Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Η ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση που διοργάνωσε στις 10 Ιουνίου ο Ήφαιστος

Η ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση που διοργάνωσε στις 10 Ιουνίου ο Ήφαιστος

«Eπιμένουμε στην ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας, την οποία θεωρούμε απαραίτητη για τον κλάδο και θα δουλέψουμε με κάθε τρόπο γι’ αυτό» τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Ήφαιστου, Θ. Χρυσολωράς

Με τη συμμετοχή μελών του Ήφαιστου και δύο μελών της Εστίας (Γιάννης Μαρκογιαννάκης και Μιχάλης Φραγκουλάκης) πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου η ενημερωτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η διοίκηση του Ήφαιστου. Στη συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα των ηλεκτρολόγων (πλατεία Ελευθερίας) ο πρόεδρος του Ήφαιστου Θεόδωρος Χρυσολωράς ενημέρωσε για το θέμα της ομοσπονδίας, για το ασφαλιστικό και για τον μειωμένο ΦΠΑ (9%) στην παροχή υπηρεσιών.

Στο ξεκίνημα ο πρόεδρος του Ήφαιστου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι σ’ αυτή τη συγκέντρωση το λόγο μπορούν να πάρουν και να πουν τις απόψεις τους όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα σε ποιο σωματείο είναι μέλη. Επίσης εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του συν. Ευάγγελου Σκαρμούτσου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Μετά την ενημέρωση για το θέμα της ομοσπονδίας, έγιναν ερωτήσεις και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι συν. Γιάννης Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Κολοβός (γ. γρ. του Ήφαιστου), Γιώργος Μυλωνάκης, Μιχάλης Φραγκουλάκης και Γιώργος Δέλγας. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την ομιλία του προέδρου Θ. Χρυσολωρά. Οι ομιλίες των άλλων συναδέλφων θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του «Υ». Η ενημέρωση για τα άλλα θέμα (ασφαλιστικό και ΦΠΑ) δημοσιεύεται σ’ άλλες στήλες.

Η εισήγηση από τον πρόεδρο του Ήφαιστου

 

«Συνάδελφοι, Αν στις 15 Απριλίου του 2007 είχε υπογραφεί η πράξη ίδρυσης της κλαδικής μας ομοσπονδίας, η σημερινή μας συγκέντρωση θα είχε εορταστικό χαρακτήρα και αυτή η ημερομηνία θα καταγραφόταν ως ιστορική για τον κλάδο. Η ομοσπονδία μας θα μέτραγε σήμερα δύο μήνες ζωή και ο κλάδος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας από καλύτερη θέση.
Δυστυχώς, κάποιοι συνδικαλιστές, δεν στάθηκαν αντάξιοι των ευθυνών τους απέναντι στον κλάδο και τους συναδέλφους που εκπροσωπούν και κάποιοι άλλοι έπαιξαν το γνωστό τους ρόλο. Έτσι «τορπιλίστηκε» η ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας με φθηνά επιχειρήματα του τύπου: «Ξεχάσαμε» την εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης, οι συνδικαλιστές της Εστίας. «Ξεχάσαμε» τη σφραγίδα σκόπιμα, οι συνδικαλιστές της Ηπείρου. Και ο πλέον αφελής άνθρωπος του κόσμου, δεν είναι δυνατόν να πιστέψει αυτές τις αστείες και παιδαριώδεις δικαιολογίες. Η ύπαρξη κλαδικής ομοσπονδίας είναι μια οργανωτική αναγκαιότητα για τον κλάδο δεδομένου ότι είμαστε ο μοναδικός κλάδος χωρίς δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με αποτέλεσμα κάθε σωματείο να «τραβάει το δρόμο του» και τα προβλήματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που όλα τα σωματεία συμφωνήσαμε και υπογράψαμε ομόφωνα, όπως η τροποποίηση του Π.Δ. 362, οι συνδικαλιστές της Εστίας αναίρεσαν στη συνέχεια την υπογραφή τους για να διευκολύνουν το υπουργείο να μην ικανοποιήσει ένα ώριμο αίτημα που αφορά εκατοντάδες νέους συναδέλφους.
Η αναγκαιότητα λοιπόν ίδρυσης κλαδικής ομοσπονδίας είναι επιτακτική και όποιος συνδικαλιστής την «τορπιλίζει» ή την καθυστερεί, με οποιαδήποτε δικαιολογία, δρά σε βάρος του κλάδου και των συναδέλφων πανελλαδικά. Από το 2002 άρχισε να συζητιέται, έντονα το θέμα της ομοσπονδίας και ο Ήφαιστος άρχισε να ελευθερώνει μέλη του για να δημιουργηθούν τοπικά σωματεία και να υπάρξει η τυπική προϋπόθεση των έξι σωματείων. Το 2004, με πρωτοβουλία του Ήφαιστου, καθιερώθηκαν τακτικές συναντήσεις των σωματείων, και το θέμα της ομοσπονδίας ήταν συνέχεια στην επικαιρότητα. Ο Ήφαιστος, συνεχίζοντας να απελευθερώνει τα μέλη του, βοήθησε να δημιουργηθούν και άλλα σωματεία. Το 2004 δημιουργήθηκε το έκτο σωματείο του κλάδου στην Ήπειρο και το 2006 το έβδομο στην Πάτρα και έτσι δημιουργήθηκαν οι τυπικές προϋποθέσεις ίδρυσης της ομοσπονδίας.

