά 1927
Πρόεδρος: Δημήτρης Μάνεσης
Γεν. γραμματέας: Παναγιώτης Καψάνης
Ταμίας: Βασίλειος Χατζηχρήστου
Μέλη: Α. Δούκας, Ν. Τριανταφύλλου,
Δ. Μπουρτέλης, Κ. Στεφανούρης
Μέλη Δ.Σ. από το 1927
Πρόεδροι

Νικόλαος Βουρεξάκης
Ιωάννης Βουρναδάκης
Νικόλαος Μεϊντάνης
Αλέξανδρος Σαντοριναίος
Δημήτριος Ικαρίου
Κωνσταντίνος Δημόπουλος
Παναγιώτης Ασλανίδης
Αντιπρόεδροι
Ιωάν. Γουσέτης
Γεώργιος Βουρνάς
Μαρίνος Μαρίνος
Ιωάννης Τσικμίσογλου
Θεόδωρος Παναγόπουλος
Μιχαήλ Μιχόπουλος
Γεώργιος Παπαγεωργίου
Αναστάσιος Πετράκης
Κωνσταντίνος Κατσούλης
Κυριάκος Κυριμλίδης
Επιφάνιος Αλεφραγκής
Νικόλαος Τριανταφύλλου
Γενικοί γραμματείς
Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος
Απόστολος Τριχανόπουλος
Πέτρος Αχλάδης
Ευάγγελος Λάζος
Ιωάννης Νομικός
Ταμίες
Γεώργιος Χατζηχρήστος
Σάββας Τρελλόπουλος
Παναγιώτης Τριανταφύλλου
Αναστάσιος Γεωργουσάκης
Μιχάλης Μιχόπουλος
Βασίλης Ζορμπάς
Ευάγγελος Οικονομίδης
Μιχάλης Κατσαρός
Γεώργιος Σιγάλας
Μέλη
Ιωάννης Γεωργόπουλος
Νικόλαος Γρυπαίος
Στυλιανός Διαμαντόπουλος
Σταύρος Αθανασούλης
Δημήτρης Χαράμης
Αναστάσιος Πούλιος
Νικόλαος Φιλίππου
Ιωάννης Λαουτάρης
Δημήτριος Βλαντής
Ιωάννης Γκαχόπουλος
Θεόδωρος Βασιλείου
Παύλος Γενιατάκης
Λουκάς Ιατρίδης
Γεώργιος Σκλάβος
Μιχάλης Μεμόπουλος
Ασημάκης Γεωργόπουλος
Ιωάννης Χριστόπουλος
Ιωάννης Ρες
Ματθαίος Ρενιέρης
Αβραάμ Αβραμίδης
Στυλιανός Ρώτας
Απόστολος Γεωργόπουλος
Γρηγόρης Χατζηϊωάννου
Κυριάκος Ιωαννίδης
Ιωάννης Ζουμπούλης
Ιωάννης Ξανθάκος
Νικόλαος Ασβεστάς
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Μανώλης Τουμπακάρης
Ιωάννης Γεωργιάδης
Γεώργιος Μπαρκιάς
Μιλτιάδης Κοσμίδης
Ιωάννης Μόσχος
Αλέξανδρος Μπάρλας
Γρηγόριος Σαχινίδης
Νικόλαος Εφεντάκης
Κωνσταντίνος Κυριλλίδης

Γενική συνέλευση στο Σύνδεσμο Πειραιά στις 12/3/2008
Με επιστολή του το Δ.Σ. του συνδέσμου Πειραιά, καλεί τα μέλη στην α’ τακτική γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του συνδέσμου, με τα εξής θέματα:
1. Εκλογή προεδρείου γενικής συνέλευσης.
2. Λογοδοσία της διοίκησης από 1-1-2007 έως 31-12-2007 και από 1-1-2008 έως 11-3-2008 απαλλαγή της από κάθε ευθύνη.
3. Ταμειακός απολογισμός από 1-1-2007 έως 31-12-2007 και από 1-1-2008 έως 11-3-2008.
4. Έκθεση ελεγκτικής επιτροπής.
5. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών του συνδέσμου.
6. Προτάσεις συζητήσεις.
Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο Επιφάνιο Αλεφραγκή και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Σιγάλα έχει υστέρογραφο την εξής επισήμανση:
«Υ.Γ. Συνάδελφε, η παρουσία σου είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, αλλά και γιατί σύμφωνα με το νόμο, η απουσία σου από δύο γενικές συνελεύσεις, προβλέπει τη διαγραφή σου».