Δύο έργα επαναχρησιμοποίησης νερού παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Με τη δύναμη της φύσης, την εκμετάλλευση της τοποθεσίας της πόλης σε σχέση με τις φυσικές της πηγές και μια μικρή αλλαγή στο δίκτυο ύδρευσης της, η Νάουσα κυνηγά να γίνει η πρώτη πόλη που θα μετατρέπει το πόσιμο νερό σε ενέργεια προς αξιοποίηση. Το έργο αυτό παρουσίασε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη και της επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νερό, Esther De Lange, ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης.

 «Στα περισσότερα μέρη του κόσμου για να γεμίσει ένα ποτήρι νερό απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια. Στη Νάουσα το ποτήρι αυτό παράγει την ενέργεια αυτή, ενώ παράλληλα συμβάλλει στο να δημιουργήσει επιπλέον πόρους και έσοδα για την τοπική κοινωνία», αναφέρει ο κ. Κουτσογιάννης.
Το μυστικό βρίσκεται στην αντικατάσταση ενός κομματιού από το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής και συγκεκριμένα την αντικατάσταση των φρεατίων εκτόνωσης με σύγχρονους υδροστροβίλους. Η κινητική ενέργεια που παράγεται από την πηγή νερού, λόγω του υψομέτρου των πηγών σε σχέση με την πόλη -η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου- διατίθεται προς εκμετάλλευση για την παραγωγή επιπλέον ενέργειας.
«Οι υδατοπτώσεις και η αξιοποίηση του νερού δεν είναι καινοτομία. Το δίκτυο ύδρευσης είναι μόνιμα φορτισμένο. Αυτό εξασφαλίζει ότι έχουμε μια συνεχή παραγόμενη ενέργεια», αναφέρει ο κ. Κουτσογιάννης και συμπληρώνει “έχουμε λοιπόν μια συνεχή παροχή νερού για τα νοικοκυριά, και αυτή η παροχή μετατρέπεται ταυτόχρονα σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στο πλαίσιο του δικού μας σχεδίου πρόκειται να πωληθεί στον ΛΑΓΗΕ, στον εθνικό διαχειριστή για να υπάρξει οικονομικό όφελος από την πόλη”. Η παραγωγή του έργου αγγίζει τα 2,5 μεγαβάτ ισχύς που σε νούμερα σημαίνει ένα οικονομικό ετήσιο όφελος της τάξης του 1,4 εκατ. ευρώ για τον δήμο Νάουσας.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα θέμα περιβαλλοντολογικό και ξεκινάμε από τον τόπο μας να αλλάζουμε. Αυτό που έχουμε ως βασικό στόχο είναι να μετατρέψουμε τη Νάουσα σε έναν δήμο που θα αποτελέσει πρότυπο, έξυπνης ενεργειακής συμπεριφοράς», λέει ο Κ. Κουτσογιάννης.
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο δήμος Νάουσας τρέχει παράλληλα δύο ακόμη καινοτόμες περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις, η μία εκ των οποίων αφορά πάλι την εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης, για την αξιοποίηση του αυτήν τη φορά ως γεωθερμικού πεδίου. Οι υπόγειες σωληνώσεις της πόλης αξιοποιούν την υψηλή θερμοκρασία του νερού σε σχέση με το περιβάλλον και με σύγχρονα θερμικά συστήματα της αντλίας θερμότητας, ζεσταίνουν τα δημοτικά κτίρια, καταφέρνοντας 5 φορές μεγαλύτερη απόδοση με λιγότερο κόστος.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην εγκατάσταση, σε όλα τα δημοτικά κτίρια, φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση έως και 510.000 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος του δήμου.
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία των παραπάνω έργων, οι δύο βασικές παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στον δήμο οφέλη που αγγίζουν τα 1,4 εκατ. ευρώ και 510.000 ευρώ εξοικονόμηση δαπανών. Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση του σχεδίου των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι 4,2 εκατ. ευρώ, 2 εκατ. ευρώ είναι το κόστος τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων και περίπου 500.000 ευρώ οι υπόλοιπες παρεμβάσεις για την γαιοθερμία και άλλες μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις. Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 6,7 εκατ. ευρώ με ετήσιο όφελος κατ’ ελάχιστον 1,9 εκατ. ευρώ.
Το έργο έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να υλοποιηθεί σε διάστημα 18 μηνών. Ήδη έχει ληφθεί η προέγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ το έργο βρίσκεται στην τελική φάση ώστε να λάβει χορηγία από τον TAP.

Όλα σε ένα
Το δεύτερο έργο που παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο αφορά πλωτή πλατφόρμα, εξοπλισμένη με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά, η οποία όχι μόνο αφαλατώνει το νερό της θάλασσας, αλλά ακόμη εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια και την ενέργεια του ήλιου για να παράγει ηλεκτρισμό. Με την αύξηση της ζήτησης να αναμένεται γύρω στα 50 εκατ. κυβικά μέσα στα επόμενα χρόνια, το έργο αυτό θα δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών όσον αφορά τις ελλείψεις σε νερό, τις υψηλές τιμές, αλλά και τις πολύ συχνές διακοπές του ηλεκτρικού, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου ο Θ. Λίλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακόμα, το γεγονός ότι η πλατφόρμα “χτίζεται” μέσα στη θάλασσα δίνει λύση στο πρόβλημα χώρου των νησιών, αλλά και στο πρόβλημα της αισθητικής που θα δημιουργούσε μια οποιαδήποτε ανεμογεννήτρια στη στεριά. Να σημειωθεί ακόμα ότι και η φύση της κατασκευής είναι αρκετά απλή, καθώς η απλή αγκύρωση της στη θάλασσα είναι αρκετή για να σταθεροποιηθεί το έργο, ενώ η στρατηγική της τοποθεσία σε βαθιά νερά δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ισχυρών ανέμων, που επικρατούν συνήθως στο σημείο. Το κόστος υλοποίησης του έργου αυτού αγγίζει τα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχει λάβει ήδη ευρωπαϊκή συνχρηματοδότηση της τάξης του 60,63% του συνολικού κόστους.

Δεν υπάρχει καινούργιο νερό
Η κ. Σπυράκη έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι “δεν υπάρχει καινούριο νερό” και πρόσθεσε “είναι καθήκον για τα παιδιά μας, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις, το να ανοίξει μια συζήτηση για τις μεθόδους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού”. Την ανάγκη ανεύρεσης λύσης για το πρόβλημα ύδρευσης των νησιών τόνισε με την σειρά του και ο πρόεδρος του δικτύου μικρών ελληνικών νησιών Λ. Κεχαγιόγλου, αναφέροντας μάλιστα τις ανισορροπίες στην τιμολόγηση του νερού, όπου “σε μερικά νησιά το νερό είναι δωρεάν, ενώ σε άλλα είναι δυνατόν να συναντάμε την κλίμακα από 3 λεπτά έως 4 ευρώ το κυβικό”. “Το νερό πιστεύουμε ότι είναι καθαρά δημόσιο αγαθό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλλει σε αυτό και μια ιδέα, που πέφτει τώρα στο τραπέζι για πρώτη φορά, είναι το να δούμε σε εθνικό επίπεδο τη δημιουργία μία κοινής τιμολογιακής πολιτική σε όλη τη χώρα”, σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου.

*Άρθρο της Σοφίας Χατζηνικολάου - δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 12 Μαρτίου 2017