Η συνάντηση της Λάρισας

 

Στις 24 Ιουνίου του 2006, στη συνάντηση των Αθηνών, συμφωνήθηκε το θέμα της ομοσπονδίας, να έρθει για οριστική λύση στην επόμενη συνάντηση των σωματείων, την οποία από κοινού προσδιορίσαμε να γίνει στη Λάρισα. Αυτό αποφασίστηκε για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους συνδικαλιστές της Εστίας να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που είχαν, κυρίως λόγω της συμμετοχής συνταξιούχων στο σωματείο τους, με χαρακτηριστικότερη αυτήν του τότε προέδρου τους. Η ακριβής ημερομηνία, 15 Απριλίου, της συνάντησης στη Λάρισα, ορίστηκε με την σύμφωνη γνώμη όλων των σωματείων. Το τοπικό σωματείο της Λάρισας που είχε την ευθύνη της οργάνωσης, μας ενημέρωσε έγκαιρα και εγγράφως για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έπρεπε να προσκομίσει κάθε σωματείο στην ιδρυτική σύσκεψη.
Κανένα σωματείο δεν ζήτησε αναβολή της συνάντησης ούτε δήλωσε αδυναμία. Όλα τα σωματεία δήλωναν πανέτοιμα να υπογράψουν την ίδρυση της ομοσπονδίας, οι δε συνδικαλιστές της Εστίας οργάνωσαν και ποδοσφαιρικό αγώνα την παραμονή της συνάντησης με τοπική ομάδα. Το καταστατικό της ομοσπονδίας, είναι σύννομο και όλα τα σωματεία είχαν τη δυνατότητα και τον απαραίτητο χρόνο να το ελέγξουν με τους νομικούς τους συμβούλους. Όλα έδειχναν ότι βαδίζουμε για την ίδρυση της ομοσπονδίας, αφού κανένας συνδικαλιστής από κανένα σωματείο δεν είχε εκφράσει ένσταση μέχρι την έναρξη της ιδρυτικής σύσκεψης. Και όμως οι συνδικαλιστές της Εστίας είχαν «στημένο» το παιχνίδι προκειμένου να πετύχουν την ματαίωση της υπογραφής της ιδρυτικής πράξης της ομοσπονδίας.
Επιστράτευσαν την αστεία και παιδαριώδη δικαιολογία, ότι «ξέχασαν» την εξουσιοδότηση αυτοευτελιζόμενοι προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Ο Ήφαιστος γνωρίζοντας καλά το ρόλο αυτών των συνδικαλιστών πρότεινε να προχωρήσει η διαδικασία με τα 6 σωματεία που είχαν τα αναγκαία δικαιολογητικ και την επόμενη μέρα να υπογράψει και η Εστία. Υπήρξε όμως ένσταση από πλευράς Προμηθέα για τη συμμετοχή της Ηπείρου, λόγω έλλειψης σφραγίδας και η ίδρυση της ομοσπονδίας ματαιώθηκε. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος από όλη την Ελλάδα που μπορεί να πιστέψει ότι οι συνδικαλιστές της Εστίας ξέχασαν την εξουσιοδότηση και οι συνδικαλιστές της Ηπείρου την σφραγίδα. Ένα ακόμα παιχνίδι σε βάρος του κλάδου και των προβλημάτων μας, ήταν αυτό που παίχτηκε στη Λάρισα στις 15 Απριλίου του 2007.

