Υπεγράφη η απόφαση για ασφαλιστική ενημερότητα και σε όσους χρωστούν παλιές εισφορές

Κατά την ομιλία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου, στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δηλώθηκε σαφώς από τον ίδιο ότι υπέγραψε, στις 21/2/2017, απόφαση για την ασφαλιστική ενημερότητα όλων των ασφαλισμένων ακόμη και αυτών που οφείλουν εισφορές. Έτσι θα έχουν ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλοι.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Πετρόπουλος ενημέρωσε το σώμα επί θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης και  για την κυβερνητική πολιτική επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα.
Ένα από τα θέματα για τα οποία έκανε ειδική μνεία ήταν και η παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας με απόφαση του και σε ασφαλισμένους που οφείλουν παλιές εισφορές. Επίσης, για τις οφειλές ενημέρωσε το σώμα ότι:

  • Επανεξετάζουμε από κάθε πλευρά την επίλυση του προβλήματος των παλιών οφειλών, τις 100 δόσεις, πως θα αποπληρωθούν και άλλες λύσεις. Είναι δύσκολο το θέμα γιατί αντιδρούν σφοδρά οι δανειστές.

  • Μέσα στο πακέτο τον ρυθμίσεων καθυστερούμενων εισφορών συζητείται και η λύση να δίνεται έναντι, ανάλογα με τη δυνατότητα του οφειλέτη και να γίνεται δεκτό.  

  • Γενικό «πάγωμα» καθυστερούμενων εισφορών δεν μπορεί να υπάρξει γιατί αυτό θα ευνοήσει τους έχοντες να πληρώσουν στερώντας από έσοδα τα ταμεία.

  • Εμείς με το «πάγωμα» που εφαρμόζουμε, εννοούμε να μη διώκεται αυτός που πραγματικά αδυνατεί να πληρώσει και η επιχείρηση θα καταστραφεί.

  • Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους  γίνεται προσπάθεια να ισχύσει το ακατάσχετο για επιχειρηματικούς λογαριασμούς, ενώ ταυτόχρονα διερευνούμε λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.