Τι γίνεται τώρα;

 

Μετά από αυτές τις αρνητικές για τον κλάδο εξελίξεις το Διοικητικό Συμβούλιο του Ήφαιστου επαναπροσδιορίζει τη στάση του ως εξής:
1. Επιμένουμε στην ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας την οποία θεωρούμε απαραίτητη για τον κλάδο και θα δουλέψουμε με κάθε τρόπο για αυτό. Καλούμε τα σωματεία, που πραγματικά θέλουν την ομοσπονδία, άμεσα να υπογράψουμε την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό.
2. Αν κάποιο σωματείο έχει κάποια ένσταση, έστω και εκ των υστέρων, είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε, να την συζητήσουμε και να δοθεί λύση. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να μπούμε σε ατελείωτες συζητήσεις με στόχο την καθυστέρηση ίδρυσης της ομοσπονδίας.
3. Παρά την αποτυχία της Λάρισας η συνεργασία μας με τα υπόλοιπα σωματεία είναι δεδομένη, όπως ήταν μέχρι τώρα, με βάση τα προβλήματα.
4. Μετά από τη σημερινή ενημερωτική συγκέντρωση θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση ενημερωτικών συσκέψεων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
5. Επιμένουμε στη θέση μας για ένα σωματείο σε κάθε νομό και στην ενοποίηση των σωματείων της Αθήνας την οποία θεωρούμε αναγκαία για την ενότητα του κλάδου. Η ύπαρξη δύο σωματείων στην Αθήνα είναι μία συνδικαλιστική «πληγή» που πρέπει να κλείσει.
6. Ενισχύουμε την αυτόνομη λειτουργία και δράση του σωματείου μας με βάση, πάντα, τα προβλήματα του κλάδου.
Συνάδελφοι, Ο Ήφαιστος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για τη δημιουργία ομοσπονδίας επειδή πιστεύει ότι έτσι θα εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του κλάδου. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστές που φαίνεται ότι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα την υπονόμευσαν. Εμείς θα επιμείνουμε και πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση. Καλούμε τα μέλη του Ήφαιστου να είναι συσπειρωμένα στο σωματείο μας και να το δυναμώσουν ακόμα περισσότερο. Καλούμε τα μέλη που είχαν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους να επανέλθουν στον Ήφαιστο.
Οι πόρτες του Ήφαιστου είναι ορθάνοικτες για όλους τους συναδέλφους του Λεκανοπεδίου αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας που δεν υπάρχουν τοπικά σωματεία. Ο Ήφαιστος έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ξανά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δυσκολίες που περνά ο κλάδος. Κάθε συνάδελφος οφείλει να αποδυναμώσει όσους υπονομεύουν τη δημιουργία της ομοσπονδίας και τον κλάδο γενικότερα».